Bejelentkezés

x
Search & Filters

Stryper

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1983

További képek

Biográfia: 

A Stryper története 1981-ben kezdődött, amikoris a két Sweet fivér, Michael és Robert megalapította Roxx Regime nevű zenekarát, amihez két évvel később csatlakozott Richard Martinez. Utóbbi fiatalembert a középiskolából (Pioneer High School, Whittier, California állam) ismerte a testvérpár, a nagyvilág pedig a Stryper révén ismerhette meg, de már Oz Fox-ként. Nem sokkal Oz Fox érkezése után a csapat neve megváltozott, ekkor jött létre valójában a Stryper. A ’Stryper’ név egyrészt utalt a már akkor meglévő sárga-fekete csíkos image-re, másrészt rövidítésként is hivatkoztak rá: ’Strength Through Redemption Yields Pure Everlasting Righteousness’ (’Erő a megváltás által, ami tiszta, örök igazságosságot eredményez’), majd később: ’Salvation Through Redemption Yielding Peace, Encouragement and Righteousness’ (’Üdvösség a megváltás révén, ami békességet, bátorítást, és igazságosságot eredményez’).

A kezdetek történetéhez hozzátartozik egy Ken Metcalf nevű úriember is, aki nagyban hozzájárult a Stryper markánsan keresztényi image-ének kialakulásához. Nevezett férfiú elkötelezettsége az Úrról való, zenészek felé irányuló prédikálás iránt olyan hatással volt a fiatal muzsikusokra, hogy egy nap a csapat térdre esett, imádkozni kezdett, és befogadta Jézus Krisztust az életébe. Valahogy így jött létre az első olyan keresztény rock-banda, amely a nem hívők között is igazi sikereket tudott elérni úgy, hogy közben radikálisan képviselte dalaiban a hitét.

A csapat akkor vált teljessé, amikor 1983 augusztusában csatlakozott hozzá a portlandi származású basszusgitáros, Tim Gaines, aki korábban olyan zenekarok tagja volt, mint a White Lace, a Yankee Rose, vagy a Stryper előtti utolsó bandája, a Stormer.

A fekete-sárga csíkos image megmaradt, sőt, még tudatosabban is alkalmazták, részben talán elkerülendő, hogy véletlenül ’stripper’-ként értelmezze valaki a Stryper nevet (az angol ’stripe’ szó jelentése ’csík’, ’sáv’). A színek és csíkok mellett a ’777’-es szám is alapvető részét képezte a banda vizuális világának, mint a tökéletesség és Isten száma, ellentétben a fenevad számával, a heavy metal körökben előszeretettel használt ’666’-tal.

A ’Stryper’ név értelmezésébe aztán ’belekeverték’ a bibliai Ószövetség egyik versszakát – egész pontosan Ézsaiás könyvéből az 53. rész 5. verszakát –, amely magyarul, a Károli Gáspár Team fordításában így hangzik: ’És ő megsebesíttetett bűneinkért, megrontatott a mi vétkeinkért, békességünknek büntetése rajta van, és az ő sebeivel gyógyulánk meg.’ Ebből persze még nem látható az összefüggés, de az angolban az utolsó tagmondatban a ’sebek’ helyén ’stripes’ áll, utalva a korbácsütések nyomára. A kvartett hamarosan szerződést kötött az Enigma kiadóval, miután Robert Sweetet egy rági barátja bemutatta a kiadó néhány képviselőjének – mindezt a zenekar természetesen imáikra adott válaszként értékelte.

Az első lemez, a hatszámos 'The Yellow And Black Attack' 1984 júliusában jelent meg (a producer Ron Goudie és maga a zenekar volt), a következő márciussal megjelent kislemezen a következő két dal szerepelt: ’Reason For The Season’ (rövid és hosszú változatban), ill. ’Winter Wonderland’. A hangzás pocsék volt, Michael Sweet dalolása sehol sem volt még ahhoz, amit később produkált, ennek ellenére az áttörés sikerült. Érdekességképpen idekívánkozik, hogy a koncerteken nem más billentyűzött a bandában, mint fentebb említett barátjuk, Ken Metcalf.

