Bejelentkezés

x
Search & Filters

HammerFall

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1993

További képek

Biográfia: 

A HammerFall egy svéd metál együttes. A zenekart 1993-ban alapította Oscar Dronjak.  2012 óta a tagok úgy döntöttek pihennek, de 2014-re új albummal tervezik visszatérésüket.

A kezdetek (1993-1996)

Akkor alakult a banda, mikor Oscar kilépett előző zenekarából, és meghívta Jesper Strömblad-ot az In Flamesből, hogy dobosként csatlakozzon. Így Dronjak vált dalszerzővé, amik a HammerFall első dalaivá váltak. Ilyen például a Steel Meets Steel, ami később az egyik albumukon debütált is. A két zenészhez csatlakozott Niklas Sundin gitáros, Johan Larsson basszeros és Mikael Stanne énekes. A következő években azonban kilépett a megalakult együttesből Niklas és Johan, helyükre Ljungström az In Flamesből és Fredrik Larsson egy svéd metál zenekarból, a Dispatched-ből, kerültek.

Ebben az időben a tagok más-más zenekarokban is játszottak. Dronjak és Larsson a Crystal Age-ben, Stanne a Dark Tranquillity-ben énekelt, a többiek az In Flames-ben. A HammerFall eleinte mindegyiküknek mellékvágány volt, koncertjeik többnyire a helyiekre korlátozódott. Öt saját számmal indultak, első években más együttesek számát dolgozták fel, mint például Pretty Maids, Judas Priest és Alice Cooper.

1996-ban a HammerFall a Rockslaget döntöjébe jutott. Mikor Stanne nem tudott fellépni, rátaláltak helyettesére Joacim Cans-ra, aki arra az estére elvállalta a fellépést. A koncert sikeres volt, de a zsűri később kizárta az együttest a versenyből. Végül Joacim hivatalos tagjává vált a bandának.

Glory to the Brave és Legacy of Kings (1997-1999)

Hogy a munkájukpörögjön, és profi lemezszerződésük legyen, egy rövid élő felvételt rögzítettek és elküldték a holland Vic Records-nak. Így a zenészek hamarosan szerződést kaptak és a következő évet a Glory to the Brave című album írására szentelték. Végül Hollandiában adták ki, és pozitív kritikákat vitt maga után. Fontos megjegyezni, hogy Hector először ezen a borító jelent meg, mely állandó szimbólumukká vált.

Ahogy nőtt az együttes népszerűsége úgy korlátozott az idő, hogy mással foglalkozzanak. Még el voltak kötelezve előző zenekaruknak. Ezért jelentősen változott a banda személyi összetétele. Van, aki távozott és bővültek új tagokkal is. 1997. végén csatlakozott Larsson, míg nem találnak megfelelő tagot a helyére. Ebben az időben nem komplett bandaként létek fel, hanem mint művészek.

Ugyan ebben az évben megkereste a zenekart a német Nuclear Blast egy szerződéssel, mely 4 albumot foglalt magába. Ezt elfogadták, a banda tovább lépett, elkészítsék az első két zenei videójukat. Az album 38. helyet ért el a német zenei listákon a kibocsájtás hetében. (Ilyen eredményt ők értek el elsőként a heavy metal történetében.)

Számos európai turné következett, olyan bandák mellett, mint Gamma Ray, Jag Panzer, Lake of Tears  és Raven. A koncerteket több mint 10 ezres tömeg nézte meg.

Az év végére a lemezt kiadták Japánban és az Egyesült Államokban. Az eladások elérték a 100 ezres példányszámot.

A zenekart jelölték a svéd Grammy díjra, a legjobb hard rock kategóriában.

1998 februárjában a Legacy of Kings albumuk felvételén dolgoztak.Arra törekedtek, hogy megtartsák előző lemezük hangulatát. Másfél hónap alatt kiadták új lemezüket, e mellett fesztiválokon is felléptek már olyanok mellett, mint Alice Cooper, Rammstein, Deep Purple, Dream Theater, Saxon és Stratovarius.
Első világturnéjuk 1998 októberére esett. A svédországi bulik alkalmával azonban Joacim súlyos torokgyulladást kapott, ami miatt nem tudott énekelni. Később az egész zenekar megbetegedett, így elmulasztottak pár koncertet. A banda rövid szünetet tartott és a brazil tengerpartra utaztak pihenni.

Később a turnéjukat befejezték. A turné végére Patrik (dobos) kilépett, és Anders Johansson fejezte be a fellépéseket, aki később állandó tagjává vált a HammerFall-nak. Technikai tudása elismerő volt (Anderss-nek saját lemezkiadó cége van.)

Renegade and Crimson Thunder  (2001 - 2003)

A koncertek hosszú sorát követően visszatértek Svédországba. Elkezdték írni a következő albumuk számait.  Producerük Michael Wagener volt, aki dolgozott az Accept, Alice Cooper, Ozzy Osbourne. A lemez felvétele 8 hétig tartott.  A producer leváltásafelbujtást keltett a médiában, de pozitív kritikákat kapott.

