Bejelentkezés

x
Search & Filters

Janis Joplin

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1962 - 1970

További képek

Biográfia: 

Janis Joplin (szül. 1943. jan. 19.) volt a legnagyobb bluesénekesnő, aki fehér létére olyan tökélyre fejlesztette a stílust, mint még fekete elődei sohasem. Későbbi jelmondatához híven - "élj gyorsan, szeress szenvedélyesen, halj meg fiatalon" - elszökött otthonról, ahol jól, de unalmasan élt átlagos családja körében.

1961-től 66-ig végigjárta az országot, alkalmi munkákból élt, egy ideig még egyetemre is járt. Később egy bluegrass együttes kíséretében country és blueszenét, Bessie Smith és Leadbelly dalokat énekelt.

1966-ban eljutott San Franciscóba, tagja lett a Big Brother And The Holding Company-nak. 1967-ben felléptek Monterey-ben. Itt tűnt ki különleges, rekedt blueshangjával, és ettől kezdve figyeltek fel rá igazán. Albumuk, a Cheap Thrills hatalmas siker volt. Az együttes sokat turnézott közösen a nyugati part legnagyobbjaival. Zenéjük alapzene, amelyben kiválóan ötvöződött a soul, a blues és a korai hard zene. A népszerűség ellenére Joplin kivált az együttesből és önállóan próbálkozott tovább. Szólópályáján végig segítette a Company gitárosa, Sam Andrew.

1968-ban Bob Dylan menedzsere, Albert Gross, vette pártfogásába Joplint. Megjelent első lemezük, amelynek borítója a zenészeket és Joplint - mint egy kirakós játék elemeit ábrázolja. Ezzel az albummal kezdődött el a rövid, de annál magasabbra ívelő karrierje. Koncertjeit mindig jó hangulat jellemezte. Fellépésein gyakran tett nyárspolgár idegborzoló kijelentéseket. Például amikor két férfival jelent meg a színpadon, és a nagyérdemű tudomására hozta, hogy ő egyszerre akár két férfit is képes szeretni.

Második szintén rocktörténeti jelentőségű albumának megjelenését már nem érte meg. Az életmódjával együtt járó napi több mint egy üveg whisky és drogok - főleg heroin - 1970. október 4-én végleg elszólították a mikrofon mögül a 27 éves amerikai énekesnőt, aki éppen előtte nap énekelte szalagra élete utolsó számát, Kriss Kristofferson "Me And Bobby McGee"-jét. Másik nagy siker a felejthetetlen blues volt, a Mercedes Benz.

Váratlan halála után visszamaradó csekély vagyonából 2000 dollárból - végrendelete értelmében - zenésztársai partit rendeztek emlékére. Kívánságához híven temetés helyett hamvait a Csendes-óceánba szórták. Halála után zenei örökségét megkímélték - nem úgy, mint Jimi Hendrix-ét. Egy dupla koncertalbum, néhány válogatás, és a róla készült "Janis" című film zenéje jelent meg hivatalosan, emlékét idézve. Ő volt a hippikultúra csodálatos és csodált nőalakja, a legenda, ami halála után végleg ennek az életformának a szimbólumává vált.

 

Videók

  • Janis Joplin - Summertime
  • Janis Joplin- Try
  • Janis Joplin - Maybe
  • Janis Joplin - Piece Of My Heart
  • Janis Joplin - Little Girl Blue
  • Janis Joplin - Raise Your Hand
  • Janis Joplin - Move Over