Bejelentkezés

x
Search & Filters

Jimmie Vaughan

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1964

További képek

Biográfia: 

Jimmie Vaughan (Dallas, Texas, 1951. március 20.) amerikai blues zenész, gitáros. Stevie Ray Vaughan bátyja, az 1970–80-as évek meghatározó texasi bluesgitárosa. Fia, Tyrone Vaughan szintén gitáros.

Zeneileg nagy hatással volt rá Freddie King, B.B. King, és Albert King munkássága. Jimmie játékának jellegzetessége az erős és nyers gitárhangzás, ami az 1970–80-as évek jól felismerhető gitárosává teszi.

A blues és a rock'n'roll egyaránt inspirálta. Pályája kezdetén több „garázsbandában” is játszott, különösebb visszhang nélkül. 19 évesen Austinba költözött, a következő években pedig az ottani blues bárokban játszott. 1972-ben megalapította első saját zenekarát, a The Stormot. 1974-ben Jimmie találkozott az énekes-harmonikás Kim Wilson-nal. Egy éven belül Keith Furguson basszusgitárossal és Mike Buck dobossal megalakította a Fabulous Thunderbirds nevű együttest. Négy évig texasi klubokban játszottak, majd szerződést kötött velük a Chrysalis Records. Első albumaik, bár ma sikeresnek számítanak, akkoriban nem fogytak elég jól, ezért 1982-től néhány évre szerződés nélkül maradtak (ugyanabban az időben, amikor Jimmie öccse, Stevie Ray Vaughan a Texas Flood albummal átütő sikert ért el).

Végül 1986-ban az Epic, az egyik vezető kiadó szerződést kötött velük. Az első új albumuk, a Tuff Enuff hatalmas siker lett, több mint egymillió példány kelt el belőle, és a slágerlistákon is szépen szerepelt. A Fabulous Thunderbirds a 80'-as évek hátralévő részében ezen album sikerét próbálta „felülszárnyalni”, de a banda zenei stagnálása 1989-ben Jimmie kiszállásához vezetett. Ezután Stevievel felvettek egy közös albumot, a Family Style-t. Stevie azonban még az album megjelenése előtt, 1990 augusztusában életét vesztette egy helikopter-balesetben.
Öccse halála után Jimmie kihagyott néhány évet, majd legközelebb 1994-ben lépett színpadra egy alkalmi koncerten, és ugyanebben az évben kiadta szólóalbumát, a Strange Pleasure-t. Azóta további két albuma jelent meg.
 

Videók

  • Jimmie Vaughan - Don't Cha Know
  • Jimmie Vaughan - Wee Wee Baby
  • Jimmie Vaughan - Hey Ya
  • Jimmie Vaughan - Boom-Bapa-Boom
  • Jimmie Vaughan - I Like It Like That