Bejelentkezés

x
Search & Filters

Transatlantic

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1999

További képek

Biográfia: 

A Transatlantic egy progresszív rock szupergrup, amelynek tagjai Mike Portnoy (ex-Dream Theater) dobos, Neal Morse (ex-Spock's Beard) billentyűs/énekes, Roine Stolt (The Flower Kings) gitáros/énekes és Pete Trewavas (Marillion) basszusgitáros. A projekt 1999 és 2003 között volt aktív, de 2009-ben ismét új stúdióalbumuk jelenik meg.

A csapatot Mike Portnoy és Neal Morse alapította 1999-ben. Portnoy tervei szerint a Fates Warning gitárosa, Jim Matheos is tagja lett volna a zenekarnak, de egyéb elfoglaltságai miatt ő nem tudta vállalni a szereplést. Roine Stoltot kérték fel végül, majd Pete Trewavasszal lett teljes a felállás.

Első albumuk SMPT:e címmel jelent meg 2000-ben. A lemez címe többszörös szójáték: egyrészt utalás a videótechnikában alkalmazott SMPTE nevű időkódolási eljárásra, másrészt a tagok vezetéknevének kezdőbetűit is kiadja (Stolt, Morse, Portnoy, Trewavas). A Pink Floyd, Yes, Genesis, King Crimson és The Beatles hatásokból építkező album rengeteg dicsérő kritikát kapott, a szakma és a közönség is jól fogadta.

Az észak-amerikai turnét követően 2001-ben adták ki a Live in America dupla koncertlemezt és -videót. Még ebben az esztendőben elkészítették a második Transatlantic-albumot, amely a Bridge Across Forever címet kapta. Ez a lemez sokkal inkább közös zenekari munka eredménye volt, mint az elődje. Az európai lemezbemutató turnét, amelynek billentyűsként és gitárosként a Pain of Salvation-frontember Daniel Gildenlöw is vendége volt, a 2003-ban megjelent Live in Europe koncertalbumon és dvd-n örökítették meg.

Az együttes 2003-tól egészen 2009-ig inaktív volt. A tagok saját zenekaraikkal dolgoztak, Neal Morse pedig a Spock's Beardöt elhagyva szólólemezeket készített. 2009. április 16-án jelentették be hivatalosan, hogy a Transatlantic újra összeáll, hogy elkészítsék a harmadik stúdióalbumot, amelynek megjelenése októberre várható a Radiant Records kiadásában. A lemez címe The Whirlwind.
 

Videók

  • Transatlantic - We All Need Some Light
  • Transatlantic - Duel With The Devil Pt.1
  • Transatlantic - Duel With The Devil Pt. 2
  • Transatlantic - The Whirlwind
  • Transatlantic - All Of The Above Pt.1
  • Transatlantic - All Of The Above Pt.2

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Neal Morse
ének
billentyűsök
gitár
Roine Stolt
gitár
ének
Pete Trewavas
basszusgitár
ének
Mike Portnoy
dob
ütőhangszerek
vokál