Bejelentkezés

x
Search & Filters

Theatre Of Tragedy

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1993 - 2010

További képek

Biográfia: 

A Theatre of Tragedy norvég együttest 1993-ban alapították és 7 stúdióalbumot készítettek el 17 éven át tartó fennállásuk alatt, 2010-es feloszlásukig. A korai albumaik jelentős hatással voltak a gothic metal stílusra.

Hein Frode Hansen, miután kilépett a Phobia együttesől, egy barátjától megtudta, hogy a Suffering Grief új dobost keres. Itt ismerkedett meg Raymond István Rohonyi énekessel, valamint Pål Bjåstad és Tommy Lindal gitárossal. Ekkora még nem volt állandó basszusgitárosuk, Eirik T. Saltrø vállalta, hogy koncertek alkalmával fellép velük. Miután próbatermet találtak, döntöttek Lorents Aspen (zongora) csatlakozásáról is. Ebben az időben a vokál jellemzően csak hörgésből állt. Az első számuk, a Lament of the Perishing Roses után névváltáson estek át (La Reine Noir), ezt követette a már végleges Theatre of Tragedy. Liv Kristine, aki csak egy dal erejéig csatlakozott, állandó tagja lett az együttesnek.

1994-ben felvették első demójukat, majd ezt követte 1995-ben az első album, ami a zenekar nevét viselte. A másodikra se kellett sokat várni, 1996-ban érkezett Velvet Darkness They Fear címmel.

Az első EP az A Rose for the Dead nem sokkal ezután, 1997-ben került a boltokba és a második albumról lemaradt anyagokat tartalmazta. Karrierjük tetőpontjaként érkezett a harmadik, Aégis címet viselő lemez 1998-ban.

A 2000-ben kiadott Musique egy éles váltást hozott magával az együttes stílusában, a korábbi albumaikra jellemző zúzós gitár témákat és a 17. századi angol nyelvhasználatot felváltották az electropop és indusztriális metal elemek. A váltás ugyan új rajongókat is hozott, a régiek közül azonban sokan elpártoltak tőlük.

A 2002-es Assembly az előző albummal kitaposott úton haladt tovább, kifinomultabb lett elődjénél. Vegard K. Thorsen pedig ekkor lett állandó tagja az együttesnek. 2003 augusztusában Liv Kristine a megkerülhetetlen zenei ellentétekre hivatkozva eltávolításra került a zenekarból, helyét Nell Sigland (The Crest) vette át. A 2004 és 2005-ös turnék alkalmával mutatkozott be a közönségnek.

A hatodik album, a Storm már az új énekesnővel, 2006-ban jelent meg, ugyanezen címmel pedig egy kislemez is érkezett. Bár az előző két lemez zenei stílusát vitte tovább, az együttesre korábban jellemző elemek visszatértek. 2009-ben hivatalosan is megerősítették a hetedik album, a Forever Is the World érkezését, szeptemberben jelent meg és leginkább az Aégis jegyeit viselte magán. Egy speciális kiadás is érkezett a lemezből, ami "Addenda " című átdolgozott és kiadatlan számokat tartalmazó EP-t is magában foglalta.

A Metal Mind Productions bejelentette, hogy újra kiadja a Musique és Assembly albumokat, felújított hanggal és bónusz számokkal.

Az együttes 2010 márciusában jelentette be az októberben bekövetkező feloszlását, családi okokra hivatkozva, de még egy utolsó európai koncertkörútra indultak a Where Angels Fall zenekarral. Szeptemberben a rajongók anyagi támogatásának köszönhetően megjelenhetett az első és egyben utolsó, Last Curtain Call címet viselő DVD-jük.
 

Videók

  • Theatre Of Tragedy - Storm
  • Theatre Of Tragedy - Der Tanz Der Schatten
  • Theatre Of Tragedy - Cassandra
  • Theatre Of Tragedy - A Distance There Is

Utolsó felállás: 

NévHangszer
Raymond István Rohonyi
ének
Nell Sigland
ének
Frank Claussen
gitár
Vegard K. Thorsen
gitár
Lorentz Aspen
billentyűsök
Hein Frode Hansen
dob