Az első nagylemez, a 'Soldiers Under Command' a következő év, 1985 májusában jött ki (producer: Michael Wagener, billentyűn közreműködött John van Tongren), és olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy az Enigma 1986 augusztusában újra kiadta a bemutatkozó EP-t, aminek eredetijét már ekkor is csak nagy nehézségek árán lehetett beszerezni. Az újrakiadást egyébként újra is keverték, és két dalt is hozzácsaptak ’My Love I'll Always Show’ ill. ’Reason For The Season’ címmel. Visszatérve a ’Soldiers’-re: a lemezből több mint félmilliót adtak el, és több mint negyven héten keresztül tartotta magát a Billboard 200-as listáján. Két kislemezt nyomtak, egyet 1985 júliusában (’Together As One’, ’Soldiers Under Command’), a másikat pedig novemberben (’Reach Out’, ’Together As One’ – editált változat, plusz egy interjú).

Ezután érdekes közjáték borzolta fel a kedélyeket, legalábbis egy rövid időre. A történetet ma már nehéz pontosan rekonstruálni a hozzá kötődő pletykák miatt, de az tény, hogy néhány hónapra Matt Hurich vette át Tim Gaines szerepét. Előbbi a Leatherwolfban betöltött pozícióját adta fel a váltásért, de nem biztos, hogy megérte neki, hiszen Tim Gaines kis idő múlva visszakerült a csapatba. És hogy egy kis csámcsognivalóval is szolgáljunk: a pletykák között szerepelt az is, hogy Tim Gainest eredetileg ittas vezetési ügye miatt rúgták ki a többiek. Hogy mi az igazság, azt a jóég és néhány olyan ember tudja, akik közé sajnos nem sorolhatom magamat.

Mindenesetre érdekes, hogy jóllehet Tim Gaines szerepel a következő nagylemez, a később platinává ért 'To Hell With The Devil' (megjelent 1986 októberében, producerek: Stephan Gelfas, Michael Sweet, Robert Sweet, Oz Fox) borítófotóján, valójában nem basszusgitározott az albumon, ahogy Matt Hurich sem. A számokat egy azonosítatlan session-zenész (talán Brad Cobb?) játszotta fel. Kislemezek: ’Free’, ’Calling On You’, ’The Rock That Makes Me Roll’, 1986; ’Honestly’, ’Sing-Along Song’, ’Loving You’ – japán koncertfelvétel, 1987. A kétféle borítóval kiadott korong hozta a legnagyobb sikert a Stryper számára, hiszen a platina-státusz mellett tartalmazott egy olyan balladát, az ’Honestly’-t, amelyet az MTV-n a közönség által leginkább látni kívánt dalnak szavaztak meg, és amely felkerült a negyvenes slágerlistára. Így aztán megnyílt az ajtó a nagyobb közönséget befogadni képest fellépőhelyek világába. Az 1986 decemberének végén induló turné sikeresen zárult, úgyhogy a kedélyek igazán megnyugodhattak volna.

Hogy nem így történt, arról – mint a történelem folyamán korábban is oly sokszor – a kevéssé meggondolt vallásos fanatikusok tehettek, akik elkezdték támadni a zenekart ’ördögi’ viselkedése miatt. Hogy a tudatlanság vagy az irigység dominált-e ezen támadók tevékenységének hátterében, azt nem tudnám megmondani, mindenesetre az biztos, hogy többek között azon borultak ki sokan vallásos körökből, hogy a Stryper ’világi’, ’démonikus’ bandák társaságában turnézott. (Na persze mindez nem meglepő, maga Jézus Krisztus is hasonló vádakkal szembesült korának vallásos közegében a Biblia beszámolója szerint. Őt a vámszedők, utcanők, és más hasonló, kevés társadalmi megbecsültségnek örvendő foglalkozást űzők rendszeres látogatása miatt ítélték el - hiába, vannak dolgok, amik nem változnak az idő múlásával, ilyen az emberi korlátoltság is.) Voltak, akik odáig jutottak, hogy megállapították: a 'To Hell With The Devil' borítóján a zenekar tagjai voltaképpen nem is az ördögöt akarják a pokolba taszítani, hanem a hallgatóságukat kívánják magukkal vinni lefelé. Ez még mindig nem a mélypont volt: voltak, akik a bibliai Jelenések könyvét idézték (a kilencedik részből), ’természetesen’ a Stryper tagjaira vonatkoztatva. Az ominózus részlet magyarul így szól: ’... és az orczáik olyanok valának, mint az emberek orczái. És olyan hajuk vala, mint az asszonyok haja...’. Mindez az eredeti szövegben az emberek sorsát megkeserítő ’sáskákra’ vonatkozik, őket azonosították a ’szerető keresztény testvérek’ a Stryper tagjaival.

