Bejelentkezés

x
Search & Filters

System Of A Down

További képek

Biográfia: 

A System of a Down (röviden SOAD, illetve System) egy amerikai alternatív rockegyüttes, amely 1995-ben alakult a Kalifornia állambeli Glendale-ben (mely Los Angeles közvetlen közelében fekszik). Az együttesnek eddig öt albuma jelent meg, a nagy áttörést a 2001-es „Chop Suey!” című dal hozta meg a System számára. A rockbanda tagjai ezidáig három Emmy-díj jelölést kaptak, ebből egyet meg is nyertek.

A System of a Down politikailag igen aktív, a dalok gyakran liberális nézeteket közvetítenek, olyan jelenségekről, mint a vallás, a droghasználat és különösen a cenzúra. Lemezeikből több mint 20 millió fogyott a világon.

A System of a Down elődje egy 1993-ban Serj Tankian és Daron Malakian által alakított Soil nevű zenekar. Később csatlakozott hozzájuk Shavarsh Odadjian (Shavo) basszusgitáros, és akkori dobosuk Andy Khachaturian helyett John Dolmayan. Az együttes nevét Daron Malakian egyik verse ihlette melynek "Victims of a down" a címe, Serj Tankian megfelelőbbnek találta a "System" szót. Az együttes tagjai örmény származásúak, az örmény népirtás túlélőinek unokái. Leginkább szókimondó társadalmi és politikai nézeteikről ismertek, melyek dalaikban is gyakran megjelennek. Boom című számuk videoklipjét Michael Moore rendezte (Fahrenheit 9/11).

Az együttes gyakran fellép jelentős emberi jogi kérdésekben, próbálja a világ figyelmét felhívni a komolyabb, mégis sokak számára ismeretlen politikai problémákra. Bírálják, hogy a török kormány tagadja az első világháború alatt az Oszmán Birodalom által elkövetett örmény holokausztot, felléptek a szudáni Dárfúr régióban elkövetett népirtás, kitelepítések és embertelen körülmények ellen.
Az énekes Serj Tankian alapító tagja Tom Morelloval (Audioslave, Rage Against the Machine) az Axis Of Justice elnevezésű non-profit politikai szervezetnek (és rádióállomásnak), mely a zenészekkel, a rajongókkal és egyéb politikai szervezetekkel karöltve a társadalmi igazságosságért küzd.

A zenekar eddig egyszer koncertezett Magyarországon, mégpedig a Slayer előzenekaraként a Petőfi Csarnok-ban, 1998 október 27-én.

Az együttes nevének jelentése: Egy (társadalmi) rendszer összeomlása

Az együttes gitárosa Daron Malakian azt nyilatkozta az MTV-nek hogy : "Nincs itt semmiféle SOAD csak SOB és ha valaki visszatartaná a lélegzetét addig amíg a SOAD kiad egy új albumot akkor az elpatkolna" reméljük hogy ez nem végzetet jelent…

Albumaik

Első System of a Down című albumuk 1998. június 30-án jelent meg, nem túl sok sikerrel. Ugyanakkor sajátos stílusuk és háborúellenes megnyilvánulásaik már itt is felfedezhetők. A dalszövegek sokszor átvitt jelentéstartalommal bírnak, ám szókimondó szövegekkel is találkozunk (War?, P.L.U.C.K).

Az igazi áttörést a második albumuk, a Toxicity jelentette, ami 2001. szeptember 4-én jelent meg a Sony gondozásában, és egyből az első helyen kezdett az amerikai és a brit slágerlistákon. Az album többszörös platinalemez lett. Hangzásvilágában ez az album is eltér az elsőtől, ám mégsem olyan markánsan, mint a Mezmerize/Hypnotize.

Harmadik albumuk a 2002. november 26-án kiadott Steal This Album! nem hozott akkora sikert, mint a Toxicity, de így is jelentős számban kelt el. A lemez a Toxicity-ből lemaradt számokat tartalmazta, de néhány új szám is rákerült az albumra, mint például a Roulette.

2005 májusában jelent meg a következő albumuk, a Mezmerize, ami egy dupla-lemez (Mezmerize/Hypnotize) első része. Ez az album hangzásában teljesen eltér az előzőktől. Az album nagy részén Serj helyett Daron énekel (aki eddig inkább csak háttérénekes volt) és Serj legtöbbször csak háttérénekes. Daron azt nyilatkozta, azért lett más ez az album, mert más oldalukról is meg akartak mutatkozni és nem azt akarták csinálni, mint eddig. Az album megosztotta a rajongókat, de egyből az eladási listák élén nyitott. A lemez leginkább az iraki háborúról és ennek ellenzéséről szól (Daronnak rokonai vannak Irakban).

A Hypnotize a SOAD legújabb albuma, ami a Mezmerize kiegészítése. A duplalemez második része 2005 novemberében került a boltokba. Keményebb hangzás jellemzi, mint Mezmerize-t, ami új hangzásvilágával osztotta meg a SOAD rajongókat, ugyanakkor nagyon hasonlít rá.

A Mezmerize/Hypnotize duplaalbum nagyon összetett. A legtöbb Mezmerize-on szereplő dalnak megvan a Hypnotize megfelelője is, ami hangzásvilágában és ritmusában megegyezik vele. Ezekre a számokra az avatott fül egyből ráismer. A két lemez együtt egyedi, ugyanakkor harmonikus hangzásvilágot ad. A két album összetartozását az is jól mutatja, hogy a Mezmerize első száma, a Soldier Side (Intro) tulajdonképpen egy felvezető a Hypnotize ugyanazon nevű utolsó számához. Ez egyfajta keretet ad a duplalemeznek.

Visszavonulás

A zenekar meghatározatlan időre visszavonult az ötödik stúdióalbum kiadása után. Ezt a tényt 2006 augusztusában jelentették ki, a hiátus előtti utolsó koncertjükön. Serj Tankian két szóló és egy szimfonikus albumot adott ki azóta (Elect The Dead-2007, Imperfect Harmonies-2010, Elect The Dead Symphony-2010), míg Daron Malakian és John Dolmayan egy új együttessel, a Scars On Broadway-el (Scars On Broadway-2008) Shavo Odadjian pedig egy Achozen nevű hip-hop formációban vesz részt.

Az együttes közreműködésével készült a Carla Garapedian rendezte, Screamers című 2006-os dokumentumfilm, amely a népirtások történetével foglalkozik a Holokauszttól az örmény népirtáson és Ruandán át Darfurig.

Visszatérés

A zenekar, 2010 november 29-én hivatalosan is bejelentette, hogy a több éves szünet után, 2011 nyarán újra koncertezik.
 

Videók

  • System Of A Down - Chop Suey!
  • System Of A Down - Aerials
  • System Of A Down - B.Y.O.B.
  • System Of A Down - Lonely Day
  • System Of A Down - Sugar
  • System Of A Down - Hypnotize
  • System Of A Down - War?
  • System Of A Down - Boom!
  • System Of A Down - Spiders
  • System Of A Down - Question!

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Serj Tankian
billentyűsök
ének
Daron Malakian
gitár
vokál
Shavo Odadjian
basszusgitár
vokál
John Dolmayan
dob