Bejelentkezés

x
Search & Filters

Joe Bonamassa

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1989

További képek

Biográfia: 

Joe Bonamassa a New York állambeli Utica városában született 1977. május 8-án.

Apjának gitárüzlete volt, és ezzel döntő hatást gyakorolt fiára. Aki ma már több mint 150 hangszer tulajdonosa - sőt, megszólaltatásukban is jeleskedik.

Négyévesen akasztotta először a nyakába apja egyik gitárját, hatévesen pedig hangról hangra bevágta Jimi Hendrix Voodoo Child-ját. Gitározni többnyire fülhallás alapján tanult, ugyanakkor a mai napig vesz énekleckéket. Tehetségére jellemző, hogy alig 12 évesen már B.B. King előtt léphetett fel - később többször is együtt turnéztak, és a mai napig példaképének tekinti Kinget a zene iránti alázata és közönség iránti tisztelete miatt - két évvel később pedig egy Fender gitárfesztiválra hívták meg.

Joe Bonamassa 2000-ben elkészítette első önálló albumát, az A New Day Yesterday-t, producere a legendás Tom Dowd lett. A lemezipar akkor már 75 éves veteránjának éppen az olasz-amerikai ifjonc volt egyik utolsó munkája két évvel később bekövetkezett halála előtt.

Második albumával, a So Its Like That-tel (2002) több engedményt tett a rockos hangzásnak. Ezt követő Blues De Luxe című albumán azonban azoknak a rajongóknak kedvezett, akik a hagyományosabb blues-hangot kérték tőle számon - mellesleg ez az album 2003-ban a Billboardban már blues toplistát vezetett. " Ha túlságosan a technikára törekszel, elveszik a lélek, a gitár emberi tulajdonsága " nyilatkozta egyszer Bonamassa. Sokkal nagyobb tett megtalálni azt a bizonyos egy jó hangot, mint ledarálni kétszáz rosszat. Amikor Bonamassa megszólal, az embernek hol a fiatal Johnny Winter, hol pedig Leslie West jut eszébe. Amikor belecsap a húrokba, érezhető, hogy jócskán hallgatta Eric Claptont, még a Bluesbreakers-es és a Creames korszakában, de hatott rá a tekerésben is a két fent említett úriember, továbbá Stevie Ray Vaughan, Jimmy Page, Jeff Beck, Rory Gallagher és Gary Moore.

2006-os You and Me című albumán folytatta a hídépítést az évtizedek között. Saját szerzeményei mellett feldolgozta a Led Zeppelin egyik kevésbé ismert, ám annál szebb blues-felvételét, a Tea For One-t, közben még olyan kalandba is belement, mint egy kis session-zenélés Ozzy Osbourne -nal.

2007.ben adta ki a Sloe Gin-t, amellyel ismét hatalmasat durrantott. A pufók, jóllakott napközisre hajazó Joe Bonamassa, akit 2005-ben az amerikai Blues Wax magazin az év művészének választott, a nagy elismerés ellenére sem szállt el önmaga nagyságától, Saját bevallása szerint mindenkitől lopok, akitől csak lehet, bár bevallott példalépe Walter Trout volt mindig. Ars poetikája: Nagyon jó, ha kihallatszik egy kicsit, hogy kik a forrásaid, de ez ne vezessen oda, hogy klónná válsz.

2010-ben megalakult a Black Country Communion nevű szupergrup, amelynek tagjai: Glenn Hughes , Jason Bonham , Derek Sherinian és Joe Bonamassa .
 

Videók

  • Joe Bonamassa - Ballad Of John Henry
  • Joe Bonamassa - Blues Deluxe
  • Joe Bonamassa - Stop!
  • Joe Bonamassa - Driving Towards The Daylight
  • Joe Bonamassa - Acoustic Guitar Solo
  • Joe Bonamassa - If Heartaches Were Nickels
  • Joe Bonamassa - Sloe Gin
  • Joe Bonamassa - Just Got Paid
  • Joe Bonamassa - Rory Gallagher's Strat
  • Joe Bonamassa - Asking Around For You