Bejelentkezés

x
Search & Filters

As I Lay Dying

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2003

További képek

Biográfia: 

Az As I Lay Dying egy amerikai heavy metal együttes a kaliforniai San Diegóból. A Tim Lambesis által 2000-ben megalapított együttes 2001-ben egészült ki teljes létszámra. A jelenlegi tagok (akik közül mindenki keresztény hitű): Tim Lambesis (ének), Jordan Mancino (dob), Nick Hipa (szólógitár), Phil Sgrosso (ritmusgitár) és Josh Gilbert (basszusgitár). A zenekar a Metal Blade Records-ön keresztül már öt nagylemezt, illetve egy válogatás- és egy ún. split lemezt jelentetett meg. A következő válogatáslemez 2011. november 8-ára várható.

Az As I Lay Dying negyedik albuma, az ’Oceans Between Us’ a nyolcadik helyig jutott fel a Billboard 200-as listán, a Top Rock charton pedig az első is volt. 2007-ben megnyerték az „Ultimate Metal God” díjat az MTV2 egyik műsorában; a 2008-as San Diego Music Awards díjkiosztón „az év felfedezettje” megnevezést tudhatták magukénak, és még szintén ebben az évben egy Grammy-díjra is jelölték a ’Nothing Left’ című számukat. Legfrissebb albumuk, a ’The Powerless Rise’ három hosszú év munkájának a gyümölcse – 2010. májusi megjelenésével a korong elsöprően pozitív kritikákat gyűjtött be.

Megalakulás, debütálás és a split lemez (2001-2003)

Tim Lambesis 2000-ben alapította meg az ’As I Lay Dying’ együttest, miután otthagyta a Society’s Finest gitárosának pozícióját. A zenekar 2001-ben egy egyszerű duónak indult Jordan Mancino dobos társaságában. A formáció neve egy azonos nevű William Faulkner regényből származik, habár a regény tematikája és az együttes zenei témaválasztása között semmilyen összefüggés nincs.

Az As I Lay Dying-ot a Pluto Records fedezte fel és szerződtette le. A papírok aláírása után egy hónappal már a stúdióban dolgoztak az első lemezükön, ami a ’Beneath the Encasing of Ashes’ címet kapta, és ami 2001 júniusában jelent meg. 2002-ben az együttes a San Diegói American Tragedy-vel közösen készített egy split lemezt, amit szintén a Pluto Records adott ki, és amihez öt számmal járultak hozzá. A duó hamarosan ráébredt, hogy több tagra lesz szükségük, főleg, ha komolyan akarják venni a turnézást. A két zenész a barátait próbálta besorolni a bandatagok posztjaira, ám a felállást sokat kellett variálni. Noah Chase basszusgitáros 2001-ben, Brandon Hayes és utóda, Aaron Kennedy pedig 2003-ban léptek ki végleg.

’Frail Words Collapse’ (2003-2004)

2003 elején az As I Lay Dying szerződése lejárt a kiadójukkal, így elkezdték latolgatni az esélyeiket más lemezkiadóknál. Hosszas turnézást követően – mialatt az együttes népszerűsége nőttön-nőtt – a Metal Blade Records ajánlotta fel együttműködését, 2003. márciusi kezdettel.

2003 júliusában a zenekar második albuma, a ’Frail Words Collapse’ is megjelent. Az album, aminek produceri teendőit Lambesis látta el, a Billboard Independent Albums toplistán a 30., a Top Heatseekers charton pedig a 40. helyet tudta megkaparintani. Az Allmusic munkatársa, William York szerint „az album zenei szempontból nem igazán hoz semmi új színt a palettára”, később azonban dícsérően hozzáteszi, hogy az anyag „elég életképes és jól kivitelezett, nem beszélve a keverésről, ami több mint kielégítő.”

’Shadows Are Security’ (2005-2006)

A zenekar 2005 januárjában bevonult a kaliforniai Big Fish stúdióba, hogy felvegyék a harmadik nagylemezüket. A kész termék júniusban jelent meg, és kapásból az első helyre került az Independent Albums listán. A Billboard 200-on a 35. helyről indult; összesen több, mint 275.000 példányban értékesítették. Az Allmusic-nál dolgozó Wade Kergan „2005 egyik legütősebb új lemezének” titulálta a ’Shadows of Security’-t, és hozzátette, hogy az új gitárosok, Phil Sgrosso és Nick Hipa „erősebbé” teszik a felállást.

