Bejelentkezés

x
Search & Filters

Within Temptation

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1996

További képek

Biográfia: 

A Within Temptation egy holland együttes. A csapatot 1996-ban alapította Sharon den Adel énekesnő, és a gitáros Robert Westerholt. Zenéjüket leginkább gothic metalként lehet bekategorizálni, bár Sharon den Adel egy interjúban szimfonikus rocknak nevezte az együttes zenei irányát.

A csapat már rögtön első albumuk (mely az Enter címet viselte) kiadása után az underground zenei élet meghatározó formációjává vált. Ezt a pozíciót tartották egészen 2001-ig, mikor is a nagyközönség előtt is ismertek lettek a Mother Earth-albumról kimásolt Ice Queen című kislemezzel, amely második helyezést ért el a slágerlistákon.

Az együttest 1996-ban a régóta együtt dolgozó Robert Westerholt gitáros és Sharon den Adel énekesnő alapította, akik rögtön ezután felvették a csapat sorai közé a basszer Jeroen van Veent, a gitáros Michiel Papenhove-t, billentyűsként pedig Martijn Westerholtot. Ivar de Graaf dobosként csak rövid időt töltött az együttes kötelékében. Hamarosan lemezszerződést kaptak a DSFA Records lemezkiadótól, és még ebben az évben stúdióba vonultak, hogy felvegyék első albumukat.

Enter (1997)

Első lemezük, az Enter 1997-ben jelent meg. Az album kiváló fogadtatásban részesült, országszerte turnéztak vele, ezután pedig meghívták őket a Dynamo Open Air-fesztiválra, Hollandia egyik legnagyobb metálfesztiváljainak egyikére Eindhovenbe. 1997-ben a csapat egy Németországot és Ausztriát is érintő turnéra indult. Szintén ebben az évben Ivar de Graaf elhagyta az együttest, őt Ciro Palmával helyettesítették.

Az Enter összességében igen melodikus hangzása a gyors billentyűszólamoknak és a súlyos gitárriffeknek köszönhető. Szintén jellegzetesek még az albumon a Robert Westerholt és az Orphanage együttes tagjai által előadott halálhörgések. Az Enter Amerikában csak 2007. szeptember 18-án jelent meg.

The Dance (1998-1999)

1998-ban a csapat folytatta az aktív koncertezést – ezúttal már az 1998-as Dynamo-fesztivál főszínpadán léptek fel. Miután ebben az évben az együttes tervezett új albumot kiadni, az év során csak egy EP-vel örvendeztették meg rajondóikat, amely a The Dance címet viselte.
Miután 1999-ben véget ért a nagyszabású turné, a csapat pihenőre vonult. Éltek a lehetőséggel, hogy végre saját stúdiót hozzanak létre, és ezt kihasználva csak a következő évben tértek vissza a színre.

A The Dance szintén csak 2007. szeptember 18-án jelent meg az Egyesült Államokban.

Mother Earth (2000-2003)

A 2000-es év igen eseménydúsnak ígérkezett a csapat számára, hiszen a tagok újra turnézni kezdtek, útba ejtve három holland zenei fesztivált is. Ezután ismét stúdióba vonultak, hogy felvegyék második albumukat, mely a Mother Earth címet kapta, és 2000. december 1-jén jelent meg Hollandiában. A lemez csupa pozitív kritikát kapott, és hosszú időre biztosította a banda helyét a holland listákon.

Az albumról elsőként az Our Farewell címet viselő kislemezt másolták ki, ami nem jutott fel a listára. A második kislemez, az Ice Queen 2001-ben viszont egészen a lista negyedik helyéig jutott, Belgiumban pedig listavezető is lett. A Mother Earth összességében harmadik helyig jutott a holland albumlistán.

2001-es év ismét tagcseréket hozott a zenekar életébe: második gitáros poszton csatlakozott az együtteshez Ruud Adrianus Jolie, az új dobos Stephen van Haesregt lett, a betegeskedő Martijn Westerholtot pedig Martijn Spieerenburg helyettesítette. Westerholt később megalapította a Delain nevű együttest.

