Bejelentkezés

x
Search & Filters

Helgrind (UK) - Wake On Burial - Raw Reality beszámoló, interjú - Diamond Club Kazincbarcika

Ritka esemény itt Kazincbarcikán, hogy külföldi zenekart látogat el hozzánk. A Magyarországon két koncertet adó Helgrind zenekar választása esett a Diamond Club-ra. Az egészen baráti -600 Ft-os- belépő és külföldi zenekar ellenére, kevesen voltak a koncerten. Az együttesnek magyar vonatkozása is van Takács Miklós személyében, aki a banda gitárosa. Az est másik két fellépője a helyi Wake On Burial és a Raw Reality volt Nagykanizsáról. A koncert előtt a Helgrind két tagjával Paul Nelsonnal és Takács Miklóssal ültem le beszélgetni, hogy mit érdemes tudni a zenekarról.

Rockbook: Meséljetek magatokról! Mit kell tudni a zenekarról?


Paul: A Helgrindet néhány haverommal hoztuk létre 2000-ben, egy angliai kisvárosban, Mid-Hertfordshire-ben. Miklós 2011-ben csatlakozott hozzánk.

Rockbook: Miklós, te hogy kerültél a csapatba?

Miklós: Én már akkor 8 éve kint éltem. Próbálkoztam különböző projektekben, aztán olvastam Paul hirdetését, elmentem, meghallgattak, aztán itt ragadtam.

Rockbook: Mennyire vagytok népszerűek Angliában?

Paul: Angliában van egy kisseb rajongó táborunk, de igazából külföldön próbálkozunk, mert Angliában nagyon nehéz koncertet leszervezni. Inkább Amerikában szoktunk játszani, ott nagyobb a támogatottságunk.

Miklós: Ahogy Paul is említette, Angliában nehéz koncerteket leszervezni, az igazán jó helyek ügynökségeken keresztül érhetők el, így inkább játszunk Amerikában vagy Európa más országaiban. Próbálkozunk inkább kitörni Angliából. Kapcsolatokat kiépíteni, elmenni nagyobb bandák elé előzenekarnak.

Rockbook: Milyen hanganyagokkal rendelkeztek?

Paul: Eddig 3 albumunk jelent meg és 1 EP, valamint dolgozunk az új anyagon.

Miklós: Most lesz két koncertünk Magyarországon. Ma a Diamond Clubban és holnap Nagykanizsán játszunk, aztán még két motoros találkozóra megyünk Angliában. Utána stúdióba vonulunk és reményeink szerint november elején, de legkésőbb januárban megjelenik az album.

Rockbook: Ez már a második koncertetek Kazincbarcikán. Hogy találtatok rá erre a helyre?

Paul: Igen, két éve már jártunk itt és nagyon jó hangulatú koncertet adtunk, ezért is jöttünk újra.

Miklós: Paul-nak magyar felesége volt és itt élt vele egy rövid ideig a környéken. Ő mondta, hogy próbálkozzak valahol erre egy helyszint találni, mert vannak itt barátai. Az interneten keresgéltem és úgy futottam bele Budai „Ördög” Tomi-ba valamint a Diamond Club-ba.

Rockbook: Mi az, amit még érdemes tudni a zenekarról?

Miklós: Kicsit át kellett most rendezni a sorainkat, mert a gitárosunk kiszállt, ami miatt egy csomó koncertet törölni is kellett. Most új gitárosunk van Simon személyében, aki régi-új gitáros, mivel ő már az első album idején is játszott a zenekarban. Most jelenleg csak kisegítőként kíván részt venni a zenekarban, de ezt minden egyes koncert után átgondolja  Vannak más zenekarai is otthon, valamint családja is, de ugyanúgy besegít a dalszerzésbe, mintha állandó tag lenne. Jelenleg az új lemezre koncentrálunk, ezt az irányvonalat akarjuk folytatni, kicsit felfrissíteni, fiatalosítani.

Rockbook: Ha már az irányvonalat említetted, megnéztem a klipjeiteket a youtube-on, nekem erőteljes Slayer, Kreator hatás érződik a dalokon.

Miklós: Igen, teljes mértékben  ezen dolgozunk, ezek a zenekarok nagy kedvenceink.

Rockbook: Sok sikert a koncerthez!

