Bejelentkezés

x
Search & Filters

Kispál és a Borz

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1987 - 2010

További képek

Biográfia: 

A Kispál és a Borzot 1987-ben Bräutigam Gábor, Ózdi Rezső, Kispál András és Lovasi András alapította.

1989-ben kiadták első demójukat Tökéletes helyettes címmel, majd megjelentették első albumukat is Naphoz Holddal néven. Az együttes tagjai 16 év alatt sokat cserélődtek. Kétszer volt dobos csere: Bräutigam Gábort Tóth (Csülök) Zoltán váltotta, őt pedig 2002 nyarán Michael Zwecker.

1996-ig trióként játszott, ekkor csatlakozott hozzájuk Dióssy Ákos. 2006 nyarán Michael Zwecker elhagyta az együttest, helyére Bóra Áron került, de mintegy egyévnyi játék után ő is elhagyta a zenekart. Legújabb dobosuk a 2007 telén "beavatott" Mihalik Ábel. Gyakran vendégművészekkel lépnek fel, például a Pál Utcai Fiúk énekesével, Leskovics Gáborral.

2006 szeptemberében a Sláger rádió és az [origo] által indított Álomsláger című szavazáson, melynek célja „minden idők kedvenc magyar slágerének” a kiválasztása volt, az együttes dala, a Ha az életben a 3. helyezett lett.

2009. szeptemberében megjelent a zenekar első DVD-je. A szimplán csak „Koncert” névre keresztelt kiadványon a 2007-es pécsi 20 éves jubileumi koncertjük anyaga látható. Érdekessége, hogy a DVD-hez jár egy kód is, amivel a zenekar weboldaláról egy eddig kiadatlan, négy számot tartalmazó Kispál és a Borz EP-t lehet letölteni. A zenekar egy szórakoztató videoklipet is forgatott a „Többiektől” című dalra, melyet Merényi Dávid és Nagy Gergő (nagymerénylet produkció) rendezett.

2010-ben bejelentették, hogy az együttes befejezi pályafutását. Búcsúkoncertjüket 2010. augusztus 9-én, a Sziget Fesztivál „mínusz egyedik” napján tartották. Huszonhárom év aktív zenélés és tizenegy stúdióalbum után vége a dalnak. A legendás együttes búcsúelőadására 45 000 néző volt kíváncsi. A koncertről készült mozifilmet november 24-én vetítették a mozikban, 21 helyszínen egyszerre.

Az eredeti elképzelés szerint az együttes neve csak „Borz” lett volna (az akkoriban népszerű Bros és a The Doors nevének egyfajta parafrázisaként). Ezt azonban Kispál András kifogásolta, arra hivatkozva, hogy korábban csupa állatról elnevezett együttesben játszott, amik sikertelenek voltak. Ezért úgy döntöttek, hogy őt kiemelik a névben.
 

Videók

  • Kispál és a Borz - Kicsit szomorkás...
  • Kispál és a Borz - Ha az életben
  • Kispál és a Borz - Csillag vagy fecske
  • Kispál és a Borz - Szőkített nő
  • Kispál és a Borz - Van e nálatok alkohol
  • Kispál és a Borz - Emese
  • Kispál és a Borz - Többiektől
  • Kispál és a Borz - Szívrablás
  • Kispál és a Borz - Csiga
  • Kispál és a Borz - Helló

Utolsó felállás: 

NévHangszer
Lovasi András
basszusgitár
ének
Kispál András
gitár
Dióssy D. Ákos
billentyűsök
vokál
Mihalik Ábel
dob
ütőhangszerek