Bejelentkezés

x
Search & Filters

John Mayer

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1998

További képek

Biográfia: 

John Clayton Mayer 1977. október 16-án született Connecticut államban. Fairfieldben nevelkedett egy idősebb és egy fiatalabb testvér mellett. Első afférja a zenével a klarinéthoz kötődik, melyen kedvtelésből megtanult játszani egy kicsit. A gitár felé 13 évesen kezdett orientálódni, mivel teljesen lenyűgözte őt a Vissza a Jövőbe! című filmben hallott gitárszóló. Miután édesapja bérelt neki egy gitárt, Mayer annyira a megszállottjává vált, hogy egy ponton pszichológushoz kellett vinni (ám az eredmények egészségesnek mutatták). Még a középiskolai tanulmányai alatt, csupán két év gyakorlás után fellépéseket tartott helyi blues bárokban; ám nem csak szólóban, hanem egy Villanova Junction nevű együttesben is zenélt. 17 évesen Mayert szívritmuszavarral diagnosztizálták, amely szerinte előidézte belőle a dalszövegírói vénát. Később vissza-visszatérő pánikrohamokkal kezdett küszködni, melyekkel a mai napig számolnia kell.

Korai évek

Mayert 19 évesen felvették a bostoni Berklee College of Music-ra, ám georgiai barátja, Clay Cook ösztökélésére két szemeszter után felhagyott tanulmányaival és ketten megalakították a LoFi Masters nevű formációt, mellyel helyi szórakozóhelyeken léptek fel. A fiúk útja hamarosan elvált, mikor Mayer a popzene felé kezdett húzni; ez a nézetbeli eltérés indította el Mayert a szólókarrierjében. Első középlemezét, az ’Inside Wants Out’-ot is egyedül adta ki. Cook ugyan sok dal megírásában segédkezett (mint pl. az első igazi slágerben, a ’No Such Thing’-ben is), egyedül egy számon hallható a hangja a háttérvokálban. Mayer hírneve nőttön nőtt – 2000 márciusában a South by Southwest fesztiválon nyújtott produkciója felhívta magára az Aware Records figyelmét is. 2001 elején az Aware kiadta Mayer online első albumát, a ’Room for Squares’-t, melyet szeptemberben remixelve a Columbia kiadó is megjelentetett, csak ezúttal egy másik borítót és egy új számot (’3x5’) is rátettek. 2002 végére a ’Room for Squares’  több sikeres dalt is adott a zenei életnek, mint pl. ’No Such Thing’, ’Why Georgia’ és ’Your Body Is a Wonderland’ – ez utóbbi 2003-ban egy Grammy-díjat hozott a konyhára (legjobb pop énekes kategóriában). Mayer szerényen fogadta az díjat, és megfogadta, hogy a későbbiekben még jobban rászolgál majd az elismerésre.

Szintén 2003-ban Mayer kiadta CD és DVD formájában a birminghami koncertjének felvételeit, melyet ’Any Given Thursday’-nek keresztelt el. A show-n olyan dalok is elhangoztak tőle, melyeket addig még nem vett lemezre (’Man on the Side’; ’Something’s Missing’). A koncert-DVD óvatos, ám töretlen elismerést kapott a kritikusoktól, akik nehezen tudták eldönteni, hogy Mayert a popzenét játszó tinibálvány, vagy a gitár-nagyágyú szerepébe kell-e bekategorizálni. Mayer második stúdiólemeze, a 2003-as ’Heavier Things’ szintén sok köntörfalazó dícséretet kapott többek között a Rolling Stone, az Allmusic és a Blender magazinoktól. Bár a lemez nem tudta túlszárnyalni a ’Room for Squares’ sikerét, a US Billboard 200 toplistán elérte az első helyet. A ’Daughters’ kislemez szintén megkaparintotta az elsőséget, sőt, az év dala kategóriában még a 2005-ös Grammy-t is, mellyel olyan előadókat utasított maga mögé, mint Alicia Keys és Kanye West.  Megnyerte még a legjobb férfi énekesi előadónak járó Grammy-t is, Elvis Costello, Prince és Seal jelölései mellett. Mayer szerint azonban az előbbi díj Alicia Keys-t illette volna meg ’If I Ain’t Got You’ című daláért, így hát kettéválasztotta az arany gramofont és felét az énekesnőnek ajándékozta. A dalszerzőknek kialakított hírességek csarnoka (Songwriters Hall of Fame) 37. díjkiosztó gálájukon egy Hal David Starlight díjjal jutalmazta Mayert.

