Bejelentkezés

x
Search & Filters

Lynyrd Skynyrd

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1964

További képek

Biográfia: 

A Lynyrd Skynyrd rockegyüttes 1964-ben az amerikai Florida állam Jacksonville városában alakult.

Kilenc évig tartott, mire első albumukat kiadták, ezzel azonban azonnal berobbantak a köztudatba. Sajnos innentől már csak négy év volt hátra az aktív munkából, mivel fő dalszerzője és énekese, Ronnie Van Zant 1977-ben életét vesztette. 1987-ben Ronnie öccse, Johnny újjáalakította a zenekart.

1964 nyarán néhány tinédzser, Ronnie Van Zant, Allen Collins és Gary Rossington alapította a Lynyrd Skynyrd együttest, először The Noble Five, majd 1965-től, amikor Larry Junstrom csatlakozott, My Backyard néven. Van Zant 1970-ben határozta el az újabb névváltoztatást, mérlegelték a The Noble Five név visszavételét és a One Percent nevet is. Végül gimnáziumi (Robert E. Lee Highschool) tornatanáruk, Leonard Skinner neve ihlette (aki nem igazán szerette a hosszú hajú rockereket), ekkor még betű szerint írva azt. Skinnerrel később baráti kapcsolat alakult ki.

Az együttes stílusát a legkorábbi időkben a brit '60-as évek befolyásolta, kezdve a Beatlestől és befejezve a pszichedelikus rockot játszó Strawberry Alarm Clockig. Ezeket ötvözték szülőhelyük és környéke tradicionális zenéivel, mint a blues (felismerhető Muddy Waters hatása is), valamint country és western elemekkel.

Első kislemezük 1968-ban jelent meg ("Michelle / Need All My Friends"). Az 1970-es évek elején a keményebb, blues és rock irányvonal felé mozdultak. A módosulást Larry Junstrom távozása után az új basszusgitáros, Leon Wilkeson is erősítette. További nyomást jelentett a rock irányába a Strawberry Alarm Clock gitárosának, Ed Kingnek csatlakozása, ettől kezdve három gitár szólt a számokban.

A lemezkiadások időszaka

1972 volt a zenekar szerencseéve: Al Kooper zenész, dalszerző és producer fantáziát látott bennük, és felkarolta őket. Ettől kezdve a Leonard Skinner zenekart Lynyrd Skynyrd néven nevezték, első albumuk címe mindjárt a név kiejtésének útmutatója is: (pronounced 'lĕh-'nérd 'skin-'nérd). Szerződést kötöttek az MCA Records kiadóval, és 1973. január 1-jén megjelent debütáló anyaguk, ami a minden idők 500 legjobb albumának listája (Rolling Stone magazin) szerint az előkelő 401. helyezést érte el.

1974-ben a Second Helping újra zajos sikert aratott. Legnagyobb sikerük a Sweet Home, Alabama és a Freebird (a vég
én a világ egyik legjobb gitárszólójával) című számok.

Burns 1974-ben kilépett a zenekarból, helyét a dobok mellett Artimus Pyle foglalta el. Ed King is távozott a zenekarból (nem békés körülmények között: kirúgták, mert egy koncertkörút kellős közepén egyszercsak faképnél hagyta a zenekart).

1976. januárjában három háttérénekessel bővült a taglétszám, Leslie Hawkins, Cassie Gaines és JoJo Billingsley csatlakozott. Az 1976-os Gimme Back My Bullets nem érte el a korábbi sikerességet, pedig igazán húzós és hangulatos blues-rock hallható rajta, de hiányzott a három gitárra épített hangzásvilág, amit a közönség korábban megszokott. Ezért új gitárost kerestek, és jónéhány nagy név meghallgatása után a saját roadjuk, Steve Gaines (az egyik háttérénekes tinédzser korú öccse) mellett döntöttek.

1976-ban Collins és Rossington komoly autóbalesetet szenvedett, ezért jónéhány koncertet le kellett mondani. 1977. október 20-án repülőbalesetben a csapat három tagja (Ronnie Van Zant, Steve Gaines és nővére, Cassie Gaines vokalista) életét vesztette, a többiek pedig súlyosan megsérültek. Ekkor abbahagyták a közös zenélést, a tagok külön próbálkoztak (The Rossington-Collins Band, The Artimus Pyle Band, The Allen Collins Band).

Az együttes 1987-ben újra összállt Ronnie Van Zant öccsével, Johhnyval (ének és dalszerzés) koncerteztek. Ezután is hűek maradtak southern blues gyökereikhez.

2001. júliusában egy jacksonville-i szállodai szobában holtan találták Leon Wilkesont. A basszusgitáros 49 esztendős volt, halálának oka ismeretlen. Ekkor került a zenekarba Donald Evans, aki 2009. május 8-án, 48 évesen rákbetegségben elhunyt.

Az együttes 2006. március 13. dátummal bekerült a Rock and Roll Hall of Fame listájába.
 

Videók

  • Lynyrd Skynyrd - Free Bird
  • Lynyrd Skynyrd - Simple Man
  • Lynyrd Skynyrd - Sweet Home Alabama
  • Lynyrd Skynyrd - Still Unbroken
  • Lynyrd Skynyrd - Simple Life
  • Lynyrd Skynyrd - Gimme Three Steps
  • Lynyrd Skynyrd - Homegrown

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Johnny Van Zant
ének
Gary Rossington
gitár
Rickey Medlocke
gitár
vokál
Mark Matejka
gitár
Robert Kearns
basszusgitár
Peter Keys
billentyűsök
Michael Cartellone
dob
ütőhangszerek