Bejelentkezés

x
Search & Filters

KFT

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1981

További képek

Biográfia: 

A KFT egy 1981-ben alakult budapesti zenekar. Egyéni, ironikus hangvétel és sok abszurd, szövegközpontú dal jellemzi őket. A kritika kezdettől fogva az újhullámhoz sorolta őket, de széles tömegeket megmozgató koncertjeikkel és országos slágereikkel túlnőttek az alternatív kereteken.

A KFT körvonalai 1980 legelején kezdtek kialakulni, amikor Bornai Tibor zongorán, Laár András gitáron és Márton András dobokon a Fonográf kiegészítő muzsikusaiként együtt turnéztak az NDK-ban Koncz Zsuzsával, Bródy Jánossal, Tolcsvay Lászlóval és Móricz Mihállyal. Októberben az esernyőkészítőként is tevékeny II. Lengyelfi Miklós basszusgitárossal megalakult a KFT zenekar, és a legendás Józsefvárosi Pinceklubban kezdtek próbálni, majd koncertezni.

A hetvenes évek végén a korlátolt felelősségű társaságok még csak a gazdasági szakkönyvek szerint léteztek. Laár ebben az időszakban egy Kulhanek Cirkusz nevű formációban lépett fel baráti társaságok előtt, és az egyik, ebben játszó tag találta ki hogy akár KFT-nek is nevezhetnének egy zenekart. Mivel velük Laár nem tudott zenekart alakítani, elkérte a nevet, és ezt javasolta zenésztársainak, mondván, "a világ dolgaiért csak korlátozottan tudunk felelősséget vállalni". A nyolcvanas évek elején kezdtek gazdasági kft-k alakulni, a zenekar ekkor egy találkozót szervezett valamennyi magyarországi kft-nek: elfértek egy étteremben.

Az első évtized (1981–1991)

1981 nyarán már KFT néven, a Locomotiv GT előzenekaraként turnéztak, majd a televíziós Táncdalfesztiválon keltettek óriási feltűnést a Bábu vagy újszerű zenei, szövegi megoldásaival és színházi, pantomimes elemeket is felvonultató színpadi munkájukkal. Sikerükre jellemző, hogy 4 hónap leforgása alatt az együttes 200 koncertet adott országszerte.

1982-ben mutatták be a Szkéné Színházban az Elmúltak az ünnepek című darabjukat. Szereplőként és dalszerzőként közreműködtek Verebes István „Krőzusoperájának” tévéváltozatában, melyet Kenyeres Gábor és Sztevanovity Dusán rendezett. A mozgalmas év végén klubjuk átköltözött a Lágymányosi Közösségi Házba, ahol rendszeressé váltak a KFT klubestek. Ebben az évben jelent meg első albumuk, a Macska az úton, melyen nem szerepelt országos slágerük, a Bábu vagy.

1983-ban három hetet töltöttek Kubában Koncz Zsuzsával. Később klubjuk székhelyét át kellett tenniük az Almássy téri Szabadidőközpontba. Második albumuk az Üzenet a liftből/ A fodrász címen jelent meg, ekkor forgatták az első magyar videoklipet a Fodrász című dalhoz. Ugyanebben az évben a tagok WYX álnéven egy kétszámos, angol nyelvű punk kislemezt is megjelentettek a Hungarotonnál.

1984-ben jelent meg az Afrika című dal, majd a Bál az Operában lemez, ezzel végérvényesen megerősítve pozíciójukat az alternatív zene és a rádióbarát slágerzene területén is. A lemez borítóján az akkor nyugaton is világújdonságnak számító személyi számítógépen játszható, KFT játékprogramot szerepeltettek.

1985-ben közös felvételeket készítettek Hazel O’Connorral, az Üvegtörők című film szereplőjével, illetve felléptek egy prágai fesztiválon is.

1986-ban jelent meg negyedik lemezük, a Siker, pénz, nők, csillogás, rajta a Balatoni nyár című slágerrel. Áprilisban Bostonban, szeptemberben Los Angelesben játszott a KFT, közben pedig az egyetemi és egyéb klubok állandó vendégei voltak szerte Magyarországon.

1987-ben megváltak addigi menedzserüktől, szakítottak a Lemezgyárral, és elsőként kötöttek szerződést magánkiadóval, a Szimultán Rt-vel. 1989-ben új kiadóhoz szerződtek, a Szigeti Ferenc által irányított Protonhoz.

1991-ben a csapat a közös munka szüneltetése mellett döntött. Decemberben a Közgázon megrendezett, rendhagyó, hármas koncerttel köszönt el rajongóitól a 10 éves jubileumát ünneplő KFT. A koncertekről készült felvételt egy teásdobozba csomagolva jelentették meg, melyet Márton András tervezett.

