Bejelentkezés

x
Search & Filters

Moody Blues, The

További képek

Biográfia: 

Birminghamből két világhírű rhythm and blues banda indult el a világhír felé, a Spencer Davis Group és az 1964-ben alakult ötös a Moody Blues. Első nagy sikerüket egy szépséges balladával aratták: Go Now. Ez a szám volt az Animals 64-es House Of The Rising Sun-ja mellett a hatvanas évek közepének legcsodálatosabb blues alkotása.

A zenekar véglegesnek tűnő felállása 1967-ben alakult ki, amikor a két távozó, Warwick és Laine helyére Lodge és Hayward érkezett. A csere megváltoztatta az együttes arculatát, új hangszer került a csapatba, a mellotron. A stílusváltozás már a második LP-n, a Days Of Future Passed-on is érződött, úgynevezett koncept albumokat kezdtek készíteni. Ekkor született a másik nagy világsiker a Nights In White Satin. Az együttes eltávolodott a bluesalapoktól és közeledett a klasszikus zenéhez. Ezt segítették a fent említett kocepcionális LP formák.

A 60-as 70-es évek fordulóján remek albumok és sikeres számok, - Higher And Higher, Question - készültek. Ezek már saját, Treshold nevű kiadónál jelentek meg. Ezeket az alkotásokat és a zenét így jellemzi a New Musical express: "grandiózus rock, üzenettel." A világszerte kedvelt, különösen az Egyesült államokban sikeres zenekart így is jellemzik: "előnyük a meg nem alkuvó professzionalizmus és lemezkészítői szakértelem, hátrányuk, hogy képtelenek arra, hogy eltérjenek saját elképzeléseiktől."

Az 1969-es turnéjuk során az együttesnek szembe kellett néznie azzal a furcsa helyzettel, hogy alkotásaik egy részét képtelenek megszólaltatni a különleges stúdiófelszerelés nélkül. Ettől kezdve a dalok hangszerelésében arra törekedtek, hogy azok élő előadásban is megvalósíthatóak legyenek. A Moody Blues második korszaka 1974-ben lezárult. A tagok önálló műveikkel voltak elfoglalva. Az együttesről 1978-ig egy szót sem ejtettek.

A harmadik korszakuk az Octave című lemezzel indult 1978-ban. Ennek a korszaknak a jellegét az 1981-ben bekövetkezett tagcsere, Mike Pinder helyére Patrick Moraz került, határozza meg. A legtöbb együttes életében a mélypont 1983. Mindenkit magával ragadott a new wave, de a Moody Blues büszkén és csodálatosan továbbra is rockot játszott. Ebben az évben készült el a harmadik korszak legkiemelkedőbb alkotása, a The Present, amelyen a olyan szenzációs dalok találhatók mint: Blue World, Goin' Nowhere, Running Water, I Am Sorry.

Az együttes harmadik korszaka 1988-ban lezárult. 1994-ben a banda egy hosszú amerikai turné után ismét stúdióba vonult és elkészítette a negyedik korszak nyitó albumát a Strange Times -t.

2003-ban ismét stúdióba vonultak, melynek végeredménye a December című albumuk lett.

 

Videók

  • The Moody Blues - Your Wildest Dreams
  • The Moody Blues - Nights In White Satin
  • The Moody Blues - Tuesday Afternoon
  • The Moody Blues - Ride My Seesaw

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Justin Hayward
ének
gitár
John Lodge
basszusgitár
gitár
ének
Graeme Edge
dob
ütőhangszerek