Bejelentkezés

x
Search & Filters

Napalm Death

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1981

További képek

Biográfia: 

A Napalm Death egy angol grindcore-együttes, mely Birminghamben alakult 1981-ben. A stílus egyik megalapítói, és egyben legnépszerűbb képviselői. A Nielsen SoundScan szerint a Napalm Death a hetedik legtöbb lemezt eladott death metal együttes az Egyesült Államokban.

A Napalm Death zenekar történetének kezdete számokban: 33 perces, 28 dalból álló debütalbumuk első felét 50 fontért rögzítették, majd az 1982-ben alakult trióból két zenész kilépett, három másik belépett, és elkészült a Scum lemez második fele. You Suffer című szerzeményük pedig bekerült a rekordok könyvébe, a maga 1,316 másodperces hosszával. 1987-ben járunk ekkor.És legyenek a számok, és a tények akármilyen makacs dolgok, ennél sokkal fontosabb, hogy ebben a harminchárom percben és huszonnyolc dalban, ebből a néhány fontból, és ebben az évben a metal brutalitásának és a punk intenzitásának összegyúrásából megszületett a grindcore mûfaj, amelyhez az esztendők folyamán egyáltalán nem maradt hű a ma már alapító-tagok nélkül felálló négyes.

A kezdeti, komolyan nehezen vehető anarcho-punk csörömpölést akkor váltotta fel a kifinomultnak azért még mindig nem nevezhető hangzás, amikor a Killing Joke megszállott rajongója, Justin Broadrick (ex-Godflesh, ma Jesu) csatlakozott gitárosnak a csapathoz. Keze nyomát csak az első korong első fele őrzi, munkáját Bill Steer (később Carcass) fejezte be. Nem csak ő volt azonban új a csapatban, hanem a vokalista Lee Dorian (ma Cathedral) is, valamint a basszusgitáros Shane Embury is.

Négyükhöz köthető a következő, From Enslavement to Obliteration korong is, ám a következő években a csapat kokettálni kezdett a death metallal, ez Lee Doriannek nem volt ínyére, ezért 1990-től a Napalm Death énekesét a Mark "Barney" Greenwaynek hívják, aki a Benedictionből érkezett, a dobos poszton pedig Danny Herrera váltotta az elektronikus és kísérleti zenék vizére evező (és azóta is ott vitorlázó) Mick Harrist.

A gyors tempójú politizálást ezután koncertalbumokon, EP-ken, feldolgozáslemezeken, válogatásokon, és vegyes fogadtatású műveken folytatta a közelmúltban elhunyt Jesse Pintado csatlakozásával öttagúvá avanzsált kvartett.

2000-ben, az Enemy of the Music Business lemezzel azonban felhagytak a kísérletezéssel, és visszatértek a nyers grindcore-hoz, amelyet már nem tudtak olyan zabolázatlan formában tálalni, mint a 80-as évek végén, inkább kialakítottak egy sajátos stílust, amelyben a grind, a punk ugyanúgy megtalálható, mint a Celtic Frosttól kölcsönzött lassú őrlések, vagy a Swans The Gathering énekesnője, Anneke Van Giersberg, valamint Jamey Jasta a Hatebreedből, és a Dead Kennedys korábbi emblematikus frontembere Jello Biafra is.
 

Videók

  • Napalm Death - When All Is Said And Done
  • Napalm Death - On The Brink Of Extinction
  • Napalm Death - Silence Is Deafening
  • Napalm Death - Time Waits For No Slave
  • Napalm Death - Analysis Paralysis
  • Napalm Death - Lowlife
  • Napalm Death - Morale

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Mark Greenway
ének
Mitch Harris
gitár
ének
Shane Embury
basszusgitár
Danny Herrera
dob