Bejelentkezés

x
Search & Filters

Nadir

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1993

További képek

Biográfia: 

Az együttes, amelyet Czetvitz Norbert gitáros, dalszerző alakított 1993-ban (még Dark Clouds néven), a kezdetektől fogva az extrém, sötét hangulatú doom / death metal zene mellett kötelezte el magát. 1996-ban jelentettük meg bemutatkozó demónkat, majd néhány további stúdiófelvétel után már rendszeresen koncerteztünk az országban. A régi néven még egy EP és két teljes album jelent meg, mielőtt 2005-ben Nadirra változtattuk a zenekar nevét.

A 2005-ben, már Nadir néven, saját kiadásban megjelent "Tenacity" albumra igen pozitív és lelkesítő visszajelzések érkeztek a hazai színtérről, miközben beindult a külföldi korong terjesztése is. Ugyancsak már az új néven került fel az együttes a "Country Metal - I." válogatáslemezre, amelyen a "nagy falun túli" underground metal képviselőivel együtt szerepel a Nadir (a "We, The Scum Of The Earth" című szerzeménnyel), illetve a "BálnaVadÁszok" címmel megjelent Moby Dick tribute albumra (a Romlott rendszer nóta feldolgozásával). Utóbbi kapcsán felléptünk 2006 elején a Moby Dick 25 éves születésnapi buliján, majd nem sokkal utána a MetalMania fesztiválon (mindkettö a Petöfi Csarnokban) is. Eközben a "Tenacity" album a "Legjobb debütáló lemez" kategóriában első helyen végzett a "Hungarian Metal Awards 2005" szavazáson. 2006-ban látott napvilágot a zenekar következő munkája: a négyszámos "We, The Scum Of The Earth" barátaink, a Step On It "Allschool Monster Is Coming" hat tételével együtt jelent meg split CD formájában, saját kiadásban. Az anyagot teljes egészében le lehetett tölteni a két zenekar honlapjáról, és a koncerteken is beszerezhető volt – ingyen. Ezzel hagyományt indítottunk el, hiszen valamennyi, Nadir néven megjelent anyagunk ingyen letölthető a zenekar hivatalos honlapjáról.

A következő anyag, Nadir néven a második teljes album ("Those Who Bought The Rain") 2008 elején jelent meg. Ugyanebben az évben a IV. HangSúly zenei díj szavazásán a Nadir megnyerte a "Legjobb Koncertbanda" kategóriát. 2009-ben egy, a Dim Visionnel közös split ("Lotus Eaters"), 2010-ben újabb nagylemezünk ("Eco-Ethic") látott napvilágot, majd 2011-ben feldolgozás-albumot („Underground Heroes”) hoztunk ki, amelyre széles körben kevésbé ismert, de számunkra meghatározó jelentőségű zenekaroktól ültettünk át egy-egy dalt a saját stílusunkra. 2012-ben pedig „Exitus” címmel jelent meg a negyedik teljes Nadir album. Az anyagok terjesztése az előzőekéhez hasonló volt: ingyenes letöltés és szintén ingyenesen beszerezhető CD.

A bakelit formátumban kiadott "A Lasting Dose Of Venom” EP-vel a zenekar fennállásának huszadik évfordulóját ünnepeltük 2013-ban. A hazai underground színtéren belüli összetartás jegyében egy évre rá újabb osztott anyagot ("Khil") jelentettünk meg, ezúttal a Drow-val. Legutóbbi albumunk, a "Ventum iam ad finem est" – a zenekar első koncept lemeze: az ember és a természet viszonyát mutatja be különböző történelmi korokban a kezdeti, ősi harmóniától és tisztelettől a mai elidegenedésig és pusztulásig – a GarageLive Records gondozásában látott napvilágot, és a 2015. évi HangSúly szavazáson az első helyen végzett az „év albuma” kategóriában. Következő, Nadir néven sorrendben a hatodik albumunk, a „The Sixth Extinction” – szövegileg a Ventum… folytatása abban az értelemben, hogy a központi témát a napjainkban zajló nagy kihalási hullám adja – 2017 tavaszán jelenik majd meg.

Pályánk során felléptünk a legrangosabb hazai fesztiválokon (a Szigeten több alkalommal is), valamint olyan neves zenekarok előtt volt alkalmunk fellépni itthon és a környező országokban, mint a Crowbar, a Pro-Pain, a Stampin' Ground, a D.R.I., a Master, a Vader, a Krisiun, a Kataklysm, a Born Form Pain, a Napalm Death, a Dying Fetus, a Prong, az Entombed, a Dead Congregation vagy a Mearuder.

Ezen felül, összhangban azzal, hogy dalszövegeinkben különös hangsúlyt kap a természet védelme, minden tőlünk telhetőt megteszünk ennek érdekében, egyebek mellett az ügy mellett elkötelezett szervezetek (pl.: Állatmentő Liga) támogatásával.

Videók

  • Feed On Me
  • Plunderers Of The Earth
  • Rescue Shelter
  • Nadir live - Budapest, Dürer Kert 2017.02.19. (Dead Congregation)

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Tauszik Viktor
ének
Czetvitz Norbert
gitár
Köves Hugó
gitár
Gál Ferenc
basszusgitár
Fekete Szabolcs
dob
Címkék: 
Nadir