Bejelentkezés

x
Search & Filters

Stevie Wonder

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1961

További képek

Biográfia: 

Amerikai énekes, multi instrumentalista, szerző. 1950. május 13.-án született Saginaw, Michigan. Eredeti nevén: Steveland Morris.

Amikor 1963-ban Stevie Wonder első lemezfelvételét készítette, még csak 13 éves volt. Gyermeki mivolta ellenére kivételes zenei tehetsége nyilvánvaló volt minden, zenéhez értő számára. Vakon született és mint a nem látók többsége ő is a hangokban, a zenében kereste és találta meg a világ teljességét. Nyolc éves korában már mesterien zongorázott. A Motown kiadó utazó revüiben szerzett koncerttapasztalatot, izgalmas énekes-hangszeres előadóként hamar nevet szerzett magának. Első sikere az élőben felvett Fingertips, amelyen pattogó rézfúvós kisérettel hangzott fel sietős éneke és szájharmonika szólója.

A hatvanas évek közepétől világslágerek sorát készíti, amelyek legnagyobb részét ő maga írja, a többit pedig elképesztően széles körből válogatja. 1970-ben az Egyesült Államokban a legjobb soulelőadó díjat kapja. A nyolcvanas évek közepére az egyik legkeresettebb szerző, aki addig több mint 300 platina és gyémántlemezt gyűjtött be. A legtöbbször díjazott művészek közé tartozik. 1974 és 1998 között tizennégy Grammy díjat kapott. 1982-ben érdemes művész Amerikában. Együtt dolgozott a szakma legnagyobb nevű előadóival és 1989-ben bejutott a Rock Dicsőség Csarnokába. Életútja és karrierje jóformán töretlen. Az első komolyabb nehézséggel akkor találta szemben magát, amikor gyermekhangja átváltott a felnőttes-férfihangra. Szerencséjére a mutálási periódus nem tartott soká. Túláradó munkakedvét és kreativitását a kiadók megpróbálták fékezni, ezért aztán 1971-ben különleges szerződést erőszakolt ki a Motowntól, amely szerint a kiadó lett kiszolgáltatva Stevie kényének-kedvének.

Zenéje a 70-es években érett be igazán, amikor nagyon kidolgozott, összetett hangzású lemezeket adott ki mint a Talking Book vagy az Innervisions. Ezeken a lemezeken a szövegek is komoly társadalmi, szociális mondanivalót hordoznak. Következő két nagylemeze hasonló összetettségű és színvonalú.

A megtorpanás 1979-ben következett be a Secret Life Of Plants című koronggal. Ez a lemez Wonder elképzelése szerint a betetőzése lett volna addigi pályafutásának. Ha hinni lehet a pletykáknak, Stevie mindent beleadott, de nem sikerült. A kritika, amely addig pártfogolta most ellene fordult és az albumot rettenetesen lehúzta. Ez a kis botlás azonban nem vetette vissza alkotókedvét és a következő évben megjelenő Hotter Than July már ismét siker.

A nyolcvanas években végig jelen van az élvonalban, és egyes dalai ott szerepelnek a toplisták élén. A kilencvenes évek már kevesebb sikert tartogatnak a számára, megbecsült, ünnepelt művész de lemezei már nem fogynak olyan példányszámban ahogyan azt előzőleg megszokhatta.

Hiába az idők és a zenei ízlés változnak. Az igazi értékek azonban nem.
 

Videók