Bejelentkezés

x
Search & Filters

Obituary

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1988

További képek

Biográfia: 

Az Obituary egy amerikai death metal zenekar, mely 1985-ben alakult. A 90-es évek elején a műfaj egyik legnépszerűbb zenekarává váltak. 1997-ben feloszlottak, de 2003 óta ismét aktív a zenekar.

1985-1997

Xecutiner néven alakultak 1985-ben, Floridában. Első életjelük egy 1987-es válogatáslemezen hallható (Raging Death), melyen olyan zenekarokkal szerepeltek együtt, mint a Sadus, vagy az Atheist. A John Tardy által a világ legkeményebb zenekaraként szétkürtölt formáció 1989- ben jelentette meg első lemezét a klasszikus Slowly We Rotot. Az 1990-es Cause of Death lemezen már James Murphy (Obituary, Death, Cancer,) gitározott Trevor Peres mellett. Az első két lemez érdekessége ( a másodikra feltett Celtic Frost feldolgozást leszámítva), hogy nincsenek rajtuk dalszövegek. Tardy improvizatív jelleggel elhörgött sorai azt a célt követték, hogy mondanivalójuk miatt ne kerülhessenek valamilyen sűrűn használatos halmazba ( nihilista, sátánista, stb.), és csak a zenére lehessen koncentrálni. A harmadik lemezen ( The End Complete) visszatért Allen West. A következő három lemezen már Frank Watkins kezelte a basszusgitárt. A 90-es évek második felére a death metal sokat veszített népszerűségéből, így az Obituary is feloszlatta magát.

2003- tól napjainkig

2003- ban ujáalakult a zenekar az alábbi felállással: Tardy, West, Peres, Watkins és Donald Tardy. A Frozen in Time 2005- ben jelent meg. A turné után azonban Allen West gitáros összetűzésbe került a hatóságokkal ittas vezetés miatt. Így a 2007-es Xecutioner's Return lemezen már Ralph Santolla gitározik. Santolla a turnékon is részt vesz, de a 2009-es Darkest Day lemezen is az ő játéka hallható.

Stílus

Az Obituary groove központú death metalja a 90-es évek elején nemcsak a műfaj híveihez került közel. Az első olyan death metal zenekarok közé tartoztak, akiknek zenéje a szélesebb közönség számára is vonzó volt. Egyszerű riffjeiken erősen érződik a Celtic Frost hatása, de a doom metal vontatottsága is. Allen West antitechnikás szólói nagyrészt a tremolókar rángatásából állnak. Ralp Santolla személyében azonban már az utolsó két lemezt a kidolgozott, technikás gitárszólók jellemzik. John Tardy a műfaj egyik legegyénibb hangú énekese aki "fuldokló" orgánumával énekesek ezreire volt hatással.
 

Videók

  • Obituary - Insane
  • Obituary - Evil Ways
  • Obituary - Dying
  • Obituary - Redneck Stomp
  • Obituary - The End Complete
  • Obituary - Find The Arise
  • Obituary - Threatening Skies

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
John Tardy
ének
Ralph Santolla
szólógitár
Trevor Peres
ritmusgitár
Terry Butler
basszusgitár
Donald Tardy
dob