Bejelentkezés

x
Search & Filters

Tűzkerék

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1970 - 1971

További képek

Biográfia: 

Ez a zenekar két dolog miatt volt híres: először játszott Magyarországon Led Zeppelin-dalokat, illetve olyan magyar zenekar sincs még egy, amely olyan sokféle felállásban zenélt volna, mint a Tűzkerék. Éppen ezért még a klasszikus felállást is nagyon nehéz behatárolni.

Az első formáció mindössze három hónapig zenélt, majd Radics Döme Dezső dobossal és Könnyű József basszusgitárossal próbálkozott újra. 1970 novemberében négytagúra bővül a zenekar, és Tátrai Tibor csatlakozásával Magyarországon először két igazi szólógitáros játszik a Tűzkerékben. 1970 november 20-án Radics Jimi Hendrix-emlékkoncertet ad az Újpesti Munkásotthonban. A jelenlévők szerint példaképének halála alaposan megviselte, a koncert ennek ellenére nagyon jól sikerült.

1971 elején Csomós Péterrel és Póka Egonnal alakul újjá a banda, de már számottevő eredmény nélkül. Radics abba is hagyta egy idő után a zenélést, visszavonult meditálni, mi lehet az oka a kudarcoknak, annak, hogy egyetlen zenésztársával sem tud kijönni, együtt játszani? Környezete szerint rendkívül ingerlékeny, egyre többet iszik, játéka is színtelen, sablonos.

Képtelen átlépni a nagy halott példakép, Jimi Hendrix árnyékán. 1971 őszén ismét újabb felállásban próbálkozik. Új társai: Póka Egon basszusgitár, Döme Dezső dob és Nagy Katalin /később Kati és a Kerek Perec/ orgona. Ez a felállás is rövid életű.

A közönség azonban Radics emberi és szakmai válságából eleinte semmit nem vett észre. Radics ekkor már sztár volt, gitárkirály, bálvány, a háttérbe szorított, meg nem értett zenész, a zseni, akiért a rajongói tűzbe mentek volna. Ezt bizonyította az Ifjúsági Magazin szupergroupra kiírt szavazása is. 1970-ben vita nélkül őt választották meg a lap olvasói az ország legjobb szólógitárosának. Hogy Radics mit tudott a gitárján, mi volt az, amivel rabul ejtette a hallgatóit - ezt szavakkal nehéz elmondani, körülírni. Jelenség volt a színpadon, akinek játéka - ha jó hangulatban volt - csak a koncerteken érvényesült igazán. Koncertjeiről azonban nem készültek hangfelvételek, legfeljebb a rajongóknál megőrzött, lassan nyávogóssá nyúló magnetofonszalagok őrzik még gitárjátékát.

Videók

Klasszikus felállás: 

NévHangszer
Radics Béla
gitár
ének
Póka Egon
basszusgitár
Döme Dezső
dob