Roger Johansson rendezte a zenei videókat, így a svéd listák csúcsára tört, majd a teljes album is. amely arany lemezzé vált több mint 40 ezer eladott példánnyal.

A banda 2. világturnéja 2001 januárjában indult.  Egy roskadozó kastély volt a díszletük, melyből a zenészek a színpadra léptek. (60 előadásból állt a turné.)

A banda később kiadott egy DVD-t The Templar Renegade Crusades címmel, amely magába foglalt stúdiófelvételeket, koncertfelvételeket, backstage felvételeket. Ekkor adták ki a 4. albumuka, ez lett a Crimson Thunder.

2002-ben sajtótájékoztatót tartottak. A reakciók jók voltak, legújabb albumuk volt a legsikeresebb a többi közül. A Hearts on Fire című számuk a sikerlistákat vezette kislemezükön, ami után 6 héttel kiadták teljes albumukat. Sok új rajongójuk lett, mivel kórus által megjelenített melódiát vegyített egyszerű hangzásokkal és gyors gitárszólókkal. Később zenei videó és készült.

Terveiket azonban fel kellett függeszteni egy kis időre, mivel Joacim plasztikai műtéten esett át. Egy év tizede szolgáló törzshelyén iszogatott barátnőjével, mikor egy ismeretlen támadó fejbe vágta egy sörös üveggel.

Hogy promótálják lemezüket É Amerikában turnéztak 2002 végén. A turné sikeres volt, annak ellenére, hogy menedzserük a bevétellel eltűnt.  Európában folytatták útjukat. Színpadi megjelenésükön számos változás történt, valamint sokat fektettek bele a tűzijátékokba és Hector megjelenítésébe. A Hearts on Fire kislemez borítóját odavarázsolták a színpadra a fellépéseken. A turné folytatódott Japánban, D Amerikában. Megjelentek német, spanyol, cseh fesztiválokon. Felléptek az Iron Maiden-nel, a Slayer-el, a Twisted Sister-rel, az U.D.O.-val, a Stratovarius-sal.

 

A HammerFall turnéja hírtelen ért véget, mikor Oscar Dronjak motorbalesetet szenvedett. (Kisebb sérülései mellett eltörött a bal keze.) Stefan nekiállt, hogy megszerezze pilóta engedélyét, Joacim belekezdett szóló albumába, és megszületett első gyermeke. Miután mindenki elépült és ráért részt vettek a német rock club Rockfabrik 20 éves ünnepségén

Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken and Threshold (2005-2008)

Az One Crimson Night című albumot 2003 februárjában adták ki. 2 év szünet után a banda kiadta a Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken-t, utána európai és D amerikai turnéba kezdtek. Október 16.-án jelentették be, hogy a zenekar részt vesz az Eurovíziós Dalfesztiválon, ezt később énekesük visszautasította.  6. albumuk 2006. október 20.-án jelent meg, és a svéd sikerlisták élére tört.
2007. március 6.-án a HammerFall hivatalos weboldalán megjelent egy nyilatkozat, melyben Magnus Rosén basszusgitáros bejelentette a zenekarból való távozását. Április 10-én Fredrik Larsson vette át helyét, aki korábbi albumukon is játszott. 3 új dalt vettek fel a banda első összefoglaló albumában. 2008 ápr. 2.-án Stefan bejelentette távozását, hogy pilótaként folytassa pályafutását. helyette Pontus Norgren csatlakozott.

2008. július 27.-én az együttes kiadta válogató albumát a Masterpieces, mely tartalmazza az összes számukat + 3 kiadatatlan dalt.

No Sacrifice, No Victory and Infected (2009 - napjainkig)

A zenekar albumát 2009 februárjában adták ki Angliában, amely a 38. helyig jutott a Billboard-on. Ezt követően világturnéba kezdtek újra.

2010 nyarán, a banda fesztiválokon lépett fel Európában.

2011 május 20.-án Infected címmel új albumot jelentettek meg. Ez volt az első albumuk, melyen Hector már nem szerepelt.

Végül 2012-ben a HammerFall 2 éves pihenőt jelentett be.
 

Videók

  • Hammerfall - One More Time
  • Hammerfall - The Fallen One
  • Hammerfall - Any Means Necessary
  • Hammerfall - Hearts On Fire
  • Hammerfall - Always Will Be
  • Hammerfall - Bloodbound
  • Hammerfall - The Fire Burns Forever
  • Hammerfall - Threshold (live)
  • Hammerfall - Glory To The Brave
  • Hammerfall - Natural High

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Joacim Cans
ének
Oscar Dronjak
ritmusgitár
vokál
Fredrik Larsson
basszusgitár
vokál
Anders Johansson
dob