Valószínűleg a támadások nagy szerepet játszottak abban, hogy az együttes 1990-es lemeze az ’Against The Law’ (’A törvénnyel szemben’) címet viselte. Megjelent augusztusban, producer: Tom Werman, közreműködők: John Purdell billentyűn, Randy Jackson basszusgitáron a ’Shining Star’ című dalban, Brent Jeffers szintén billentyűn, Jeff Scott Soto a vokálban, ill. a producer Tom Werman ütős hangszereken. (Egy kislemezt is készítettek: ’Shining Star’, ’Rock The Hell Out Of You’, ez szintén 1990-ben jelent meg.) Itt egyszerre szakítottak az addigi vizuális hagyományokkal és a radikálisan keresztény szövegvilággal, sokan nem is tudták mire vélni a dolgot a régi rajongók közül. Ezzel együtt 1990 őszére a lemez ’bearanyozódott’.

1991 júliusában jelent meg a Stryper következő lemeze, egy válogatás ’Can't Stop The Rock – The Stryper Collection’ címmel, amin két új szám is szerepelt, a ’Can't Stop The Rock’ és a ’Believe’. Utóbbi dal az Öbölháborúval kapcsolatban íródott, és azoknak az embereknek kíván emléket állítani, akik kifizették mások szabadságának az árát, előbbi pedig válasz a banda tagjainak hitével kapcsolatos találgatásokra, amelyek az ’Against The Law’ után láttak napvilágot. Talán érdemes megjegyezni, hogy a zene egy részét az a Richard Oberdagen írta, aki egy ideig a Roxx Regime-ben is közreműködött.

Még mielőtt továbbmennék, a történelmi hitelesség kedvéért mindenképpen meg kell röviden emlékeznem az 1988-as albumról, az ’In God We Trust’-ról (megjelenés júniusban, producerek: Stryper, Michael Lloyd, közreműködött: John van Tongeren és Billy Meyers billentyűn, Brad Cott basszusgitáron) is, hiszen ez a lemez is sok jó dalt tartalmazott, köztük a címadóval. Kislemezek: ’Always There For You’, ’In God We Trust’, ’Soldiers Under Command’ – (japán koncertfelvétel), 1988; ’I Believe In You’, ’Together Forever’ – (japán koncertfelvétel); ’Keep The Fire Burning’, ’The World Of You And I’, ’You Know What To Do’ – (japán koncertfelvétel), 1989. Az ’In God We Trust’ is közel jutott a platina státuszhoz, és visszahozta bandát az MTV-re, különösen az ’Always There For You’ révén, amit sok néző kért.

1993-ban a Stryper feloszlott, miután a frontember távozott, és szólókarrierbe kezdett. Próbálkoztak ugyan a helyettesítésével, például a Bride énekese, az amúgy ’szemtelenül jó’ torkú Dal Thompson is fellépett velük, de a dolog valahogy nem volt az igazi, úgyhogy a zenekarnak vége lett.

Szintén 1993-ban jelent meg a Deliverance, egy vezető keresztény metal-csapat élő EP-je, amely a ’Soldiers’ egyik dalának, a ’Surrender’-nek a feldolgozásával kezdődik.
Michael Sweetnek több szólólemeze is készült: az ’Unstryped’ EP 1992-ben, az első nagylemez, a Michael Sweet 1994-ben, a ’Real’ egy évvel később, a ’Truth’ demo 1998-ban, egy CD single, az ’O Holy Night’ 2000-ben, a ’Truth’ 2001-ben, a ’Miles Away’/’Strong’ CD single 2003-ban, és a ’HIMS’ 2003-ban.

