Bejelentkezés

x
Search & Filters

Staind

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1995

További képek

Biográfia: 

1993-ban, Springfieldben alakult meg egy zenekar, akkor még név nélkül, amikor Aaron Lewis énekes és Mike Mushok gitáros találkoztak egy partin. Mushok, egyik régi ismerősét rávtte a csatlakozásra, ő volt Jon Wysocki dobos. Lewis pedig kapcsolatai révén szerzett egy basszusgitárost. Így alakult meg a Staind 1994-ben.

Első koncertjüket 1995-ben adták New Englandben.

1996 Októberében megjelent első, saját kiadású albumuk, a Tormented. Az album bemutatóján közel ezer rajongó jelent meg. A lemezből több, mint négyezer darab talált gazdára, pedig csak a koncerteken és a helyi boltokban lehetett hozzá jutni. Ekkortájt új basszer került a csapatba, a bluesos múlttal rendelkező, Johnny April.Ezután jöttek a hosszú turnézások. Meghívást kaptak Hartfordba, hogy a Limp Bizkit-tel játszanak együtt. De, az ekkor már kissebb hírnévre szert tett Fred Durst-öt teljesen felkavarta az album borítója, ami egy véres késsel megszúrkált bibliát és egy fordított keresztre fellógatott kislányt ábrázolt. Próbálták tisztázni, hogy ok nem sátánimádók, de a vallásos Durst falhoz vágta a CD-t. Amikor azonban Fred meghallotta õket élõben, rögtön bemutatta őket a kiadójának.

1998 Februárjában a Flip Records szerzõdtette a csapatot. A Vans Warped Tour után el is kezdtek dolgozni első nagykiadós albumukon.

1999. Április 13-án megjelent második lemezük, a Dysfunction, melyhez Terry Date-et (Deftones, Pantera, Soundgarden, White Zombie), és Fred Durst-öt kérték fel producernek. Erről három kislemez jelent meg (Just Go, Mudshovel, Home), amik nem kis sikereket értek el. A Crawl című szám pedig még a Scream 3 OST-re is felkerült. Az év végén pedig a Family Values Touron a Limp Bizkit-tel, a Papa Roach-al és a KoRn-nal játszottak együtt.

A zenekar 2000 közepén rengeteg díjat zsebelt be (legjobb új tehetség, legjobb gitáros,...), és ekkorra a második lemezük elérte a platina állapotot. Frontzenekarként pedig játszhattak az MTV Return Of The Rock turnéján.

Rövid pihenő után, neki láttak harmadik nagylemezüknek. A produceri teendőket ezúttal Josh Abraham (Coal Chamber, Orgy) látta el. Majd május 22-én került a boltok polcaira az új album, amelyet még a kritikák is túláradó lelkesedéssel fogadtak. Nem mellesleg egy nappal a megjelenése után a Break The Cycle a Billboard Top 200-as albumlistájának élére került, és rögtön az első héten 716000 példány talált gazdára belőle. Három hónap múlva már háromszoros platina volt. Az album első kislemeze az It's Been Awhile a Billboard mindhárom rock listáján (Alternatív, Mainstream, Active Rock) elsõ helyezett lett. A dal videóklipjét Durst rendezte, amivel egy díjat is besöpörtek az MTV Video Music Awardson. Az egyik érdekessége az albumnak, hogy az Outside-ot Aaron még a Staind előtt megírta, és kisebb klubokban játszotta. Sosem fejezte be igazán, mindig máshogyan énekelte, majd kitalálták a többiek, hogy kidolgozzák rendesen, és így született meg az egyik legmegkapóbb Staind nóta. Rengeteget túrnéztak többek között az Adema-val és a Cold-dal. Ezutóbbival egy közös szám is született, a Bleed. Jó idők jártak tehát a Staindre: platina lemezek, teltházas koncertek, és újabb sikert arató kislemezek, mint a Fade, a For You, az Epiphany, valamint a már említett Outside. Pontosan két évet kellett várni a 14 Shades Of Grey címû nagylemezükre, de megérte. Aaron Lewis hangja, - különösen a lírai számokban - nagyszerűen érvényesül.

Az énekesnek 2002 áprilisában született meg a kislánya, Zoe Jane, akinek ezen a címen írt egy gyönyörű dalt. A Layne című megkapó szépségű dalban pedig az Alice In Chains egykori énekesének, Layne Staley-nek állítottak emléket, akivel 2002-ben kábítószer-túladagolás végzett. Ez a szám kiemelkedik az albumról, hisz teljesen olyan, mind felépítésre, mind hangzásra mint egy AIC nóta. Az albumról a legnagyobb sláger mindezek ellenére a So Far Away lett. Folytatódtak a nagyobbnál nagyobb turnék...

2005. júniusában indult el az új lemez története, amikor első kislemezük (Right Here) megjelent, és Amerikában a várt sikernél gyengébben teljesített az eladási listákon. De a lemezzel bebizonyították, hogy a banda él és energiái teljében van. A lemez producere az a David Bottrill, aki olyan bandákat és előadókat segít, mint a Tool, a Godsmack, Peter Gabriel és a Mudvayne. Ma a Staind (Aaron szoló karrierje mellett) turnézik, és írja az új számokat.

Videók

  • Staind - It's Been Awhile
  • Staind - Not Again
  • Staind - Outside
  • Staind - All I Want
  • Staind - Believe
  • Staind - For You
  • Staind - Mudshovel
  • Staind - The Way I Am
  • Staind - Fade
  • Staind - So Far Away

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Aaron Lewis
ének
ritmusgitár
Mike Mushok
szólógitár
Johnny April
basszusgitár
vokál