Bejelentkezés

x
Search & Filters

Másfél

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1989

További képek

Biográfia: 

A Másfél egy funkrockból, pszichedelikus rockból, acid jazzből, ambientből és repetitív kortárs zenéből merítő alternatív rockegyüttes. 1989-ben alakult Budapesten. Az együttes eredeti felállása: Balázs János (gitár), Lukács Levente (szaxofon), Hegedüs László (basszusgitár), Hegedüs János (basszusgitár), Kalocsai Tamás (dob).

A kísérletezgető együttes első koncertjeit a Kandó Kollégiumban tartotta, ahol a dobos és a szaxofonos tanult, majd más kollégiumokban léptek fel főiskolás bulikon, fesztiválokon. Ekkor például a Ladánybene 27 előtt is felléptek.

1991-ben az alapító Balázs Jánost és Hegedüs Lászlót elvitték katonának, helyükre érkezett Barnabás (gitár). Nem sokkal később már a kultikus FMK-ban, majd a Tilos az Á-ban zenéltek, ahol legtöbbet a hasonló műfajban alkotó Korai Örömmel koncerteztek. 1993-ban magánkiadásban megjelentették első kazettájukat, amit a Schönherz kollégium akkor épülő stúdiójában vettek fel, egy évre rá pedig a Tilos az Á-ban készült koncertfelvételt jelentették meg CD-n.

Az Almássy téri klubban Quadro-koncertsorozatot rendeztek, ahol a teremben szimmetrikusan elhelyezett négy színpaddal a nézőket körbefogva valódi térhangzást produkáltak, mindezt fényhatásokkal és jelmezekkel kiegészítve. A vizuális hatások azóta is a fellépések elengedhetetlen részei.

A Másfél 1996-ban az addig elkészült anyagokat stúdióalbumon adta ki, ekkor jelent meg a klasszikus Viperagarzon című nagylemez, melyen az időközben az együtteshez csatlakozott Salamon Eszter - a hangzásvilágot egyedi módon kiegészítő - csellójátéka is hallható. 1997-ben a Villamos című rövidfilmhez, majd egy színdarabhoz is készítettek kísérőzenét. 1998-ban jelent meg a talan legerettebb, legkiforrottabb nagylemez, a Katasztrofamamor, amelyen a korabban csak vendegszereplo Salamon Eszter teljes erteku tagkent szerepel. Ezzel a lemezzel lezarul egy nagy fejezet a zkr torteneteben, mind felallas, mind hangzasvilag tekinteteben, Kalocsai Tamas kilep, es a kovetkezo albummal mas(abb) zenei vizekre evez a zkr. Sokan a mai napig ezt az albumot, illetve korszakot tartjak a Masfel csucspontjanak. A következő album 2000-ben jelent meg Angyaltojás címmel, ezt egy maxi, majd egy remix album követte.

Az együttes 1991 óta több mint 200 koncertet tartott, többségében Budapesten, de játszott a legtöbb vidéki városban. Ez idő alatt a hazai klubélet egyik központi együttesévé nőtte ki magát és sikerrel lépett fel számos európai (legtöbbet francia) klubokban és fesztiválokon.

A Másfél a Sziget fesztiválon első megrendezésétől kezdve a fellépő együttesek között található, 1998-ban a nagyszínpadon a Chumbawamba és a Motörhead előtt léptek fel.
1999-ben az alapító tag, Kalocsai Tamás (dob) kilépett a zenekarból, helyére átmenetileg a ColorStar dobosa, Farkas Zoltán lépett, majd nem sokkal később az azóta is tag, Ujj Zoltán került a dobok mögé.

2000-ben Franciaországban rögzíttették Angyaltojás c. lemezüket. 2002-ben távozott Salamon Eszter (cselló) és nem sokkal később Hegedüs János (basszusgitár), aki helyére a Kamu zenekarból és a Rewind Partykról ismert Sabák Péter érkezett.

Gaya Arutyunyan, a Deti Picasso énekesnője először az En Garde c. lemezen egy számban, később több dalban, koncerteken is szerepelt.

2009-ben újabb változás történt, Barnabás, hosszú együtt töltött idő után kilépett a Másfélből. Az új gitáros Karen Arutyunyan, Gaya testvére, a Deti Picasso gitárosa lett.

A Másfél olyan instrumentális stílust képvisel, ahol a megszólalás erős, dinamikus, váratlan váltások, páratlan ritmusok és lüktető szaxofon jellemzik, de éppenséggel pszichedelikus elemek is találhatók benne. Legutolsó lemezük, az En Garde! már inkább drum & bass és a jungle motívumokból építkezik. Ezen a lemezen már énekhanggal is kísérleteznek: az Aerosoul című számban Gaya Arutyunyan, a moszkvai Deti Picasso zenekar énekesnője szerepel, aki azóta aktív tagja lett a zenekarnak.
 

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Gaya Arutyunyan
ének
Karen Arutyunyan
gitár
Lukács Levente
szaxofon
Sabák Péter
basszusgitár
Ujj Zoltán
dob
ütőhangszerek