Bejelentkezés

x
Search & Filters

Spandau Ballet

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1979

További képek

Biográfia: 

Az újromantikus zenei irányzat legjelesebb képviselői 79-ben jöttek össze és a 80-as évek elején aratták első sikereiket, a Duran Duran nevű együttessel egyetemben. A londoni quintett a Kemp testvérek jóvoltából alakult, akik fennállásuk 11 éve alatt meghatározó egyéniségei voltak a bandának. Zenei stílusuk kialakításában jelentős szerepe volt Steve Dagger-nek, az együttes menedzserének, aki a roxy és a fehér soul egyedi keverékét látta üdvözítő megoldásnak a fiúk számára. London éjszakai mulatóiban kezdték meg működésüket és hamarosan mint a punk ellenlábasait emlegették őket. Kellemes megjelenésük, jólfésültségük, eleganciájuk és dallamokban gazdag zenéjük valóban szöges ellentétben állt mindazzal amit a polgárpukkasztó punkok képviseltek.

1980-ban fedezte fel őket Chris Blackwell, az Island Records vezetője akinek ajánlatát azonban visszautasították és inkább a Chrisalyshoz igazoltak, ahol nagyobb alkotói szabadságot biztosítottak számukra. A The Cut A Long Story Short lett a banda első kislemeze, amely a brit slágerlista ötödik helyéig küzdötte fel magát.
A kezdeti gyors sikert hamarosan két másik követte: The Freeze, Mousclebound. Az új hangzás és megjelenés hamar utat tört magának Amerikában is, ahol előkelő klubok és színházak versengtek értük.

1981-ben végre megjelent első nagylemezük, Journey to Glory címmel. Az igazi sikert azonban továbbra is a single kiadások jelentették, melyek sorra felkerültek a slágerlisták első tíz helyezettje közé. A Lifeline és az Instinction arany, illetve platinalemezek lettek és kedvelt slágerei a diszkóknak. Második LP-jük a 82-es Diamond, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és átütő sikert csak a 83-ban kiadott True aratott. Ezen a korongon a fehér soul hangzás dominált, és a kellemes, "lélekhez" szóló zene könnyen belopta magát a keménységtől már fásult közönség fülébe. A korong nem csak Angliában de Amerikában is aranylemez lett, és a negyedik helyig kúszott fel a Bilboardon. Sajnos a sikert nem tudták megfelelően meglovagolni és az Only When You Leave kereskedelmi bukása után, megkezdődött az együttes pályájának lefelé ívelése.

A 84-es Parade című album Angliában még igazi siker, de a tengerentúlon visszhangtalan maradt. 1985-ben felbontják szerződésüket a Chrisalysszal és a CBS/Columbiához igazolnak, nagyobb háttértámogatás reményében. A Through The Barricades már az ő gondozásukban jelenik meg de csak a korongról kimásolt How Mary Lies? című szám arat igazi sikert. A zenekarnak ez az utolsó sikerlistás száma, és 1989 végén, a Heart Like a Sky megjelenése után csendben feloszlanak.
A Kemp fívérek viszonylag sikeres filmkarrierbe kezdenek és olyan alkotásokban láthatjuk őket mint a The Krays, The Bodyguard vagy a The Embrance of The Vampire. Zenei vonalon csak az énekes Tony Hadley működik tovább aki meglehetősen sikeres szólókarriert tudhat magáénak.

1993-ban megjelent albuma a State of Play jelentős és elismert alkotás. Zenéjük az utóbbi években ismét népszerű, ezt jelzik a válogatáslemezek eladási példányszámai.

 

Videók

  • Spandau Ballet - True
  • Spandau Ballet - Through The Barricades
  • Spandau Ballet - Gold
  • Spandau Ballet - Musclebound
  • Spandau Ballet - Only When You Leave
  • Spandau Ballet - I'll Fly For You
  • Spandau Ballet - Lifeline
  • Spandau Ballet - To Cut A Long Story Short
  • Spandau Ballet - Once More
  • Spandau Ballet - Round And Round

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Tony Hadley
ének
szintetizátor
Gary Kemp
gitár
billentyűsök
vokál
Steve Norman
szaxofon
gitár
ütőhangszerek
Martin Kemp
basszusgitár
John Keeble
dob
vokál