Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ma 58. éves Eddie Van Halen, aki megváltoztatta a rockgitározás arculatátMa ünnepli 58. születésnapját Eddie Van Halen (Amszterdam, Hollandia, 1955. január 26. - ), holland-születésű (Edward Lodewijk van Halen ) amerikai gitáros, billentyűs és producer, a Van Halen zenekar alapítója és gitárosa. A 20. század egyik legnagyobb hatású, legeredetibb gitárosa. Zenekarával a Van Halennel 1978-ban adta ki első lemezüket, mellyel megváltoztatta a rockgitározás arculatát.

 

 

A két Van Halen testvér, Edward és Alex Hollandiában született, majd 1962-ben költözött át a család a kaliforniai Pasadena-ba. Édesapja, Jan Van Halen már Európában is aktív zenész volt, klarinétozott, szaxofonozott, így nem csoda, hogy a fiúk is idejekorán elkezdtek zenélni. Már az általános iskolában is volt zenekaruk, a The Broken Combs, ahol Edward zongorázott, Alex pedig szaxofonozott. Nem sokkal később Edward dobolni kezdett, Alex pedig flamenco gitárleckéket vett, de hamar kiderült, hogy ha cserélnek, mindenki jobban jár. Középiskolás zenekaruk a Genesis nevet viselte, ahol már a rádiós slágerek mellett legendás rockdalokat is nyomtak, főként Cream klasszikusokat, mivel Eddie legnagyobb példaképe ekkortájt Eric Clapton volt. Robin "Rudy" Leirin Edward gitártechnikusa így emlékszik vissza a fiatal Edwardra: Hihetetlen volt, hogy egy korunkbeli srác hangról hangra nyomja Clapton témáit. Aztán Mammoth lett a zenekar neve és a helyi templom pincéjében játszottak minden nap a Hendrix és Cream dalokat, hétvégén pedig játszottak ahol csak tudtak: iskolákbank, partikon, alkalmanként még a barátok nappalijában is. Edward-ot végül kirúgták az iskolából joint birtoklása miatt, de ekkor már a hollywoodi klubokat célozták meg, az új énekessel David Lee Roth-tal. Michael Anthony basszusgitáros csatlakozásával jött létre a legendás felállás, először egy Black Sabbath szám nyomán Rat Salade, majd Van Halen néven.

Eddie Van Halen ekkor kezd dolgozni a kétkezes tapping technikán, ami nemsokára védjegyévé válik. Hamar a környék legjobb gitárosaként kezdik tisztelni. Ron Masterjohn rajongó a korai Van Halen koncertekről: Eddie olyan dolgokat játszott a gitáron mint senki más. Tökösen, telten szólt a gitárja, korábban sosem hallott hangerővel, pedig nem egyszer a fal felé fordította az erősítőjét. Ebben az időben javasolta neki Alex, hogy a kétkezes, tappingelős trükkjeit háttal a közönségnek játssza, nehogy valaki lemásolja. A zenekar 1978-ban adta ki első lemezét melyen Eddie forradalmasította a gitározást. Kiutat mutatott a blues-ból, akkoriban hihetetlennek számító sebességével és tapping trükkjeivel hamar a 80-as évek első felének legnépszerűbb gitárosa lesz. 1979-ben a Guitar Player olvasói az Év Gitárosának választják meg az ekkor még csak 22 éves Edwardot, aki olyan gitárosokat előzött így meg, mint: Jimmy Page, Carlos Santana, Steve Howe, majd öt éven át mindig ő kapta a legtöbb szavazatot. "Eruption" című szólója pedig 2. helyezést ért el a Guitarist magazin listáján, ahol a 100 legjobb gitárszólót listázták.

 

 

Stílusa meghatározta a 80-as évek rock/metal gitározását, számos követője akadt, de hatása még ma is jelentős. A tapping technika kifejlesztéséért szerzett érdemeket, de precíz frázisaival, staccato riffjeivel, harmónia és dallamvilágával is hozzájárult hírnevéhez. A 90-es évek elején saját gitárszériát tervezett az Ernie Ball cégnél, mielőtt az évtized közepén a Peavey céghez szerződött volna. A sebesség centrikus gitározás előfutára, melyet olyan későbbi játékosok fejlesztettek tovább mint: Yngwie Malmsteen, Paul Gilbert, George Lynch, Tony MacAlpine, stb. A tapping technikáját pedig olyan zenészek fejlesztették tovább mint: Stanley Jordan vagy Jeff Wattson (ex-Night Ranger). Hatása szinte felbecsülhetetlen, számos zenészre volt hatással: Paul Gilbert, Zakk Wylde, Dimebag Darrell, Trey Azaghtoth, Mike Einziger, Ron Thal, David Readman, Doug Aldritch, Reb Beach, Derek Sherinian, stb.

 

 

Címkék: 
eddie van halen
Van Halen