Bejelentkezés

x
Search & Filters

Rob Tognoni

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1976

További képek

Biográfia: 

Robert "Rob" Tognoni ausztrál gitáros - zeneszerző 1960 október 30-án született Ulverstone-ban, Tasmániában. Apja olasz emigráns volt. A kis Rob gyerekkorában leginkább gospel és countryzenét hallott a tasmánördög ordításán kívül.

10 évesen kezdett gitározni. Anyjának volt egy Ibanez akusztikusa, de mivel nem tudott játszani rajta, Rob oldotta meg a helyzetet, bár a gitáron - állítólag - 3-4 húr volt csak, és a kis Robert nem tudta, hogy ezeket pótolni is lehet...12 éves volt, amikor rászabadult idősebb nővére lemezeire, és megismerte a bluest, a rockot és a popzenét.

1974-ben Rob Tognoni édesapja autóbalesetben meghalt, és fiát depressziójából csak a gitár segítette ki. Ebben az évben látta először az AC-DC együttest, és rájött, hogy blues-rockot fog játszani. 1976-tól dolgozott, mellette írta számait, 1977-es Jim Beam Blues című dala ma is népszerű.

1983-ban alapította meg a Skid Row Boys nevű csapatot, mellyel két évig turnéztak Tasmániában, majd Rob Tognoni 1985-ben Melbourne-be költözött. 1986-os együttesében, az Outlaws-ban kénytelen volt énekelni, mert nem találtak énekest. Ugyanebben az évben az Outlaws a Queensland Rock Awards-on megkapta a Legjobb gitáros, a Legjobb dobos és a Legjobb együttes díját is. A csapat népszerűségét erősen megdobta, hogy semmilyen mainstream irányzatba nem volt hajlandó beállni. 1990-ben Desert Cats-re változtatták nevüket, de csak két évig bírták. 92-től Rob Tognoni éttermekben gitározott a megélhetéséért.

1994-ben Tognoni szerződést kapott a holland Provogue Records-tól, és innentől nemzetközi hírű zenészként szerepelt mindenhol. Sorra jelentek meg albumai, a legrangosabb blues és rockfesztiválokon játszott, európai turnéja is volt egy pár, köztük egy 2008-as angliai koncertsorozat. Idáig hét albumot adtak ki, és nem óhajtanak leállni.