2004-es amerikai turnéjának felvételeit Mayer ’As/Is’ címmel jelentette meg az iTunes-on. Pár hónappal később a koncertfelvételből egy best of CD is született. Mivel Mayers neve és munkássága egyre szélesebb körben vált ismertté, a zenészt az élet teljesen új területein is tárt karokkal várták. Fellépett Steve Jobs meghívására az Apple nagy konferenciáin, továbbá egy Volkswagen és egy BlackBerry reklámban is.

Az irányváltás időszaka

Mayer ezek után olyan előadókkal kezdett intenzíven dolgozni, akik más stílusban tevékenykedtek, mint ő. Felbukkant például a rapper Common ’Go!’ című számában, illetve Kanye West ’Bittersweet Poetry’-jén in. A rap nagyágyúi, Jay-Z és Nelly nem győzték dícsérni Mayert. 2005-ben a blues műfaja következett számára, mikor Buddy Guy, B.B. King és Eric Clapton oldalán tűnt fel; majd John Scofielddel jazz zenét is játszott. A sorozatos együttműködés miatt a fent említett előadókkal közös felvételek is születtek. Bár Mayert elsősorban érzékeny énekes-dalszerzőként ismerte meg a világ, kimagasló tehetségű gitárosként is elismerést kapott. Gitárkarrierjét a fenti zenészek mellett még Eric Johnson, Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Tommy Herman, Robert Cray és Freddie King is inspirálta.

2005 tavaszán Mayer a korábbi stúdiómunkák alkalmával megismert Pino Palladino basszusgitáros és Steve Jordan dobos társaságában megalakította a John Mayer Triót, amely a blues és a rock keverékét játszotta, s első közös élő albumuk, a ’Try!’ még ősszel megjelent.

Mayer harmadik stúdióalbuma, a ’Continuum’ 2006 szeptemberében látott napvilágot; a produceri teendőket a lemezen Mayer és Jordan közösen látták el. Mayer állítása szerint az album az ő megszokott popos hangzását a blues hangulatával és dallamával volt hivatott ötvözni. A ’Continuum’ első kislemeze a ’Waiting on the World to Change’ volt. Mayert 2007-ben öt Grammy díjra jelölték, s közöttük volt az Év Albuma kategória is. A John Mayer Trio a ’Try!’-ért kapott jelölést. A zenész végül a legjobb énekes popdalért (’Waiting on the World to Change’) és a legjobb pop albumért (’Continuum’) járó díjakat zsebelhette be. Szintén 2007-ben a Time magazin is az év 100 legbefolyásosabb embere közé választotta Mayert. 2007-ben a ’Continuum’ online és a boltokban is megújult változatban volt kapható, amely hat élő dalt is tartalmazott a 2007-es turnéjából. A 2008-as Grammy gálán a legjobb férfi énekesnek járó díjra jelölték a ’Belief” című számát. Ezt júliusban a következő koncertfelvétel, a Los Angelesi fellépés videóinak kiadása követte, amely a ’Where the Light Is’ címet kapta. A lemezen van egy akusztikus rész, egy a John Mayer Trio által játszott szekció, legvégül pedig az egész zenekar játsza a ’Continuum’ albumot. Az ausztrál előadó Guy Sebastian nem sokkal ez után hívta meg Mayert, hogy kollaboráljon vele a 2009-ben készülő albumán, amely a ’Like It Like That’ nevet viselte.

A ’Battle Studies’ és a ’Born and Raised’

2009. november 17-én Mayer negyedik stúdióalbuma, a ’Battle Studies’ kiadását követően rögtön az amerikai Billboard 200 első helyén landolt. Két single már az album előtt megjelent, ezek voltak a ’Who Says’ és a ’Heartbreak Warfare’; majd a következő év júniusában a ’Half of My Heart’ című single is boltokba került. A nagylemez sikert aratott a zenehallgatók körében, de a kritikusok nehezen értettek egyet fölötte: volt aki „a legbátrabb” és a „kísérletező kedvű” jelzőket használta, mások pont hogy „biztonságos lépésnek” titulálták az albumot. Mayer később elismerte a Rolling Stone magazinnak, hogy a ’Battle Studies’ nem az eddigi legjobb albuma.
Legújabb nagylemeze a ’Born and Raised’ nevet kapta, és 2012 májusában jelent meg.
 

Videók

  • John Mayer - Shadow Days
  • John Mayer - Belief
  • John Mayer - Half Of My Heart
  • John Mayer - Heartbreak Warfare
  • John Mayer - Your Body Is A Wonderland
  • John Mayer - Something Like Olivia
  • John Mayer - Speak For Me
  • John Mayer - Queen of California
  • John Mayer - Daughters
  • John Mayer - Free Fallin'