A második évtized (1992–2001)

1996. október 12-én a Budapest Sportcsarnokban teltházas koncertet adtak Bál az interneten címmel, amelyen Magyarországon először internetes kapcsolat segítségével énekelt Hazel O’Connor Dublinból, Wahorn András pedig Los Angelesből rajzolt élőben a kivetítőre. 1997. november 27-én ismét koncerteztek a BS-ben.

A zenekar 1999-ben Laár András nélkül (helyette Mohai Tamással) újra aktivizálta magát, 2000-ben lemezük is megjelent ebben a felállásban Éljen a szerelem címmel.

2001-ben már az eredeti összeállítás ünnepelte a megalakulás 20. évfordulóját a Körcsarnokban.

A harmadik évtized (2002–2011)

Huszadik születésnapját követően a zenekar újra aktivizálta magát, évente átlagosan 20 koncertet adtak. 2002-ben egyik budapesti koncertjükön Ken Follett író is közreműködött basszusgitáron, három dalt játszottak együtt.

2003-ban a Higiénikus Ember című albummal jelentkeztek, melyről a Százszorszép című dal bekerült a Mahasz Top20-ba. Az albumot a NASA által indított Cosmic Call keretében a Marsra is eljuttatták. A CD vásárlói között egy, a zenekarral egyidős Volvót sorsoltak ki, melyet Higiénikus verdának neveztek, és a zenekar arculatára díszítettek. A lemezt az Olof Palme házban tartott, interneten élőben közvetített Telepatikus-koncerten mutatták be, ahol egy taiko dobcsoport és Sebeők János is színpadra lépett egy-egy dal erejéig.

2005-ben a zenekar Hawaiira utazott, hogy valóra váltsák 50 évesen Honoluluban című daluk szövegét. A meglepetés utazást Márton András szervezte titokban az együttesnek.

2006. március 15-én a köztársasági elnök megbízásából a kulturális miniszter A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta a zenekar tagjainak. Májusban jelent meg a Nem csupa angyal című új albumuk, melyet a Petőfi Csarnokban adott koncerttel mutattak be a közönségnek. A lemez nem ismételte meg a három évvel korábbi, Higiénikus ember sikerét. Még abban az évben, 25. születésnapjuk alkalmából a Hungaroton megjelentette első valódi „best of” lemezüket, KFT 25 címmel, amely újra a Mahasz listára delegálta a zenekart.

2007 júliusában a Művészetek Palotájában adtak teltházas koncertet. Az alkalomhoz illően a dalokat jelentősen átalakították. A koncerten közreműködött Ifj. Kurtág György, Pribojszki Mátyás, a dalokhoz Cakó Ferenc készített élőben homokanimációt. A koncertet - későbbi sugárzásra - több kamerával rögzítették.

2008-ban felléptek az MTV Icon gálán egy Tankcsapda-feldolgozással, illetve a Sziget Fesztiválon első alkalommal megrendezett Magyar Dal Napján is felléptek rövid műsorral. December 4-én jelent meg A bábu visszavág című albumuk. A CD rendhagyó körülmények között, 30 000 példányban a Pesti Est ingyenes különszámába volt csomagolva. Az album hagyományos CD formátumban is megjelent, és egy stúdióban nem rögzített daluk 1981-es koncertfelvételét extraként tartalmazta.

2010. decemberében "29. születésnapi koncert"-et adtak az A38 Hajón, a látványtervet a Kiégő Izzók készítette. A hajó éttermében újra felszolgálták a '80-as évek KFT konyhájának néhány klasszikus fogását, például a tronnyantott gombócot. A koncert hang- és képanyagát későbbi rádiós és televíziós sugárzásra rögzítették. A koncert utáni after partyn a zenekart és mintegy 100 vendégét a KFT-tagok gyermekeiből álló zenekar lepte meg: a titokban erre az alkalomra összeállt „A Te Apád” nevű zenekar három KFT-számot adott elő.

A KFT 2011-ben ünnepelte 30. születésnapját, csakúgy, mint a Metallica, a Mötley Crüe és a Pet Shop Boys. 30. születésnapjukat a Budapest Sportarénában, Ufóshow címen tartandó koncertjükkel ünnepelték 2011. december 28-án.
 

Videók

  • KFT - Bábu vagy
  • KFT - Afrika
  • KFT - Balatoni nyár
  • KFT - Elizabet
  • KFT - Bál az Operában
  • KFT - Száll egy pofon a szélben

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Laár András
gitár
ének
Bornai Tibor
zongora
ének
II. Lengyelfi Miklós
basszusgitár
nagybőgő
ének
Márton András
dob
ének