Bejelentkezés

x
Search & Filters

Roy Orbison

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1954 - 1988

További képek

Biográfia: 

Roy Kelton Orbison (Vernon, Texas, 1936. április 23. – Madison, Tennessee 1988. december 6.) amerikai énekes, zeneszerző, gitáros.

Roy Orbison a texasi Vernonban született 1936. április 23-án. Már tizennégy éves korában saját zenekara volt. Húszéves korában országos sikert aratott Ooby Dooby és Rock House című dalaival – előbbit sokan feldolgozták.

Első rock and roll-sikerei közül a Mean Little Woman, a You’re Gonna Cry, a You’re My Baby és a This Kind of Love felkerültek a slágerlistákra. Belekóstolt a countryzenébe és a rockabillybe is. Első helyezett lett az Only the Lonely és a Running Scared, majd Angliában és Amerikában is listavezető lett az Oh, Pretty Woman. A lányok megkönnyezték It’s Over, Blue Bayou, In Dreams című dalait. (Ez utóbbi elhangzott a Kék bársony című, nálunk is vetített filmben, s bekerült minden idők 500 legjobb dala közé.)

Pályatársai szerint Roy Orbison szerzőként megelőzte korát. Az 1960-as évek közepén tragédiák sora érte: felesége, Claudette, akihez egyik legszebb dalát írta, motorkerékpár-baleset áldozata lett. Háza leégett, fiai a tűzben lelték halálukat.

A fekete szemüveges Orbison az 1970-es években elszürkült, de régi dalait szívesen fogadta a közönség. 1988-ban Bob Dylannel, Jeff Lynne-nel, George Harrisonnal és Tom Pettyvel együtt tagja volt a Traveling Wilburys nevű szupergrupnak. A nyolcvanas évek végén ismét reflektorfénybe került, Mystery Girl című utolsó lemezét csak az 1988. december 6-án bekövetkezett, szívroham okozta halála után kapta szárnyra a világhír. Az album egyik száma, a You Got It listavezető volt, és kitűnően sikerült a California Blue is.

Elsők között került a rock and roll halhatatlanjai közé. Összesen négy Grammy-díjat gyűjtött a nyolcvanas évektől, halála után az életműdíjat is megkapta.
 

Videók

  • Roy Orbison - Oh, Pretty Woman
  • Roy Orbison - In Dreams
  • Roy Orbison - I Drove All Night
  • Roy Orbison - Crying