Bejelentkezés

x
Search & Filters

Prosectura

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1989

További képek

Biográfia: 

1989 tavaszán Polgár Tamással és Imre Norberttel megalakul az Analis Coitus. Szeptemberig  2 taggal pol-beat jelleggel működik a zenekar.'89 augusztusában leszerel Blazsó Péter, ő régi barát, és hallottuk róla, hogy van egy basszusgitárja. E nagyszerű dolog tudatában megkörnyékeztük, és beszáll a zenekarba. Novemberben Gerendai Attila, a szekszárdi Pink Panther egykori dobosa lesz a 4. tag.

Szekszárdon egy metal fesztivált szerveznek az úttörőházban. Nekünk ekkor már a városban elterjedt egy próbatermi felvételünk. Addig nyaggattuk a szervezőt, hogy felléphessünk, míg azt mondja: "Ha az utolsó zenekar 19 óra elôtt abbahagyja, játszhattok."

A haverok és a ránk kíváncsi közönség meggyőzi az utolsó zenekart, hogy hagyják abba 7 előtt. Végre színpadra állhattunk, és elindult az első koncert. Sajnos úgy 15-20 percig tarthatott, hiszen az épület igazgatónője sohasem látott még pogózó fiatalokat (furcsa volt neki az addigi nyugis millázás után), és szentül meg volt győződve arról, hogy tömegverekedés van. Így tehát a rendőrség vetett véget a dolognak! Sebaj! Megvolt az első!

A történteken felbuzdulva elhatároztuk, hogy csinálunk egy demót. A stúdió Bonyhádon volt egy parasztházban. Keverő a tornácon, mi pedig a nagyszobában. Január 28-án felvesszük a 19!! számos első demónkat! 2.000,- Ft-ba, meg egy kiadós náthába került, de rendkívül büszkék vagyunk! Eszeveszett másolásba kezdünk, a kazetta elég jól elterjed országszerte, ennek hatására vidéken (mármint Szekszárdon kívül) is elkezdhettünk játszani. A kazetta szövegvilága, mint ahogy ez késôbb is jellemzô, már elég vegyes fogadtatásban részesül. Mivel a szövegtémák és a megfogalmazás furcsa az embereknek, sokan teljesen félreértik. Azt is nehezen vette be a gyomruk, hogy az ANALIS COITUS demo úgy kezdődött, hogy egy szex-lexikonból teljes részletességgel felmondtuk a szöveget, hogy mi is az az analis coitus.

1990. áprilisában NSZK zenekar jön Szekszárdra a testvérvárosból. Mi leszünk a partner-zenekaruk, de ennek feltétele a névváltoztatás, hiszen szó van arról is, hogy ősszel mi megyünk NSZK-ba hozzájuk. Ekkor változik az ANALIS COITUS PROSECTURÁRA! A németekkel 4 buli a környéken. Ezek közül a legemlékezetesebb az április 22-ei. A koncert a szekszárdi disco-ban kerül megrendezésre, mely akkortájt a Sportcsarnok előterében van. Ez egy pénteki nap, ami fő disconap. A 2 zenekarnak 22-re be kellene fejezni, hogy elkezdődhessen a disco program. No, mivel a koncert jól sül el, és a közönség (aki a zenekarra kíváncsi) ráadást követel. Csakhogy ekkor a discós úgy gondolja, hogy elég volt, és elkezdi a disco programot. Ez egy eléggé elhamarkodott ötlet volt, mivel a közönség soraiból kapott egy akkora pofont, hogy egész egyszerûen lefordult az  emelvényről. Ezután rendes botrány következik, villany fel, elsül egy gázpisztoly, és azonnal zárórát rendelnek el.