A csapat 2002 során egyre több felkérést kapott: először léptek fel Franciaországban, és Mexikóvárosban is koncerteztek.
Ebben az évben kapta meg a Within Temptation addigi legnagyobb elismerését: a holland Ezüst Hárfa-díjat. Ez az esemény szinte kötelezte a zenekart egy új, az eddigieknél nagyobb szabású turné megtartására. 2003-ban újra kiadták a Mother Earth-öt, ami ezúttal a több európai kiadót tömörítő GUN Records kiadó gondozásában jelent meg, és hatalmas sikert aratott Németországban és a Benelux-államokban is. (A benelux kiadású változaton szerepelt egy Kate Bush-dal, a Running Up That Hill feldolgozása is.) A Mother Earth-turnéről készült DVD kivívta az együttesnek a rangos Edison Award-díjat.

The Silent Force (2004-2006)

A harmadik album terveinek gyümölcse 2004-ben jelent meg The Silent Force címmel, és több európai országban listás lett. A lemez nemzetközi promóciós turnéja 2005-ben indult, melynek során a csapat még Dubaj-ban is koncertezett. Az album első két kislemez-dala, a Stand My Ground és a Memories folytatta a csapat menetelését a listákon, amely összességében egy újabb, immár a második Edison Award-ot eredményezett. A Stand My Ground ráadásul a Blood and Chocolate című film betétdala is lett.

2006 januárjában a Within Temptation elnyerte a legnevesebb holland könnyűzenei díjat, a Dutch Pop Prize-t, és egyúttal a legjobb eladási statisztikával rendelkező holland előadónak járó díjat, a Dutch Export Prize-t is, melyet immár harmadjára tudhattak magukénak. Ebben az évben jelentették be, hogy már dolgoznak a következő albumon, amelyet őszre ígértek, s mely megjeleése után nagyszabású fesztiválturnéra indul a csapat.

The Heart of Everything (2007- napjainkig)

A The Heart of Everything címet viselő lemez 2007 márciusában jelent meg Hollandiában, július 24-én pedig az USA-ban. Két másik szám, a The Howling és a Sounds of Freedom egy videójáték promóciós anyagán kapott helyet. A csapat májusban első észak-amerikai turnéjára indult a Lacuna Coil társaságában.

A The Heart of Everything első helyen indított a holland albumlistán, mely immár másodszor fordult elő a zenekar történetében. A lemez első kilemeze, a What Have You Done címadó dalához a klipet Londonban forgatták, amelyhez az együttes rajongói statisztáltak volna, de a csapat egyet nem értése nyomán végül egye teljesen új klip készült a dalhoz. A második kislemez, a Frozen klipjét, mely a családon belüli erőszakkal foglalkozott, Romániában vették fel, és az ebből származó öszes jövedelmet egy gyermekvédelmi alapítvány részére ajánlották fel. A The Howling szólólemezt csak Amerikában lehetett kapni.

Az All I Need klipjében pedig azokkal a dolgokkal foglalkoztak, amik igazán fontosak. Ez a szám a Vámpírnaplók (Vampire Diaries) című sikersorozat egyik epizódjában is helyet kapott.

2008 februárjában pedig egy hatalmas koncertet adtak Amsterdamban, az Ahoy Arena-ban, melyben igazi szimfonikus zenekarral és csomó különleges vendéggel léptek fel. Ebből egy DVD született, ami a Black Symphony címet kapta.
 

Videók

  • Within Temptation - Paradise (What About Us?) ft. Tarja
  • Within Temptation - Angels
  • Within Temptation - Stand My Ground
  • Within Temptation - Mother Earth
  • Within Temptation - What Have You Done
  • Within Temptation - Our Solemn Hour
  • Within Temptation - Frozen
  • Within Temptation - The Howling
  • Within Temptation - Memories
  • Within Temptation - Shot In The Dark

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Sharon den Adel
ének
Ruud Jolie
szólógitár
Robert Westerholt
ritmusgitár
Martijn Spierenburg
billentyűsök
Jeroen van Veen
basszusgitár
Mike Coolen
dob