Bejelentkezés

x
Search & Filters

Voivod

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1982

További képek

Biográfia: 

A Voivod egy kanadai thrash metal és progresszív metal együttes. Zeneileg az 1970-es évek progresszív rockegyüttesei és a brit heavy metal új hullámának (NWOBHM) csapatai voltak hatással rájuk. Szövegeikben főként a kor hidegháborús és csillagháborús hangulata ihlette sci-fi témákat dolgoztak fel.

Thrash

A történet 1982-ben indul, amikor a nem kis fantáziával és kézügyességgel megáldott ifjú francia-kanadai Michel Langevin "Away" kitalálja a Voivod karaktert, egy nukleáris csapást szenvedett világ halhatatlan urát. Előbb csak rajzaiban szerepel Voivod, de a Motörhead és a Venom hatására elhatározza, hogy zenekart alapít a karakter életre keltése céljából. Away lesz a dobos, az énekes pedig Denis Belanger "Snake". A zene megvalósítása Denis D'Amour "Piggy" gitárosra hárult (akivel Away előbb az Aut'Chose nevű bandában találkozott), ő lévén az egyetlen képzett zenész a Voivodban az induláskor. Főleg a basszusgitáros Jean-Yves Theriault "Blacky" volt lemaradva a többiektől.

A Slayer, a Metallica és az Anthrax is heavy metalt játszik még ekkor, de a Voivod már kezdetektől fogva a saját útját járja. Első koncertjüket 1983 júniusában adták, majd Condemned To The Gallows daluk felkerült a Metal Massacre válogatáslemezre, ami akkoriban az underground metal bandák egyik ugródeszkájának számított Észak-Amerikában. Nem sokkal később a Metal Blade szerződést kínált nekik és 1984-ben megjelent a debütáló War and Pain korong.

Noise

Kiadóváltást követően 1985 őszén veszik fel a második lemezt, mely a következő év elején jelenik meg a Noise égisze alatt. A Rrröööaaarrr talán még rosszabb technikai körülmények között készült, mint a War and Pain. Továbbra is a cyber punk káosz thrash jellemezte őket.

A zenei változás az 1987-es Killing Technology lemezen kezdődött. Harris Johns producer, hangmérnök vette szárnyai alá a kanadai ifjakat és a berlini Musiclab stúdióban, végre normális körülmények között dolgozhattak. Talán Snake fejlődött a legtöbbet. Az egydimenziós rikácsolás helyett elkezdte felfedezni a hangját és az énektémákat is emlékezetessé tenni. A hangszeresek pedig egyre technikásabb témákkal hozakodtak elő és a 6-7 perces komplex dalok sem ritkák az albumon.

A komplex technikás thrash és a progresszivitás találkozásának csúcspontja a negyedik Voivod nagylemez, a Dimension Hatröss. Ismét a Musiclab-ben dolgoztak Harris Johns irányításával és egy klasszikus album született. Snake minden eddiginél jobban énekel, a riffek és a harmóniák utánozhatatlanok, a dalok pedig markánsak, erősek. Erre a teljesítményre már a nagykiadók is felkapták a fejüket. Ráadásul 1988 táján főleg a Metallica, az Anthrax, a Megadeth és a Slayer révén már komoly rajongótábora volt a thrash metalnak.

MCA

A Voivod-ot az MCA szerződtette le a multik közül és adta ki 1989 októberében a Nothingface nagylemezt. Új a producer is: Glen Robinson. Az albumon előtérbe kerül a pszichedelia, de a témák ugyanolyan rafináltak, mint a Dimension Hatröss lemezen. Nehéz eldönteni, hogy melyik album a tökéletesebb zeneileg. Eladási mutatókban mindenesetre jobb a Nothingface, de ez köszönhető a hatékonyabb kiadói munkának is.

Az MTV Headbanger's Ball című rock-műsora folyamatosan játszotta az Atronomy Domine klipjét. Együtt turnéztak a nagy példakép Rush-sal és az olyan feltörekvő, nem sokkal később pedig a rockzenei világot megváltoztató csapatokkal, mint a Soundgarden és a Faith No More. Az 1991-ben megjelenő Angel Rat albumon már csak nyomokban fedezhető fel a metal. A Nothingface-en megjelenő pszichedelikus progrock teljesen átformálta zenéjüket. Voivod karakterét félretették, a dalszövegekben pedig elvont költői motívumok szorították ki a sci-fi témákat.

