Bejelentkezés

x
Search & Filters

Weather Report

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1970 - 1986

További képek

Biográfia: 

Az együttest Joe Zawinul (1932. július 7-én született Bécsben, Ausztria, billentyűsök) és Wayne Shorter (1933. augusztus 25-én született a New Jersey államban levő Newarkban, Egyesült Államok) alapították.

A rendkívül felkészült Weather Report a hetvenes évek azon együtteseinek egyike, amelyek közvélekedés szerint feltalálták a jazzrock fúziós zenét. 1969 és 1971 között mindkét alapító Miles Davis együttesében játszott, szerepeltek azon a Bitches Brew albumon, amely a döntő áttörést hozta az elektromos hangszerek használatában a jazzben.

A Weather Report első felállásában Airto Moreira (1941. augusztus 5-én született a brazíliai Itaiopolisban, ütőhangszerek) és Miroslav Vitous (1947. december 6-án született Prágában, Csehszlovákia) szerepeltek.

A CBS Records szerződtette a bandát, amelynek első albumán Shorter és Zawinul kompozíciói szerepeltek, és a felállás a bestsellerré vált Sing The Body Electric-en kibővült Eric Gravatt dobossal és Dom Um Romao ütőssel. A felvételek között volt Zawinul ambiciózus “Unknown Soldier" címe, a háborút megidéző dala.

A hetvenes évek közepén további rock ritmuselemeket és az elektromos technológia újabb ketyeréit alkalmazta, ennek eredménye a Black Market címe album volt, amelyen Zawinul szintetizátoron játszott, és ekkor lépett fel először a bandával Jaco Pastorius, a briliáns elektromos basszista. Pastorius 1980-ban elhagyta az együttest, drogproblémái akadályozták karrierjét, és 1987-ben elhunyt.
A Weather Report pályája a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején volt a csúcsponton, amikor az együttes négytagú volt, Peter Erskine dobolt (1954. május 5-én született a New Jersey állambeli Somers Pointban, Egyesült Államok), Pastorius és a két alapító tag volt a felálIás. 1982-ben Omar Hakim került az együttesbe, aki korábban George Bensonnal muzsikált, és a Weather Report történetében a Procession-on először volt ének. Az énekes Janis Siegel volt a Manhattan Transferből.

A nyolcvanas évek közepén Zawinul és Shorter szólóalbumokat készítettek, mielőtt 1986-ban feloszlatták volna az együttest. Shorter saját kisegyüttest vezetett, Zawinul megalakította a Weather Update-et, amelyben Steve Khan gitározott és Omar Hakim ütőzött, Peter Erskine dobolt. Omar Hakim nagy sikert aratott turnézó dobosként, amikor Sting és Eric Clapton kíséretében szerepelt.


 

Videók

  • Weather Report - Birdland
  • Weather Report - A Remark You Made
  • Weather Report - Black Market
  • Weather Report - River People
  • Weather Report - Third Stone from the Sun
  • Weather Report - Young and Fine

Klasszikus felállás: 

NévHangszer
Joe Zawinul
billentyűsök
Wayne Shorter
szaxofon