Fivére, Robert Sweet együtt muzsikált Tim Gaines-szel az ex-Whitecross gitáros Rex Carroll új bandájában, a King James-ben, annak első lemezén (’King James’, 1994). 1997-ben a Las Vegas-i heavy metal fogat, a Titanic kétszámos demóján tűnt fel, illetve egy koncerten az együttessel. Utána Blank néven alapított zenekart, amelynek demóin hallható volt a Titanic énekese, Simon K. Tyler és basszusgitárosa, Raymond H. Kilsdonk is. 2000-ben ’Love Trash’ címmel jelentetett meg szólólemezt, ez azonban nem heavy metal volt, hanem inkább grunge-os rock, ami nem meglepő figyelembe véve, hogy akkoriban Robert Sweet kedvenc zenekara a Creed volt. Szintén 2000-ben jelent meg a Valediction CD single-je, a ’Summoned To The Court’, amin Robert Sweet dobolt. (A Valediction Joseph Anastacio Gleannek, a Magnitude 9 billentyűsének a projectje.)

Tim Gaines a King Jamesen kívül olyan társulatokban játszott, mint a No Stranger, a Danger Animal, és az Inertia. Játszott pár hangot a Tourniquet 1997-es lemezének, a ’Crawl To China’-nak az elején fretless basszusgitáron, emellett együtt zenélt régi ’harcostársával’, Oz Fox-szal a Sin Dizzy nevű projectben. Itt valamivel nyersebb, old schoolosabb rockot játszottak, amelyben jól érvényesült Oz Fox erőteljes hangja, amelyet addig jobbára csak a háttérben, a vokálban hallhattunk, most viszont végre szólóban is élvezhettünk. A project 'He's Not Dead' címmel adott ki albumot 2000-ben. 2000-ben jelent meg Tim feleségének, Irene Kelly-nek a debütalbuma is ’If You Were Here’ címmel. A lemez producere természetesen Tim Gaines volt, aki a basszusgitározás mellett szájharmonikázott is. A CD-n mellesleg Oz Fox is gitározott. 2004-ben jelent meg Chris Burgan ’Love, Hope, Faith’ című CD-je, amin Tim Gaines is basszusgitározott. Ugyancsak 2004 áprilisában rögzítették Bryan Duncan és a The Nehosoul Band koncertjét, amelyen Tim Gaines közreműködött a ’Blue Skies’ című dalban basszusgitáron. A koncert CD-n és DVD-n is megjelent.

Oz Fox még a Stryper létezése alatt producerként dolgozott együtt a szintén keresztény bandával, a Guardiannel, amelynek 1989-es ’First Watch' című, szintén az Enigmánál megjelent korongjánál bábáskodott. Talán ennek is köszönhető, hogy a Guardian följátszotta és fanclubján keresztül 1999-ben kiadta a 'The Yellow And Black Attack'-et.

2000-ben a Stryper adott egy ’reunion’ koncertet New Jerseyben, ami olyan sikert hozott, hogy a szervező Rich Serpa összehozott egy újabb 'Stryper Expo'-t 2001 májusában a kaliforniai Azusa-ban. Az eseményen fellépett még az Oil, a Joshua, az Ultimatum, a Priesthood, a Solid Mind, az East West, és a Disciple, csupa keresztény rock/metal társulat. Rajtuk kívül játszott a Sin Dizzy Oz Fox-szal a fedélzeten, és Tim Gaines is vállalt ’másodállást’ Irene Kelly zenekarában. A szekér tehát kezdett újra beindulni, a 'You Won't Be Lonely' exkluzív koncertfelvétele felkerült a WDHA nevű rádióállomás válogatására, a 'The Tour Bus Road rip'-re.

2001-ben leginkább Robert Sweet hallatott magáról, aki augusztusban a Static-kel vonult stúdióba, hogy vendégdoboljon egyet a 'Justice' című albumon. Emellett új projecten (Blissed) kezdett dolgozni, és két cincinnati csapattal, a Planet Screammel és a 7 Hours Laterrel is fellépett. A Blissed két CD-t készített: ’Waking Up The Dead’ (nagylemez), ill. ’Limited Edition EP’ (csak gyűjtőknek!).

