Bejelentkezés

x
Search & Filters

Tony Macalpine

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1984

További képek

Biográfia: 

Tony Jeff MacAlpine (1960. augusztus 29., Springfield, Massachusetts) amerikai gitáros és billentyűs. A 80-as évek egyik legnagyobb hatású gitárosa, aki rengeteg zenésszel dolgozott már együtt pályafutása során.

MacAlpine nemcsak virtuóz gitárosként ismert,hanem mint képzett klasszikus zongorista is. Zenei pályája zongora és hegedűórákkal kezdődött, így a klasszikus hatások késöbbi rocklemezein is megmaradtak, jazz és fusion elemekkel ötvözve. 1986-ban debütált Edge of Insanity című instrumentális lemezével, melyet olyan nagynevű zenészekkel rögzített mint: Billy Sheehan (basszusgitár) és Steve Smith dobos (ex-Journey). A következő Project: Driver albumra összehozta a M.A.R.S. zenekart Tommy Aldridge dobossal, Rudi Sarzo basszusgitárossal és Rob Rock énekessel. A csapat nemsokára feloszlott és MacAlpine visszatért szólópályájára, Squawk néven megalapítva saját kiadóját is. 1987-ben szerepelt Vinnie Moore (Mind's Eye) és Joey Tafolla (Out of the Sun) lemezein, mint billentyűs. Ezévben a Maximum Security lemeze után új együttest toborzott MacAlpine néven, melynek tagjai: Alan Schorn (ének), Mark Robertson (szintetizátor), Mike Jacques (basszusgitár), Billy Carmassi (dob). A csapat eyetlen lemeze 1990-ben jelent meg, Eyes of the World címmel. Ezután MacAlpine visszatért instrumentális projektjeihez, számos albumot jelentetve meg: Freedom to Fly (1990), Evolution (1995), CAB (1997 és 2000). A CAB 2 lemez 2001-ben készült el, a 2004-es CAB 4-et pedig már a Favoured Nations kiadó gondozta.

2001-ben beállt Steve Vai turnécsapatába mint másodgitáros és szintetizátoros. Itt újra együtt játszott a basszusgitár mesterével Billy Sheehannel. Szerepelt Steve Vai - Live at the Astoria DVD-jén is, ahol Vai mellett játszva kibontakoztathatta tehetségét, de a G3 DVD-ken is látható. Ezután jött létre a Devil's Slingshot ahol ismét Billy Sheehan volt a partnere az ausztrál Virgil Donati mellett. Legutóbbi kiadványa 2008-ban jelent meg a CAB keretein belül Theatre de Marionettes címen.

Stílus

MacAlpine a Yngwie Malmsteen után felbukkant gitáros generáció egyik legismertebbje. Sokoldalú zenész aki könnyedén és izgalmasan keveri zenéjében a metal, a jazz, és a klasszikus zene elemeit. Képzett zongorista is egyben, ezt bizonyítandó a lemezein hallható Chopin darabok is. Azonban leginkább az elektromos gitárjátéka révén ismert. Technikájában ugyanúgy benne van a blues és a shred, mint az arpeggio vagy a tapping.
 

Videók

  • Tony MacAlpine - More Than Enough