Bejelentkezés

x
Search & Filters

Madrass

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2007

További képek

Biográfia: 

A Madrass zenekar 2007 őszén alakult Budapesten. Az akkori felállás szerint tagjai voltak: Barkó Boglárka (ének), Dombó Szabolcs (dob), Dömötör Balázs (ének), Horváth Attila (gitár), Hricsovinyi Tamás (basszusgitár), Temesvári Bence (hegedű). 2008-ban Szabolcsot Győző Gábor váltotta a dobok mögött, majd 2009-ben Kövi Lóránt lett az énekes. 2010-ben Barkó Boglárka külföldre költözött, így nem tudta vállalni a további zenekartagságot, helyére 2011 júniusában találtunk megfelelő utódot, Angyal Dorka személyében. A zenekar érdemi tevékenysége 2009-ben, Lóránt csatlakozásával kezdődött. Új dalok születtek, megtörténtek az első koncertek, melyeket aztán 2010 és 2011 folyamán stúdiófelvételek követtek.

A formáció tagjai korábban sem voltak egymás iránt teljesen ismeretlenek, hiszen többek már zenéltek együtt: így például a tagok nagy része „összefutott” egymással az A Kert, a Nulladik Változat vagy a Flop zenekar tagjaként. A Madrass zenészei egyébként is viszonylag jelentős zenekari múlttal rendelkeznek. Horváth Attila többek között gitározott a Flop, és A Kert zenekarokban. Az ő neve azoknak is ismerős lehet, akik bejáratosak a Vintage 52’ hangszerboltban. Attila gitár- és erősítő szakértőként több jelentős koncerten és fesztiválon is részt vett (Sziget, Summer Rock Festival). Hricsovinyi Tamás 18 évig a magyar underground zenekarok egyikének, a Nulladik Változatnak volt a tagja, de részt vett A Kert zenekar munkáiban is. Győző Gábor is több bandában adta már a megfelelő ütemet. Az említendők között szerepeljen a Flop és a Full Circle együttes. Temesvári Bence, a zenekar talán legsokoldalúbb tagja, hegedűsként többek között zenél a Mind1 és a Holdudvar zenekarokban, de énekes-gitárosként George Harrisont „alakítja” a The Beaters nevű Beatles Tribute bandában. Kövi Lóránt legfontosabb zenekara a már említett Flop volt, de az időszakonként működő Duhastrechtmanuela (Pearl Jam és Alice in Chains Tribute) frontembereként is ismert. Dorka, a legfrissebb tagunk pedig a szegedi Jeffo’s Dream énekesnője volt ezelőtt.

A Madrass zenekar fontos előzményének tekinthető egy 2006-os felvétel, melyet a közreműködő zenészek a fiatalon elhunyt, egykori A Kert énekes Bob Zoltán emlékére rögzítettek. Ezen, a Lélekvadász című dalon meghívott vendégként Baradlay Richárd, a The Perfect Name zenekar tagja énekelt, de a zenészek már többé-kevésbé azonosak voltak a jelenlegi Madrass tagsággal. A „Lélekvadász” hangmérnöke, „A Kert” zenekar korábbi billentyűse, Hidasi Barnabás volt, aki a későbbiekben is a zenekar segítője maradt. A dalban megfigyelhető stílusjegyek (hosszú hangszeres részek, a kissé orientalista dallamvezetés, a helyenként dinamikus rock dobolás) a későbbiekben is a zenekar sajátjai maradtak

A Madrass zenei stílusa nehezen meghatározható. Talán zenénk még leginkább a folk-rockhoz sorolható, de jelen esetben ezen az állításon semmiképpen sem népdalokat vagy népies műdalokat elektromos hangszereken előadó zenekart értsünk. A banda megszólalásában a rock zenekarokat idézi, de a számok szerkezetei, az elektromos hegedű szerepe és sokoldalú használata vagy akárcsak a ritmusok ennél jóval sokszínűbbek. Különlegességként egy-egy dalban feltűnik a szitár és az elektromos gitár sajátos keverékének tekinthető húros hangszer. A keményebb alapokra építkezik az általában szóló szerepet betöltő hegedű. A két főénekes és az intenzív többszólamú vokál kiemelt részét képezik a Madrass zenéjének. A dalok szövege részint a lélek szabad kalandozásaihoz, részint a test földhöz kötött valóságához kapcsolódnak.

A zenekartagok különféle stílusú zenekarokból érkeztek, de talán mégis közös pontként figyelhető meg a népzene iránti érdeklődés, amely aztán sajátos fűszerként színesíti a közösen írt dalokat. időnként dallamvilágában, illetve a szövegekben is utolérhető. Zenénket persze lehetne hasonlítani más zenekarokhoz, de ezek kiválasztását inkább a hallgatókra szeretnénk bízni. A mi dolgunk inkább a zenélés, mint az arról való elmélkedés legyen.

A Madrass név kiválasztása főként a véletlennek köszönhető. Madras egy indiai város (India déli kapujának szokás nevezni), illetve az itt gyártott sokszínű félselyem szövet neve. A zenekar neve erre utal, első lendületből idáig gondoltuk át a névválasztást. A további mélylélektani magyarázatoktól eltekintenénk, bár azok számára, akik szeretik az ilyesmit, hogy madras norvégul pokrócot jelent, illetve vodka és eper juice felhasználásával hasonló nevű koktél is készíthető. A zenekar nevének tükörfordítása pedig az őrült + faj szóösszetétel.

A Madrass 2011 tavaszán elkészített egy 10 számos stúdióanyagot „Vihar után” címmel, ennek keverése nyáron befejeződött. Cd-nk megjelenése 2011. október közepén megtörtént. Azóta koncertek is zajlanak.

 

Videók

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Angyal Dorka
ének
Kövi Lóránt
ének
Horváth Attila
gitár
Temesvári Bence
hegedű
ének
gitár
Hricsovinyi Tamás
basszusgitár
Győző Gábor
dob