Bejelentkezés

x
Search & Filters

U.K. Subs

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1976

További képek

Biográfia: 

A U.K. Subs egy angol punk rock együttes, mely a brit punk első hullámának legkorábbi képviselői között szerepelt. Az 1976-ban alapított együttes fő támasza Charlie Harper énekes volt, aki eredetileg a brit R&B szcénában mozgott. Az U.K. Subs emellett az egyik legelső street punk zenekar volt.

A U.K. Subs neve kezdetben Subversives volt. A zenekar alapítója, Charlie Harper volt az, aki kiválasztotta Nicky Garratt gitárost, Paul Slack basszusgitárost és dobosok egész sorozatát, akik közül végül Pete Davis lett a legstabilabb választás, ám még ezt követően is gyakran változott a felállás.

Stílusuk összeillesztette a punk energiáját a rock and roll jellegzetes élével, amely akkoriban meghatározta a pub rock mozgalmat. Az együttesnek sikerült több slágerrel is előrukkolnia, ezek között volt pl. a ’Stranglehold’, a ’Warhead’, a ’Teenage’ és a ’Tomorrow’s Girls’. Néhányuk még az Egyesült Királyság legjobb 40 dala közé is beküzdötte magát.

1977-ben és ’78-ban az együttes többször is játszott John Peel BBC Radio 1-es műsorában, majd aláírt egy lemezszerződést a GEM Recordsszel. A GEM „fennhatósága alatt” ’79-ben meg is született az ’Another Kind of Blues’ című album. A csapat játszott a The Police felvezető-zenekaraként; a The Roxy nevű punk klubban pedig készítettek egy koncertfelvételt, melyet 1980-ban ’Live Kicks’ néven adtak ki. A legnagyobb példányszámban elkelt lemezük az 1980-as Crash Course volt.

Az új basszusgitáros, Alvin Gibbs és a dobos Steve Roberts érkezésével, a ’80-as évek elején írt dalok egy heavy metalosabb hatást kezdtek mutatni magukon. 1982 júliusában ők voltak az első nyugati együttes, akik felléphettek Lengyelországban a statárium bevezetése óta (ill. a Solidarity szakszervezet leváltása óta). A koncertet Gdansk-ban tartották, ahol a bemelegítő együttes szerepét a Brygadakryzys töltötte be. 1991-ben Lars Frederiksen (jelenleg a Rancid tagja) gitározott a U.K. Subs-nak egy harminc állomásos angliai turnén. Évtizedekkel az után, hogy a ’70-es évek punk együttesei, pl. a Sex Pistols vagy a The Clash felbomlottak, a U.K. Subs a mai napig folytatja pályafutását.

A U.K. Subs lemezek mindig az ABC soron következő betűjével kezdődnek, s egy a TxPunk.net-nek adott interjú szerint a Z betű elérése után az együttes újból szándékozik kezdeni a folyamatot.  A ’Down on the Farm’ című számukat a Guns N’ Roses is feldolgozta az 1993-as ’The Spaghetti Incident?’ című albumon. A U.K. Subs csatlakozott a 2006-os Fiend Fesztiválhoz, sőt, olyan zenekarokkal turnéztak, mint a The Misfits, The Adicts, Osaka Popstar, Agent Orange és a The Ramones. Híres daluk, a ’Warhead’ a This Is England című film betétdalává avanzsált.

2007-ben Jamie Oliver dobos játékosként is kipróbálta magát a Nothing But the Truth című angol kvízműsorban, melyben Charlie Harper is részt vett.  Oliver egy ponton 5000 fontot nyerhetett volna, ám mivel megjátszotta a dupla vagy semmi lehetőséget, mindent elveszített.

 

Videók

  • U.K. Subs - Stranglehold
  • U.K. Subs - Emotional Blackmail
  • U.K. Subs - C.I.D.
  • U.K. Subs - Creation
  • U.K. Subs - Teenage
  • U.K. Subs - New York State Police
  • U.K. Subs - Warhead
  • U.K. Subs - Tomorrows Girls

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Charlie Harper
ének
Nicky Garratt
gitár
Alvin Gibbs
basszusgitár
Jamie Oliver
dob