Bejelentkezés

x
Search & Filters

Szeg

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1999

További képek

Biográfia: 

A debreceni Szeg zenekar 1999-ben alakult az egykori Necropsia , Trident és Beholder tagjaiból, név szerint: Papp Zsolt - ének (ex-Trident), Patai Károly - gitár (ex-Beholder), Bakos József-basszusgitár (ex-Beholder) és Szilágyi István - dob (ex-Necropsia). 1999-ben 6 számos, Fit of Rage c. demojával mutatkozott be a csapat, kisebb-nagyobb klubkoncerteket adott Debrecen környékén.

2000-ben újabb 7 számot rögzítettek a Debreceni P.Box stúdióban, amelyet az előző demo dalaival összekapcsolva jelentettek meg szerzői kiadásban a New Creation címmel. A New Creation számos médiától igen kiemelkedő kritikát kapott, amelynek eredményeképpen egyre többet játszott a csapat. 2002-ben leszerződtek a debreceni E.Z.S. Music hanglemezkiadóhoz (Necropsia, Ektomorf, Replika, Prosectura, Aurora stb. lemezeinek kiadója) és megjelentették Gezbee Nights című 4 számos maxijukat, amelyen helyet kapott első videoklipjük, a Caroline is. A maxi több tucat országba eljutott, több külföldi rockzenei és zenei portál írt a CD-ről pozitív kritikát és a hazai média és közönség tetszését is elnyerte. Ennek és még sok munkának köszönhetően az E.Z.S. Music támogatásával lehetőséget kapott a Szeg a 2002-es Summer Rocks -on a Slayer előtti vendégszereplésre. Ez a lehetőség vízválasztó volt a csapat életében. Az ezt követő nyári fesztiválfellépések sikere és egy országos turné a Tankcsapda vendégeként kellő figyelmet fordított a 2003 áprilisában megjelent Nail in your Head c. lemezre , amely szintén pozitív visszhangot váltottak ki. Elkészült a Szeg újabb videoklipje, a Gezbee Nights, amelyet nem sokkal követett a Beastie Boys klasszikus Fight for your Right-ra készített újabb videó. Mindhárom videoklipet (ez utóbbit a mai napig is) gyakran játszotta a VivaTV és a Musicmax, sőt a FIght for your Right másfél hónapig ostromolta a MusicMax 120dB műsorának toplistáját. A klipeket és a demós dalokat több ezren töltötték le ezidáig a Szeg honlapról, amelyet átlagosan 30-40 ország rockrajongói látogatnak.

2003 végén a 13 állomásos lemezbemutató turné szintén a Tankcsapda vendégeként zajlott, és itt sikerült igazán kiérdemelniük a közönség figyelmét és szeretetét. A turné záróbuliját, amely Pecsa teltház előtt zajlott Koltay Gábor filmrendező filmes csapata több kamerával rögzítette. Ebből az anyagból készül a csapat legújabb klipje, amely még az idei fesztiválszezon előtt látható lesz a zenei TV-k műsorán. 2003 decemberében figyelt fel egy szerencsés véletlen folytán az amerikai Activision számítógépes játék gyártó- és forgalmazó a Szeg zenéjére, amelynek eredményeképpen a Discovery Channel saját gyártású műsorához, a Monster Garage -hoz készülő játékhoz kiválasztották a Nail in your Head lemez 10 dalát. A játék Amerikában 150.000, Svédországban pedig 10.000 példányban jelent meg 2004. január 14-én. A legfrissebb hírek szerint az Activision megjelenteti a Monster Garage-t hamarosan Európában is, hasonló példányszámban A játékos fórumokon kiemelkedően pozitív kritikát kapott a Szeg zenéje a játékosoktól, többen azt hitték, hogy ezt a zenét a Suicidal Tendencies játssza...

2004 márciusában a két frontember elhagyta a zenekart, az addigi basszusgitáros, Jozsó ragadta meg a mikrofont, helyére pedig Törös Attila érkezett a kultikus Diktátor soraiból. A csapat 2 hónap alatt felkészült a nyári fesztiválturnéra, amelynek keretében a Hegyalja-, Wanted, Volt-, Sziget és Kotta Fesztiválokon is felléptek.

2004. októberi eladási adatok alapján a Monster Garage Amerika szerte 140.000 példányban kelt el. Az amerikai televízióállomásokon Jesse James reklámozza a műsort és a PC-s játékprogramot. A fesztiválszezon után hozzáláttak négyszámos EP -jük stúdiómunkálataihoz és a felvételek elkészültét az 5 éves születésnapi koncert ükkel ünnepelték a debreceni Lovardában. Az EP, amelynek címe „ Here we go ”, több hazai internetes portál és újság dicsérő kritikáját kapta. A „ Hope for the best ” című dalhoz pedig a debreceni PixelFilm stábjával készítették el legfrissebb videoklipjüket.

