Bejelentkezés

x
Search & Filters

Gentle Giant

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1970 - 1980

További képek

Biográfia: 

A brit együttes 1969-ben alakult a progresszív rock kialakulásának hajnalán, bár a zenekar előzményei két évvel korábbra nyúlnak vissza. Kultusz-zenekar státuszát felbomlásáig, a 70-es évek végéig megőrizte. Zenéje közelebb áll a Yes, illetve a King Crimson által követett vonulathoz és kevésbé követi az ELP és a Nice által kijelölt utat. Egyedi, csak rájuk jellemző dallamviláguk van, amely csodálatosan ötvözi a hard rock elemeit a klasszikus zene motívumaival, valamint a középkori énekek dallamvilágával. Ezt a complex-kevert zenevilágot a Gentle Giant mellett talán csak a Renaissance tudta ilyen magas szinten megszólaltatni.

Gentle Giant egy R&B banda romjaiból, a Simon Dupree & the Big Sound-ból született meg a Shulman fivérek (Derek, Ray, és Phil) vezetésével. 1967-ben az erősen pszichedelikus hatásokat tükröző slágerük a “Kites” után úgy döntöttek, hogy felhagynak a pszichedeliával és a R&B-al. A korai időben Derek énekelt és gitározott, Ray énekelt, basszusgitározott és alkalomadtán hegedült, Phil szaxofonozott. A testvérek mellett tagja volt a zenekarnak a billentyűs Kerry Minnear, a gitáros Gary Green valamint egy rövid ideig a dobos Martin Smith.

1970-ben a Gentle Giant leszerződött a Vertigo céghez és még ebben az évben kiadták az első, a zenekar nevét viselő albumukat. Ez egy vakmerő vállalkozás volt, amely a hard rock és a klasszikus elemeket tartalmazó elektromos zene keverékét jelentette. 1971-ben jelent meg a második album “Acquiring the Taste” címmel, majd a korai idők egyik legismertebb és legjelentősebb albuma a “Three Friends”, amin azonban már Malcolm Mortimore dobolt. Ez az album már az Egyesült Államokban is kiadásra került és a Columbia Recordstól azóta is beszerezhető. A negyedik album, amely az én személyes kedvencem a bandától, az 1973-ban megjelentetett Octopus, amely az igazi áttörést hozta meg a zenekarnak. Ekkor talált egymásra igazán a kor, a zenekar, a kozönség és a szakma is. Ezen az albumon már John Weathers dobol, aki korábban a Graham Bond Organisation tagja volt. Vele vált teljessé a Gentle Giant.

1974-ben azonban Phil Shulman meglepő döntést hozott. A sikere csúcsán lévő zenekarból kilépett és az eredeti végzettségének megfelelően tanárként élte tovább az életét. A magukra maradt társak ezután készítették el a leghardrockosabb albumukat az “In a Glass House”-t, amit azonban a Columbia Records nem volt hajlandó az USA-ban forgalmazni , így az amerikai lemezforgalomból két évre kiestek és ezért kiadót is váltottak. Már a Capitol kiadásában jelentették meg a “The Power and the Glory” albumukat 1975-ben.

A következő évben jelent meg a legkommerszebb albumuk a “Free Hand”, bár nekem ez a másik nagy kedvencem. Ekkor indult igazán hanyatlásnak a banda. Ezután egy Zappára emlékeztető húzással megjelentették a fiktív interjúkat tartalmazó “Interview” albumukat. Az 1978-as dupla “Playing the Fool” koncertalbum már az erőteljes hanyatlás jeleit mutatja. Bár a régi sikereiket adják elő, de ez már nem az igazi. Ezután még három stúdiólemezt adtak ki, különösebb visszhang nélkül (The Missing Piece, 1977, Giant For A Day, 1978, Civilian, 1980) és azután feloszlottak. A tagok közül Ray Shulman később Angla egyik keresett producere lett (Sundays, Sugarcubes), Derek Shulman pedig egy New York-i lemezkiadó igazgatója.

 

Videók

  • Gentle Giant - Proclamation
  • Gentle Giant - Funny Ways
  • Gentle Giant - I Lost My Head
  • Gentle Giant - Free Hand
  • Gentle Giant - So Sincere

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Derek Shulman
ének
szaxofon
billentyűsök
basszusgitár
dob
ütőhangszerek
Ray Shulman
basszusgitár
trombita
hegedű
vokál
dob
ütőhangszerek
Kerry Minnear
billentyűsök
ének
cselló
vibrafon
xilofon
gitár
Gary Green
gitár
mandolin
vokál
xilofon
basszusgitár
John "Pugwash" Weathers
dob
ütőhangszerek
vibrafon
xilofon
gitár