Bejelentkezés

x
Search & Filters

Sabaton

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1999

További képek

Biográfia: 

A Sabaton egy svéd power metal/heavy metal együttes, amely 1999-ben alakult Falun-ban és azóta 5 nagylemezt adott ki. Zenéjük történelmi harcokat, háborúkat dolgoz fel. Epikus hangzásukat kórusokkal teszik teljessé. Dalaikban gyakran jelennek meg gitárszólók, szintetizátor szólók. Az együttes neve a lovagi páncélzat lábfejet védő vassarujából származik.

Első demójukat Fist For Fight néven rögzítették Tommy Tagtgren Abyss nevű stúdiójában. A demó hetek alatt elfogyott. Ezután leszerződtek az olasz Underground Symphony-vel, stúdióba vonultak, majd újra felvették a Fist For Fight-ot, amit 2001-ben ki is adtak. Az album nem aratott sikert, ami elkedvtelenítette a tagokat, és így nem tudták kiadni a Metalizer-t, ami a debütalbum lett volna.

2004-ben amikor még mindig nem tudták kiadni az albumot, nem adták fel, és felvettek egy demó anyagot Panzer Battalion néven. A demó pozitív visszajelzései után a zenekar úgy döntött, hogy felvesz egy lemezt saját költségén, így született meg a Primo Victoria. A lemezre több kiadó is azonnal le akart csapni, végül a svéd Black Lodge-hoz szerződött a csapat. 2005-ben a Primo Victoria hatalmas sikert aratott mint debütalbum és a Sabaton egycsapásra Svédország egyik legnagyobb és leghíresebb metal bandája lett. Ezután a Sabaton mind nagyobb és nagyobb klubokban lépett fel, és egyre ismertebbé vált nemzetközileg is.

Körülbelül egy évvel később a Sabaton ismét stúdióba vonult és rögzítette második lemezét, Attero Dominatus néven. A lemez sikere nem volt kétséges, pláne, hogy a kiadás előtt a csapat egy 6 hetes turnéra indult az Edguy-jal és a Dragonforce-szal. A sikereknek köszönhetően 2007-ben végre kiadhatták a 2 CD-s Metalizer-t is, ami tartalmazta a Fist For Fight teljes anyagát is. Ezt a kiadványt főleg a rajongóknak szánt extra lemeznek tekintik. Ebben az évben indult útnak a Sabaton eddigi legnagyobb turnéja: 80 koncert, több mint 20 országban… a számok magukért beszélnek.

2008 januárjában, miután kiturnézták magukat, a tagok elérkezettnek látták az időt egy új lemez felvételére. A lemez a The Art of War (magyarul, A Háború Művészete) nevet kapta, ami egy Kre. 6. században íródott katonai értekezés, amit a kínai Sun Tzu írt. A lemezt a svéd Abyss Studiosban rögzítették, és egy az eddigieknél erősebb, keményebb hangzást is kapott, több szintetizátor játékkal, több kórussal tarkítva. A lemez márciusban került a boltok polcaira, és szintén jó visszhangot kapott a sajtóban. A HammerWorld magazinban 10/10-es pontszámot ért el. 2008 második felében az együttes újra európai turnéra indult, ám már mint főzenekar. A turné a 'The Art of Live' nevet kapta, ami egészen 2009. december 14.-éig tartott. 2009 nyarán ugyancsak felléptek több fesztiválon is, amiken még eddig nem, például a Bloodstock Open Airen Angliában. Ezen kívül február 26-án indult újabb európai turnéra a Sabaton a Hammerfall vendégeként, amivel újra felléptek Magyarországon is. 2009. december közepétől befejezte nagy turnéját az együttes, amely csaknem 160 koncertet tartalmazott, és 2010. január 4-én hivatalosan is elkezdték az új album felvételeit, mely 2010. május 21-én jelenik meg, már a Nuclear Blast Records-nál.

2010-ben az együttes fellépett többek között a Magyarországon is megrendezésre kerülő Metalfest Open Air-en, május 21-23. között. A Sabaton május 22-én lépett fel a Metalfest Open Airen Budapesten, Csillebércen, majd pedig május 23-án délelőtt a Metalfest jóvoltából a legszerencsésebbek együtt ünnepelhették meg a zenekar tagjaival új albumuk, a Coat of Arms megjelenését egy dunai csatahajókázással, aminek keretében egy speciális koncertet adtak, valamint exkluzív dedikálás és fotózkodás is volt. Az együttes az új album első videoklipjét az Uprising dalra forgatta, amit 2010. augusztus 1-jén, a Varsói felkelés 66. évfordulóján tettek közzé hivatalos honlapjukon. A klipben szerepel Peter Stormare ismert svéd színész, aki többek között A szökés című sorozatban is játszott.

A nyári fesztiválkoncertek után pedig ősszel következik a Coat of Arms turnéja, aminek keretén belül először adnak teljes műsoros klubkoncertet Magyarországon, november 14-én a WigWamban, melynek vendégzenekarai az Alestorm, és a Steelwing lesznek. A World War Tour elnevezésű turné első fele 2010. augusztus 27-én indult Izraelben, és egészen december 11-ig tart majd.
A zenekar honlapján közzétette, hogy megvásárolta a lemezeik kiadási jogait, és 2010. szeptember 24-én kiadták az első 4 lemezük (Primo Victoria, Attero Dominatus, Metalizer, The Art of War) ún. Re-Armed speciális verzióját. Mindegyik lemezt remixelték, valamint további 4-6 exkluzív, eddig még ki nem adott dal kapott helyet rajtuk lemezenként. Az új dalok mellé új külsőt is kaptak az albumok, új szövegkönyvvel, borítóval, valamint poszterrel együtt.
 

Videók

  • Sabaton - Primo Victoria
  • Sabaton - Uprising
  • Sabaton - Back In Control
  • Sabaton - Attero Dominatus
  • Sabaton - 40:1
  • Sabaton - Ghost Division

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Joakim Brodén
ének
billentyűsök
Oskar Montelius
szólógitár
vokál
Rikard Sundén
ritmusgitár
vokál
Daniel Mÿhr
billentyűsök
vokál
Pär Sundström
vokál
Daniel Mullback
dob
ütőhangszerek
vokál