Az első pesti buli: 1990. 06. 30. - Fekete Lyuk. Kb. 30 ember, a fele szekszárdi, a többiek azt sem tudják kik vagyunk. Nem baj! Közben a környéken kezdik ismerni a zenekart. Pécs, Paks, Bátaszék ... stb. vannak kis koncertek fű alatt. Szeptemberben végre kijutunk NSZK-ba! Az egyesítés előtt pár héttel. 3 koncert. A németek nagyon udvariasak, végighallgatnak minket. A testvérvárosi fesztiválon a konferanszié nagyon elôzékeny. Egyszerűen "ungarische Tabas ...."-ként aposztrofál minket. Pedig mi egyszerűen csak szarok voltunk! Az énekes a 3. bulira teljesen bereked. Amúgy is elég hamis, de így egyszerűen borzalom. A németek csak a ... értik. Viszont értékelik a hozzáállást, hogy így is játszunk, és visszatapsolnak 2 alkalommal. Szerintem nekik is jó móka volt ennyi borzalmat hallani egyszerre. Az egész kaland nagyszerű volt, és a két Dacia is (ami elég nagy feltűnést keltett) remekül bírta az utat. Kijön az első ki.... demo, a citromsárga Szép az élet!? Ezen jelenik meg a Milliomos liliomos című dal, mely szövegével elég nagy felháborodást vált ki.

Mivel szövegeink E/1 személyben szólnak, sokan azt hiszik, hogy rólunk szól. Egy perverz liliomtipróról van szó, de mi nem ezek vagyunk, csak megmutattuk, hogy ilyen is van. Magyarázatképpen egy Jaroslav Hasek idézet szerepel a kazettán, ami a zenekar mottója is! 300 példány jön ki, ma már nekünk sincs belőle.'91 augusztusában Imre Norbert sorkatonai szolgálatra vonul. Ezt megelôzôen VIII. 25-én Szekszárdon búcsúkoncertet rendezünk abban a hiszemben, hogy 1 év hosszú idő, ki tudja mi lesz. Aztán az egy év még '91-ben véget ér, és 41 benn töltött nap után leszerelés.

1992. tavaszán megcsináljuk  a NamármegintezaProsectura kazettát. 1992. Megjelenik a Szép az élet!? újrakiadott   változata (narancssárga). A zenekart már ismerik, eléggé sokan járnak a bulikra. Blazsó Peti ekkor kerül ki a zenekarból, Fenyvesi Ferenc jön a helyére. Ősszel megjelenik az Aki ..., azt ...

1994. elég rossz időszak, mert körülöttünk mindenki rém okos (ez kéne, az kéne). Így állunk neki az Úthengernek, és Gerendai Attila kikerül a csapatból. Helyét Ujj Zoltán veszi át. Az anyag (az első, ami CD-n is kijön) eléggé vegyes fogadtatásra talál.A '95-ös tavaszi turné volt a zenekar mélypontja.

1995. nyár elején tagcserék. Gerzson (Gerendai Attila) az eredeti dobos visszakerül, mint basszusgitáros. A dobos posztot Hidvégi Arnold látja el. Novemberben megjelenik a Sátán sátán hátán anyag. Ez egy új lökést ad a zenekarnak, előjön belőle az elmúlt évek dühe.

1996. Arnold júniusban kiszáll. Helyette Molnár Szabolcs jön, majd 1997. januárban rekordidő alatt elkészül az új anyag. Banális Coitus!

1998-ban 8 éves születésnapjukat egy koncertlemezzel ünnepelték meg. Manapság a Prosectura több, mint egy punk zenekar. Részt vesznek minden rockfesztiválon és a középiskolás házibulikon is elmaradhatatlanok a vidám dalaik.

2002-ben The Greatest Shits vol 1. megjelent a csapat első válogatás albuma is. Különleges kiadvány ez, hiszen nem kifejezetten a közönség kedvenc dalai szerepelnek rajta, hanem a tagok szívéhez legközelebb álló szerzemények. A zenekar azóta is folyamatosan koncertezik, aktívan jelen van a hazai punk-rock élet színterén. 2007-ben, számos kiadóváltást és szerzői kiadást megélt album után, immár az Edge Records gondozásában jelenik meg a csapat tizedik sorlemeze, Sándor, József melegek címmel. Az albumon még Binder Gáspár dobol és ő lépett fel a csapattal a lemezbemutató koncerten is, ám az ő helyét a jövőben Moldoványi Jándzsi veszi át, aki számos csapatban megfordult már, de ezentúl - a csapat nagy örömére - a Prosectura-t erősíti. Az új lemez anyagát szeretnék minél több helyen bemutatni a közönségnek. A Sándor, József melegek nagyon jól sikerült album és most a hangzás tekintetében is sokat fejlődött a csapat az eddigi anyagokhoz képest.
 

Videók

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Imre Norbert
ének
Polgár Tamás
gitár
Antal Viktor
basszusgitár
Binder Gáspár
dob