2001-ben a német, Powergod nevű metal banda dolgozta fel a 'Soldiers Under Command'-et a 'Bleed For The Gods' című korongon. Az olasz Thy Majestie pedig az ’In God We Trust’ előtt tisztelgett a 2003-as ’Echoes Of War’ EP-n.

2003 januárjában az eredeti Stryper formáció fogta magát, és stúdióba vonult, hogy felvegyen két vadonatúj nótát - ’Something’, ’For You’ – egy vadonatúj ’best of’ albumhoz (’Seven – The Best Of Stryper’, Hollywood Records). A kvartett ismét lendületbe jött, és 2003-ban nekiállt komolyan turnézni, aminek az lett a vége, hogy egyrészt 2004-ben megjelent egy koncertalbum '7 Weeks: Live In America 2003' címmel a Fifty-Three Five Records gondozásában, másrészt a banda 2004-ben is tovább turnézott. A turné március 6.-i, Purto Rico-i állomását már ’képileg’ is megörökítették a később kiadandó DVD számára. Májusban Tim Gaines és neje a stúdióban is előfordult, ahol új lemezen dolgoztak, mint fent már szó volt róla. Szeptemberben a Stryper is újra akcióba lendült, a floridai Magic Kingdom Park 'Night Of Joy' fesztiválján lépett fel (a hely a Disney birodalom része egyébként). Ugyanebben a hónapban a banda közölte, hogy Tim Gaines nem tagja többé. A döntésre ’sok ima, mély megfontolás, beszélgetések, tanakodás’ eredményeképpen jutottak el négyesben. Helyére Tracy Ferrie érkezett, aki korábban a Whitecross tagja volt.

Mindez főleg azért érdekes, mert Tim Gaines meg a Whitecross tagja lett, ahova közben visszatért az a Rex Carroll, akivel Tim a King Jamesben már játszott együtt.
Hogy a kedélyek még borzoltabbak legyenek, a Stryper az eredeti tervekkel ellentétben nem lépett fel november 20-án a mexikói 'Revolution Metal Fest'-en, ahol a Saviour Machine, a Narnia, a Mortification, és a helyi Exousia játszott. Ebből aztán kerekedett némi felfordulás, mivel a Stryper nem fizette vissza a felvett előleget, mondván, hogy azt elköltötték az előkészületekre. Erre a többi banda – megszánván a nehéz anyagi helyzetbe került szervezőket – megpróbált kapcsolatba lépni a Stryperrel, igyekezvén jobb belátásra bírni Michael Sweetéket, ám választ nem kaptak, így némileg elmérgesedett a viszony, mígnem végül Michael Sweet reagált valamit, és úgy ahogy kibékültek a felek. Minden rosszban van azonban valami jó: idén újra összeállt pár régi white metal banda (Barren Cross, Holy Soldier, stb.), hogy a ’Beyond The Mountain’ elnevezésű jótékonysági fesztivállal támogassák a mexikóiakat.

Na de vissza a Stryperhez: decemberben a megújult összetételű csapat ismét bevonult a stúdióba. Hogy az új lemez, a ’Reborn’ promócióját fellendítsék, Michael Sweet és Oz Fox májusban Atlantába és Philadephia-ba is szervezett egy-egy találkát az EMI képviselőivel, ahol előadták nekik az 'Open Your Eyes', a 'Make You Mine', és a 'Passion' akusztikus verzióját. A banda átrándult Európába is, Spanyolországban egy komoly fesztiválon adott sikeresnek mondható visszatérő koncertet. A 'Reborn' augusztus 16-án jelenik meg a Big3 Records gondozásában; a lemezen a tíz új nóta mellett hallható lesz az 'In God We Trust' újra felvett változata is. A kiadó év végére tervezi a már említett DVD megjelentetését is a banda Puerto Rico-i fellépésével.
 

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Michael Sweet
ének
ritmusgitár
Oz Fox
szólógitár
vokál
Tim Gaines
basszusgitár
vokál
Robert Sweet
dob