Az As I Lay Dying növekvő népszerűségre tett szert az észak-amerikai Taste of Chaos turnén, ahol olyan együttesek mellett léptek fel, mint a Deftones, a Thrice, a Dredg, a Funeral for a Friend és a Story of the Year. 2006 májusában úgy döntöttek, hogy a ’Beneath the Encasing of Ashes’-t és a split lemez tartalmát új kiszerelésben ismét kiadják, mégpedig azért, hogy megóvják a rajongóikat attól, hogy a régi lemezekért jelentős összegeket kelljen fizetniük. Az új verzió címe: ’A Long March: The First Recordings through Metal Blade Records’ . Az új kiadás az Independent Albums lista harmadik helyét, a Billboard 200-nak pedig a 129. helyét kaparintotta meg. Clint Norris basszusgitáros 2006 novemberében békés körülmények között lépett ki a csapatból, hogy több időt szentelhessen a házasságának. A helyére tíz basszusgitáros-jelöltet hallgattak meg, ám elsőre egyikük sem szerezte meg a tagságot. Egy napon Lambesis kapott egy demó kazettát egy This Endearing nevű együttestől, aminek a basszugitárosa Josh Gilbert volt. Lambesis szeretett volna még „rágódni egy kicsit a döntésen”, esetleg megvárni, hogy az együttes még több zenét vegyen fel; azonban nem sokkal később a This Endearing szétesett, és Gilbertet az As I Lay Dying fogadta be új gitárosaként.

’An Ocean Between Us’ (2007-2009)

2007-ben az együttes elkezdte kidolgozni a következő albumot, ami augusztus 21-én ’An Ocean Between Us’ címmel jelent meg. A lemez nagy sikert hozott a konyhára: még egyik albummal sem értek el ilyen jó helyezéseket (Billboard 200 – 8. hely; Top Rock chart – 1. hely), és ilyen jó eladásokat (39.000 példány az első héten). A korong túlnyomóan jó kritikákat is kapott. A Billboardnak dolgozó Christa L. Titus így fogalmazott: „Bármi is legyen az As I Lay Dying személyes célkitűzése és a rajongók igénye között a különbség, ez a lemez egy nagyszerű hidat alkot a kettő között.” Mindemellett a ’Comfort Betrays’ című szám gitárszólóját dícsérte. Thom Jurek az Allmusic munkatársa örült, hogy a zenekar kiszélesítette zenei horizontját a tiszta éneklés és a dallamos refrének hozzáadásával, ahogyan azt már egyszer-kétszer hallhattuk tőlük a múltban is.

Hogy népszerűsítsék az albumot, az As I Lay Dying fellépett a 2007-es Warped Tour-on, majd szeptemberben végigjárta Európát a Darkest Hour, a Himsa és a Maroon kíséretében. Ekkor történt, hogy a csapat megkapta az MTV2 műsorának az elismerését (Ultimate Metal God), és a Nothing Left című számot Grammy-díjra jelölték „Legjobb Metal Dal’ kategóriában. A Grammy-t végül a Slayer vihette haza.

2009 áprilisában a ’This Is Who We Are’ című DVD került forgalomba. A lemez 14-én jelent meg az USA-ban, és kevesebb mint egy hónap alatt aranylemezzé nőtte ki magát az országon belül.

’The Powerless Rise’ és a ’Decas’ (2009 – napjainkig)

2009 őszén az As I Lay Dying rajongói folyamatosan frissülő értesítéseket kaptak a következő nagylemez alakulásáról. Május 7-én a ’The Powerless Rise’ teljes hosszában elérhetővé vált a MySpace Music-on, de csak három napig, 11-én ugyanis hivatalosan is a lemezboltok polcaira került. Az album többségében elismerő kritikákat kapott, egy szakértő például a következőt írta: „A metalcore kedvelői, de különösen az As I Lay Dying rajongói meg lesznek elégedve a ’The Powerless Rise’-zal, hiszen az együttes folyamatos fejlődésének és állandó magas színvonalának köszönhetően ez az eddigi legjobb zenéjük.”

2010-ben a csapat a ’The Powerless Rise’ turnéjára indult, s legtöbb helyen önálló koncertet adtak.

2011. szeptember 11-én előálltak egy új számmal, melynek címe ’Paralyzed’. Többek között ez a dal is hallható lesz majd a következő válogatáslemezen, a ’Decas’-en, aminek kiadását 2011. november 8-ára, azaz fennállásuk tizedik évfordulójára időzítik.

Videók

  • As I Lay Dying - A Greater Foundation
  • As I Lay Dying - Nothing Left
  • As I Lay Dying - Parallels
  • As I Lay Dying - The Sound Of Truth
  • As I Lay Dying - 94 Hours
  • As I Lay Dying - Through Struggle
  • As I Lay Dying - The Darkest Nights
  • As I Lay Dying - Electric Eye
  • As I Lay Dying - I Never Wanted
  • As I Lay Dying - Confined

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Tim Lambesis
ének
Nick Hipa
szólógitár
Phil Sgrosso
ritmusgitár
Josh Gilbert
basszusgitár
vokál
Jordan Mancino
dob