A megváltozott zenei közegben és a kiadói elvárások súlya alatt a zenekar mintha elvesztette volna a fonalat. Mindez végül odáig vezetett, hogy a basszusgitáros Blacky az Angel Rat megjelenése után kilépett a Voivod-ból és ezzel egy korszak lezárult a banda életében. Következő lemezeiket már trióban készítik el.

Ha nem is hozott újabb mainstream sikereket, de az Angel Rat miatt csalódott rajongókat visszahódította az 1993-ban megjelent The Outer Limits album. A lemez basszusgitár-témáit Pierre St. Jean játszotta fel, de ő nem volt hivatalosan tagja a Voivodnak. Az anyag a metal, a jazz, a pszichedelikus rock keresztezése kompromisszumok nélkül, fogós dallamokkal. A The Outer Limits turnéja után azonban az énekes/alapító tag Snake kivált a Voivod-ból, annak ellenére, hogy az Angel Rat koronggal megtalált új közönségréteg kezdte felfedezni magának a korábbi Voivod lemezeket. A kilencvenes évek közepére ismét létrejött egy underground színtér, melyre hatással volt a Voivod zenéje és példaképüknek tartották a csapatot.

Forrest

Eric Forrest basszer/énekes belépésével Away és Piggy két legyet ütött egy csapásra. Forrest hangszeres tudása, valamint hangjának ereje tökéletes kombináció volt egy direktebb, éhesebb Voivod számára. A végeredmény egy minden korábbinál durvább és agresszívebb album lett: a Negatron, 1995-ben. Az MCA-val történt szakítás visszahozta a Noise-korszak vadságát, és ezzel együtt kissé eltávolodtak a prog-metal tábortól. Forrest egymásba olvasztotta Snake énekstílusának jellegzetességeit saját death metalos megközelítésével, melynek durvasága néhány rajongót elidegenített a zenekartól. Az alapos turnézásnak köszönhetően viszont a zenekar neve újra bekerült a köztudatba. Eljött az idő hát, hogy visszatérjen maga Voivod.

A Nothingface után hibernált Voivod karaktert az 1997-es Phobos albumon támasztották fel újból. A lemez a legsúlyosabb és legkísérletezőbb, egyben az egyik legmeghatározóbb anyaga lett a Voivod-nak a Dimension Hatröss óta. A lemez európai turnéján azonban súlyos közúti balesetet szenvedtek, melyben Forrest majdnem az életét vesztette. Komoly műtétek sorozatát hajtották végre, de Eric lábai és háta maradandó sérüléseket szenvedett. Hihetetlen módon, Eric talpra állt a következetes rehabilitációnak és a fizikoterápiának köszönhetően, hogy a Neurosis és a Today Is The Day társaságában újra kezdhessék a turnét, mely 1999. október 19-én Budapestre is elért. Igaz, hogy botra támaszkodva, de Eric Forrest ott állt a színpadon és játszott, énekelt. Fél évvel később, 2000 márciusában a Therion előzenekaraként léptek fel másodszor Magyarországon. A Phobos-turné végeztével az alapító tagok megváltak Forresttől és a Voivod gyakorlatilag feloszlott. Ekkor jelent meg a zenekar eddigi egyetlen koncertalbuma, Lives címmel. A korong 1996-ban rögzített élő felvételeket tartalmaz. (Eric Forrest később megalakította E-Force nevű zenekarát és 2003-ban megjelentették bemutatkozó lemezüket, mely a vele készült Voivod albumok cyber thrash világát vitte tovább.)

Mark III

A Voivod újjáalakulására szerencsére nem kellett sokat várni. A rajongók tulajdonképpen észre sem vették, hogy a zenekar hónapokig nem létezett. 2001-ben egy montreali metal fesztivál szervezőitől kapott felkérést a Voivod, hogy az eredeti énekes Snake-kel közösen lépjenek fel. Hét év után Snake visszatért a Voivodba, ezzel együtt pedig a zenekar új basszusgitárosa a Metallica-ból ismert Jason Newsted lett, aki a Jasonic becenevet kapta a csapattól.