A Monster Garage-t fejlesztő cég, az Invictus , 2005-ben elkészült és megjelent új játékprogramjának zenéje tekintetében ismét a SZEG zenéjére esett a választás. A Here we go maxi dalai alkotják az extrém tájakon zajló autóverseny, a Cross Racing Championship zenéjét. Első körben csak a külföldi kiadásban szerepelt a soundtrack, majd az első frissítésekben (patch) elérhetővé tette a cég a hazai játékrajongók számára is. A játékprogram a világ 20 ország ában jelent meg azóta többek között (Belgium, Új-Zéland, Hollandia, Németország, Oroszország, Japán, Dél-Afrika stb.)

2005 májusában a Here we go maxi dalait, a Watch My Dying angol nyelvű 4 számos anyagával összeillesztve megjelent a SZEG-WMD közös split CD, amelyet a két csapat promótere számos európai portálnak, koncertszervezőnek és promóternek elküldött. A split a két zenekar 4-4 felvétele mellett egy komplett multimédiás extrát is tartalmaz, fotókkal, videoklipekkel és biográfiával kiegészítve.

A két zenekar együttműködése nemcsak a CD-re, hanem a koncertekre is kiterjedt, ezért az év második felében gyakran volt látható a SZEG-Watch My Dying páros az ország több pontján. 2005 augusztusában elkezdődött a második SZEG lemez felvétele a debreceni P.Box hangstűdióban, Méhes János hangmérnök irányításával, amelynek eredményeképpen 2005 november 14-én megjelent a SZEG II. című korong a HammerWorld gondozásában . A lemezmegjelenést 3 nívós lemezbemutató koncert követte (Debrecen, Budapest – Kultiplex, Budapest – Pecsa, a Tankcsapda vendégeként.) 2006-ban elkezdődött a második nagylemez turnéjának szervezése és az éves koncertprogram kialakítása, amelyet váratlan esemény tört meg. Jozsó, hirtelen romló egészségügyi állapota nem tette lehetővé, hogy vállalja az egész évre tervezett sűrű teendőket, így hosszas mérlegelés után kilépett a zenekarból. Ennek köszönhetően a zenekar egész éves programja törlődött és megkezdődött Jozsó utódjának keresése. Viszonylag hamar csatlakozott a csapathoz Todonai József, Toca , akivel egy új időszámítás kezdődött a Szeg életében…

2007-2008-as év sok-sok klubkoncerttel telt. Először jutott el a csapat Szerbiába, ahol Zentán játszottak a Watch My Dying társaságában. A szerb kört több hazai klubbuli, majd egy újabb, hosszabb szerb turné követte. 2008 januárjában már egyre szükségesebbnek érezte a csapat az új lemezt. A felvételek júliusban kezdődtek, a Hazaértem címre keresztelt anyag pedig november 14-én jelent meg szerzői kiadásban a Hammer terjesztésében. 2009 januárjában Törös Attila egy kétsoros e-mail formájában elhagyta a Szeget, helyére Plank Károly került, aki korábban a Hatred Solution zenekarban nyomta. Elkészült az új lemezhez az első klip is, amelyet a debreceni Új Vigadóban forgatott egy debreceni filmes stáb, a vágást pedig Móricz Laci végezte. Egy csendesebb, pihenősebb időszak következett, ezután néhány koncerttel, hogy szeptembertől gőzerővel elinduljon a 10 éves jubileumi Szeg koncert előkészületi munkája. A december 5-re meghirdetett bulira Törös Attila kivételével minden korábbi zenekartag elfogadta a meghívást és egy hosszú felkészülést követően a zenekar talán legjobb hangulatú és legsikeresebb koncertjét adta a debreceni Új Vigadóban. A buliról többkamerás videó és soksávos hangfelvétel készült.

2010 vízválasztó lett a zenekar életében. Az év első felében Todonai "Toca" József elhagyta csapatot, helyükre visszajött a zenekar két eredeti frontembere Papp Zsolt és Katona Péter. A basszusgitárt továbbra is Plank Károly nyúzza, Patai Karesz és Szilágyi Pisti pedig már kirobbanthatatlanok a bandából.

A történet pedig ott folyatódik, ahol 2004 márciusában megszakadt...
 

Videók

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Papp Zsolt
ének
Katona Péter
ének
Patai Károly
gitár
Plank Károly
basszusgitár
Szilágyi István
dob