Bejelentkezés

x
Search & Filters

Pestilence

További képek

Biográfia: 

A Pestilence egy holland death metal zenekar, mely 1986-ban alakult. Az európai death metal egyik meghatározó formációja. 1991-től technikás jazz elemekkel is tarkították brutális zenéjüket, majd 1994-be feloszlottak. 2008-ban újjáalakultak, és eleddig öt nagylemezt jelentettek meg.

Korai évek (1986-1990)

1986-ban alakultak a korszaknak megfelelő thrash metal zenekarként. Gyorsan kiadtak két demot, melyekkel felkeltették a Roadrunner Records kiadó érdeklődését. A két demo(Dysentery és The Penance) erősen mutatta a Possessed és a Schizophrenia korszakos Sepultura hatásait. A Roadrunnernél jelent meg a debütáló albumuk (Malleus Maleficarum) melyen már a death metal is fellelhető a thrash mellett. Nem sokkal ezután, a gitáros Randy Meinhard elhagyta a zenekart, és megalapította a Sacrosanct-ot. Helyére Patrick Uterwijk került.

Már ez a felállás készítette el az 1989-ben megjelent Consuming Impulse című második albumot. A lemez már elhagyta a thrash elemeket, már színtiszta death metalt kínált. Martin van Drunen basszusgitáros/énekes is elhagyta a tiszta hangját, melyet egy "savas morgás" váltott fel. A lemez révén a zenekar nemzetközi hírnevet szerzett magának, világszerte megbecsült zenekar lett a death metal rajongók körében. Mielőtt elkészülhetett volna a folytatás, Martin kilépett a zenekarból és átállt az Asphyxbe.

Siker és áttörés (1991-1994)

Martin távozását követően az új énekes Patrick Mameli, míg az új basszusgitáros Tony Choy lett, aki a technikás death metalt játszó Cynicben játszott. Ebben a felállásban, 1991-ben jelent meg a Testimony of the Ancients című harmadik album. A zenészi teljesítmény tovább fejlődött, megjelentek technikás és jazzes elemek, és sokan ezt az albumot tartják a zenekar csúcsteljesítményének. A kiadását követően Tony Choy visszaköltözött Floridába és belépett az Atheistbe. Utódja Jeroen Paul Thesseling lett.

Az évek során zenei érdeklődésük sokat módosult, elsősorban a fúziós jazz dolgok iránt. Negyedik és egyben utolsó albumuk (Spheres) 1993 májusában jelent meg, mely csakúgy mint az elődei, jelentős változásokat hozott az addigi irányvonalhoz képest. A jazz és a death metal keveréke hallható az albumon, melyen gitárszintetizátorok is bőven szerepelnek. Népszerűségük egyre emelkedett és ez feszültséget szűlt a tagok között, továbbá úgy érezték, hogy elérték kreativitásuk csúcspontját. Így aztán a zenekar egyhangúlag úgy döntött, hogy feloszlatja magát (1994).

Felbomlás után (1995-2007)

1994-ben a Roadrunner kiadott egy válogatást Mind Reflections címmel, mely mind a négy albumukról tartalmazott dalokat, továbbá egy Hatred Within című kiadatlan felvételt, valamint hat koncertfelvételt az 1992-ben a Dynamo fesztiválon adott koncertről. 1998-ban a Displeased Records kiadó újra kiadta az első albumukat, melyre felkerültek demo felvételek is 1986 és 1987-ből.
2006-ban a Metal War Productions kiadott egy koncertlemezt Chronicles of the Scourge címmel.

Újjáalakulás (2008-)

2008 januárjában Patrick Mameli énekes/gitáros bejelentette a Blabbermouth.net honlapon hogy a Pestilence visszatér. Rajta kívül Tony Choy és Peter Wildoer dobos vett részt az ujjáalakulásban. A dán Jacob Hansen producer irányítása mellett nekiláttak az új albumnak, mely 2009márciusában - a Spheres óta 13 év után - meg is jelent Resurrection Macabre címmel. 2009 októberében Tony Choy kilépett a zenekarból, helyére az egykori basszusgitárosuk Jeroen Paul Thesseling került. Thesseling azonban kitart amellett, hogy továbbra is tagja maradjon a német Obscuranak is. A zenekar jelenleg a hatodik stúdióalbumon dolgozik, melynek megjelenése valamikor 2010-ben várható. 2010 márciusában bejelentették, hogy nyáron amerikai turnéra indulnak majd, - több mint 16 év után - mely a Maryland Deathfest-en fog startolni május 30.-án.
 

Videók

  • Pestilence - Devouring Frenzy

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Patrick Mameli
ének
gitár
Patrick Uterwijk
gitár
Jeroen Paul Thesseling
basszusgitár
Yuma Van Eekelen
dob