Bejelentkezés

x
Search & Filters

Talking Heads

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1974 - 1991

További képek

Biográfia: 

A Talking Heads egy amerikai rockzenekar volt, mely az 1974-ben alakult New Yorkban. A zenekar működésének késői éveiben néhány kisegítő zenész gazdagította a hangzást billentyűs hangszereken, ütőhangszereken, basszusgitáron, a vokálban stb. A csapat feloszlását hivatalosan 1991-ben jelentették be. 2002-ben a zenekar bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be.

A Talking Heads hangzásvilága a punk rock, pop, funk rock, art rock, valamint – az utolsó években – a világzene elegye volt. Fennállásuk során végig kritikai megbecsülésnek örvendtek. David Byrne személyében a korszak egyik legjellegzetesebb frontembere állt a csapat élén; fennállásuk alatt igen nagy népszerűségnek örvendtek, s napjainkig számos zenekar munkásságára vannak hatással. Stop Making Sense című koncertfilmjüket a műfaj kiemelkedő alkotásaként tartják számon.

Első lemezük (Talking Heads: 77) 1977-ben látott napvilágot. A lemez újat hozott mind hangzásában, mind előadásmódjában. A második lemezen a '78-as More Songs About Buildings and Food albumon érdekesen vegyítették az akusztikus és elektronikus hangszerek hangzását, majd a harmadikon az erőteljes ritmusszekciót megtámogatták afrikai ritmikával.
A 80-as évek elején egy hatalmas turné után a zenekar tagjai szólóprojektjeikre helyeztek hangsúlyt, majd 1983-ban tértek vissza a közös munkához (Speaking in Tongues). Ezután ismét egy nagy túra következett, melyről film is született (Stop Making Sense).

A későbbiekben néhány pop-albumot dobtak piacra, majd 1991-ben elterjedt a hír, hogy a formáció feloszlik különböző sideproject-ek miatt. 1996-ban a csapat Byrne nélkül összeállt egy album (No Talking Just Head) erejéig, majd 1999-ben ismét összeálltak a 15 éves jubilleumi kiadványukat promótálni.

Videók

  • Talking Heads - Once In A Lifetime
  • Talking Heads - Burning Down the House
  • Talking Heads - Wild Wild Life
  • Talking Heads - Road To Nowhere
  • Talking Heads - Slippery People

Utolsó felállás: 

NévHangszer
David Byrne
ének
gitár
billentyűsök
fuvola
szájharmónika
Jerry Harrison
ének
billentyűsök
gitár
Tina Weymouth
ének
basszusgitár
szintetizátor
Chris Frantz
dob