Bejelentkezés

x
Search & Filters

Necropsia

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1992 - 2003

További képek

Biográfia: 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy zenekar Debrecenben, akik a semmiből országos hírnévre tettek szert alig pár év alatt. 1992-ben Pósafalvy Krisztián, Gazda Gábor és Szilágyi István amatőr zenekarához csatlakozott Bodnár Zsolt (Böske) és Kálmán Balázs.

1992 július 26-án megszületett a következő néhány év legnagyobb magyar underground üstököse Necropsia néven. A srácok nem nagyon tétlenkedtek. Még ez év decemberében rögzítették első demojukat, amivel útnak indultak és több tucat koncert keretében megismertették magukat a hazai underground színtérrel.

1993-ban az első demo sikereit követte a széles szakmai elismerést kiváltó Trans Express demo, amellyel neveztek az első magyarországi Marlboro Music Rock-in Tehetségkutató versenyre. A debreceni ötös 283 pályázó zenekarból sok elődöntőn, középdöntőn keresztül az 1. helyezett lett, amely számos segítséggel járt. Így lehettek ők 1994-ben a Biohazard előzenekara a Pecsában, majd indulhattak turnéra a Marlboro anyagi támogatásával a Tankcsapda vendégeként és 1995-ben megjelenhetett első nagylemezük Mélység címmel, amely közel 10.000 példányban fogyott el és hatalmas közönségbázisra találtak.

1995 februárjában a Tankcsapdával közös német turné után önálló országos turnéra indultak, majd az összes nyári fesztiválon hatalmas sikerrel szerepeltek. Nagyjából eddig tartott a felfelé ívelő pálya, mivel a frontember Böske és a dobos Szilágyi Pisti közös megegyezéssel 1995 szeptemberében elhagyták a bandát. Ezután a megmaradt legénység kisegítő énekessel és dobossal lenyomott egy őszi turnét, de ez talán többet ártott, mint használt... majd két év csend következett.  

1997-ben egy megkeresésnek köszönhetően létrejöhetett volna az 5 éves születésnapi újjáalakuló koncert, azonban az eredeti felállásból Böske és Krisztián már nem akart részt venni a Necropsiában. Így Rossi és Ales, akik már az első lemeznél is aktív tagok voltak Pistivel közösen elkészítette a második Necropsia lemezt, A magány rítusai címmel. Ez volt az a lemez, amely a megjelenése után még évekkel is a hazai szaksajtó szerinti úgynevezett hazai alapmű volt. A lemez megjelenését azonban sajnos már csak néhány koncert követte, illetve egy  záró, lemezbemutató-búcsúzó buli, így 1998 júniusában véget ért a Necropsia fénykora.  

Újra csend... hosszú évekig semmi. Az egykori dobos Pisti új zenekart alapított Szeg néven, Ales szintén egy új csapatban látta a lehetőségeket, aminek a neve Skizodigital lett. Krisztán felhagyott a zenéléssel, Böske és Rossi pedig dolgoztak, tanultak.  

2003-ban aztán Böske és Rossi ötletéből újra lett egy Necropsia, aminek a létrejöttét és létjogosultságát sokan megkérdőjelezték, de nem ez volt a lényeg. Hanem, hogy elkészült egy újabb Necropsia lemez, a Mítoszok romjain újra Kálmán Balázs szövegeivel. Néhány koncert erejéig ez a felállás is jelen volt, aztán a sorozatot folytatva újra csend.

Most is csend van, de a hazai zenei érdektelenség és csekély nézőszámú koncertek, valamint a sok tehetségtelen, de biztos anyagi háttérrel rendelkező zenekar számára szeretnénk megmutatni, hogy is működött ez annak idején. 0 Ft-ból, a zene szeretetéért, a mondanivaló kifejezéséért iszonyatos munkával meg lehetett tölteni a klubokat.

2009-ben is van, aki aktív a zenekarból. Böske a debreceni Beholder zenekar tagjaként járja az országot és aki a Necropsiát szerette, annak be fog jönni a Beholder zenéje is.

Pisti pedig a szintén debreceni SZEG zenekarral nyomul. A csapatnak talán a legutóbbi lemeze áll közelebb a Necropsia világához, hiszen Ales írt jónéhány szöveget a Hazaértem című albumhoz.

Krisztián jelenleg új project-zenekarán dolgozik Szabó Mátéval (Lights Go Out, Cadaveres) és Szakajda Tiborra (Neck Sprain), illetve sok más közreműködővel. Az anyag Pisti vezetésével a Szeg Home Stúdióban készül.

Rossi pár évig a Sunny Leon zenekarban gitározott, de jelenleg nem zenél aktívan.

Ales sem aktív zenész. Házi stúdiójában gyűjti az ötleteket, hogy majd egyszer, amikor adott lesz minden körülmény, rászabadítsa a világra...
 

Klasszikus felállás: 

NévHangszer
Bodnár Zsolt (Böske)
ének
Pósafalvy Krisztián
gitár
Rossi
gitár
Ales
basszusgitár
Szilágyi István
dob