"This is Voivod Mark III…" – ez a III-as számú Voivod, ahogy a 2003 márciusában kiadott Voivod album Invisible Planet dalában mondja Snake. Az albumon visszakanyarodnak a rockosabb hangvételhez. A lemezt Newsted saját kiadója a Chophouse Records jelentette meg, a terjesztést pedig a Sony végezte. Végre ismét úgy érezhették, hogy megkapják azt a figyelmet és támogatást, ami kvalitásaik alapján megilleti őket. Mivel időközben Newsted tagja lett Ozzy Osbourne turnézenekarának is, könnyen elintézte, hogy a Voivod felléphessen az Ozzfest utazó metal fesztiválon. Az amerikai koncertek után Európába is elkísérte volna Ozzy-t a Voivod, de az egykori Black Sabbath énekes egészségügyi okokra hivatkozva lemondta a 2003 végére tervezett teljes európai körutat (vele együtt a november 29-i budapesti koncertet is).

A Voivod rögtön hozzálátott következő albumának elkészítéséhez. A következő két évben Piggy és Jason 23 dal alapjait vették fel. A sors azonban ismét közbeszólt. Piggy-nél rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak. A rákos sejtek burjánzásának megállítására az orvosok műtétet javasoltak, de Piggy a műtét során kómába esett, és 24 órával később 2005. augusztus 26-án, nem sokkal éjfél előtt, 45 éves korában elhunyt. Mint utóbb kiderült, a gitáros szervezetében 1988-ban már találtak egy tumort, de akkor kísérleti gyógyszerekkel sikerült visszaszorítania a kórt.

Infini

Pár nappal Piggy halála előtt jelentették be, hogy a Voivod a The End kiadóhoz szerződött és egy háromrészes dvd-sorozatot terveznek, mely a csapat különböző korszakait dolgozza fel. A sorozat első darabja, mely az 1982-es megalakulástól az 1991-es első tagcseréig tartó klasszikus évek videó-dokumentumait tartalmazza, meg is jelent 2005 októberében. Nem sokkal később a Voivod három tagja úgy dönt, hogy befejezik az utolsó években Piggy és Jason által írt dalokat. A 23-ból tíz dalt vettek fel Piggy eredeti gitártémáinak felhasználásával a 2006-ban megjelent Katorz című albumra, mely méltó emléket állít a műfaj egyik leginnovatívabb gitárosának. A lemezt a szakma és a rajongók is nagy szeretettel fogadták.

2008 június 22-én a montreali Heavy MTL fesztiválon, majd július 26-án Calgaryban a Monsters of Rock fesztiválon öt év után újra színpadra állt a Voivod. A két fellépésen az eredeti Voivod basszusgitáros Blacky játszott a zenekarral, a gitáros posztján pedig egy régi barát Dan Mongrain volt látható. A Piggy emlékének ajánlott koncerteken a klasszikus felállás által készített Voivod albumok dalaiból állították össze a műsort. Augusztus 12-én a Judas Priest előzenekaraként léptek fel ismét Montrealban, majd sorra érkeztek a meghívások a különböző metal-fesztiválokra Finnországtól Japánig.

2009 januárjában már a végső simítások zajlottak a Voivod utolsó stúdióalbumán, amely a Katorzhoz hasonlóan Piggy és Jason utolsó közös szerzeményeire, a megmaradt 13 dalra épült. Az eredeti tervek szerint a lemezen szerepeltek volna a korábbi basszusgitárosok is (Blacky és Eric), de ezt az ötletet egy későbbi projekt számára félretették és végül az összes basszus-témát Newsted játszotta fel. Az utolsó stúdióalbumnak szánt Voivod-lemez Infini címmel jelent meg 2009 júniusában.

Kilenc év után, 2009. június 23-án a Voivod újra Budapesten lépett fel a Petőfi Csarnokban a Down előzenekaraként.
 

Videók

  • Voivod - Target Earth
  • Voivod - Clouds In My House
  • Voivod - The Getaway
  • Voivod - Ravenous Medicine
  • Voivod - Psychic Vacuum
  • Voivod - Insect

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Snake (Denis Bélanger)
ének
Chewy (Daniel Mongrain)
gitár
Blacky (Jean-Yves Thériault)
basszusgitár
Away (Michel Langevin)
dob