Bejelentkezés

x
Search & Filters

Toy Dolls

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1979

További képek

Biográfia: 

A The Toy Dolls 1979-ben alakult Angliában.

Az akkori tagok Pete Zulu (ének), Olga (gitár), Flip (basszus) és Mr. Scott (dob) voltak. Ez év október 20-án tartották meg első koncertjüket a Millview Social Club-ban, Sunderland-ben. Néhány nem túl sikeres koncert után Pete lelépett, de hamarosan Hud, az utóda is kiszállt, és Olga vette át az énekesi posztot. Ezzel kialakult a máig jellemző trió felállás, ami csak a tagok összetételében változott az elmúlt évek során. Az első kislemez a Tommy Kowey's Car / She Goes To Finos volt. Hamarosan Scott is elment, utóda Dean James (The Cult dobosa), de túl sokáig õ sem maradt.

1982-ben jelent meg a klasszikus Nellie The Elephant kislemez, amivel elindultak a hírnév és a nagykiadós lemezszerződés felé.

A 83-as Dig That Groove Baby-t, az első nagylemezt, az az EMI adta ki, amelyik pár éve már konfliktusba került egy punkzenekarral (hivatkozási pont a The Sex Pistols EMI című száma). Nemzetközi szinten az akkor már nagy névnek számító Angelic Upstarts oi! banda előtt mutatkozott be. Tagcserék, sikeres, illetve kevésbé sikeres lemezek szegélyezték a következő másfél évtizedet, majd a 90-es évek vége felé kicsit visszavettek a tempóból.

A zenekar bár a brit punk későbbi hullámában kapcsolódott be a zenei vérkeringésbe, a klasszikus, humorosabb oldaláról közelíti meg a műfajt, Olga pedig rengeteg zenei csemegét rejt a technikailag sem kifogásolható lemezekbe. Néhol 1-1 pazar szóló, néhol klasszikus komolyzenei tételek virtuóz átirata. A banda többször is járt már hazánkban, saját bulin kívül pár nevesebb fesztiválon is felléptek.

Videók

  • Toy Dolls - Nellie The Elephant
  • Toy Dolls - Toccata in Dm
  • Toy Dolls - Deidre's a Slag
  • Toy Dolls - She Goes To Finos
  • Toy Dolls - We're Mad

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Michael "Olga" Algar
ének
gitár
Tom "Tommy Goober" Blyth
basszusgitár
vokál
Duncan "The Amazing Mr. Duncan" Redmonds
dob
vokál