Miklós: Reméljük ismét egy jó hangulatú bulit fogunk adni. Idefele jövet Németországban lerobbant a buszunk, így kölcsön busszal jöttünk idáig, most végre kieresztjük a gőzt.

A zenekar elérhetőségei: http://www.helgrind.co.uk/
Facebook: https://www.facebook.com/HelgrindUK?fref=ts


Az estet a Wake On Burial nyitotta. Intenzív death metal/death core zenéjük elejétől fogva brutális energiát sugárzott a színpadról. Az énekes Ignácz Bence megállás nélkül mozgott, ugrált a színpadon. Gazsó Krisztián is végig darálta két lábdobbal a koncertet. A gitáros duó Köhler Bence és Munkácsi Gábor is remekül használták ki, a két gitár nyújtotta lehetőségeket. A death metalos zúzdát, itt-ott megtörte egy kis lírikus gitárbetét. A zenekar már készített egy demót, valamint most készül az első igazán nagylemeznek nevezhető anyaguk. A koncert programját főleg a demós dalok alkották, de a készülő lemezről is hallhattunk néhány tételt. Végig elsöprő lendületet diktáltak a színpadról, viszont a közönségből csak néhányan bátorkodtak egy kis headbangelésre.

 

Facebook: https://www.facebook.com/WakeOnBurial?fref=ts

 A második fellépő a nagykanizsai Raw Reality volt. A két énekkel megtámogatott zenekarra, saját bevallásuk szerint a Limp Bizkit volt hatással, legalábbis a kezdetekben. Mostanra kezd kialakulni a zenekar saját stílusa, ami túl mutat azon, hogy egyszerű Limp Bizkit kópiának nevezzük őket. Egy-két gitár témában, gitár soundban és a használt effektekben érződik ez a hatás. Viszont az ének inkább hörgős, ordibálós, ott nyoma sincs Fred Durst-nek. Nekem néha kicsit hosszúnak tűntek az ének nélküli részek.          Ilyenkor a két énekes nem nagyon tudott mit kezdeni magával és -mivel kevesen voltak kíváncsian rájuk-, a nézőkkel sem . A Raw Reality is intenzív műsort nyomott, de nekik sem sikerült megmozgatni a közönséget, pedig a srácok mindent megtettek.

 

Facebook: https://www.facebook.com/Rawrealityband?fref=ts

 Az est zárásaként az angol Helgrind zenekar lépett színpadra. A zenekar néhány éve már játszott itt Barcikán, és a srácok kellemes emlékekkel tértek vissza. Akkor lemaradtam a koncertjükről, így izgatottan vártam a fellépésüket. Előzetesen megnéztem a Youtubon fellelhető videóikat és tudtam, hogy egy jó kis koncert vár rám. A csapat old school thrash-ban utazik, le sem tagadhatnák a Slayer és a Kreator hatását. Az énekes Paul Nelson hangja is (a hörgéseket kivéve), nagyon hasonlít Tom Araya-éhoz. A zenekar 2000 óta működik, eddig 3 nagylemezük és 1 EP-jük jelent meg. A műsorukban minden albumukról kaphattunk ízelítőt. Nem túlzás azt állítani, hogy olyan volt, mintha a korai Slayert hallgatnánk. Többeknek is ez volt a véleményünk. Így a Hegyalja Feszt előtt remek ráhangolódás volt Kerry King-ékre. Annak ellenére, hogy kevesen voltak, igazán jó hangulatú buli volt. A banda igazán kitett magáért és végre megmozdult a közönség is. A koncert végén Miklós egy halálfejes fém álarcban gitározott, ami a brutális gitártémákkal teli programot, még brutálisabbá tette. A közönség vissza is tapsolta őket, így visszajöttek egy szám erejéig. Reméljük, a zenekar is jól érezte magát és viszont láthatjuk őket hamarosan. Aki nem volt ott sajnálhatja. Egy nagyon jó zenekarról és egy jó koncertről maradt le maradt le. Úgy is mondhatnám: aki kimaradt, az lemaradt.


A koncerten elhangzó Helgrind dalok listája:

Back From Hell
Death Squad
Burn
Saviour
Prophecy Of Destruction
Fallen Prophet
Albert Fish
One Solution
Black Rain
Religious Persecution
Mass Graves
Forbidden Lust
Evil Inside
Helgrind

Denial

 Bodzilla
 

Címkék: 
Helgrind
Wake On Burial
Raw Reality