Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ma ünnepli születésnapját Billi Ward (ex-Black Sabbath), James LaBrie (Dream Theater) és Devin Townsend

Ma ünnepli születésnapját három neves rockszár: Bill Ward, a Black Sabbath egykori dobosa, James LaBrie a Dream Theater énekese és Devin Townsend (Strapping Young Lad, Steve Vai).

 

Bill Ward

 

William Thomas "Bill" Ward (1948. május 5., Aston, Birmingham, Anglia) angol zenész, dalszerző. A Black Sabbath együttes dobosaként vált ismertté.

Ward dobolása tökéletesen kiegészítette Geezer Butler basszusjátékát és Tony Iommi gitárjátékát, majd mindehhez párosult Ozzy Osbourne éneke. Ward dobolt a Sabbath sok milliós sikeralbumain. Amellett, hogy hivatalosan dobosként szerepelt a zenekarban, több albumon vokálozott, és két dalt ő is énekelt fel. Az egyik az It's Alright (Technical Ecstasy 1976) a másik a Swinging The Chain (Never Say Die! 1978). Kiválóan megmutatta képességeit a Black Sabbath számos dalában, de legjobban az Iron Man-ben érződik a tehetsége. A Sabbath sikeres éveiben (főként a '70-es években) voltak drog és alkohol problémái. Ezek már a '72-es Vol. 4 kiadása idején is érződtek, melyek még a '80-as évek elején is tartottak. A '90-es években kiadott két szólóalbumot is.

 

 

 

James LaBrie

 

Kevin James LaBrie Kanada Ontario tartományában, Penetanguisheneben született 1963 május 5-én. Itt kezdett el énekelni és dobolni. Már fiatalon több együttesben, illetve lemezen szerepelt, ám ekkor még nem tudott kibontakozni, így 18 évesen Toronto városába költözött zenei pályájának fellendülése érdekében. Ma Midlandben él feleségével és két gyermekével.

Első nevesebb együttese az 1980-as évekbeli glam metal-banda, a Winter Rose volt, mellyel 1987-ben kiadták egyetlen, az együttes nevével azonos című lemezüket.

1991-ben megtudta, hogy az amerikai progresszív metalt játszó Dream Theater énekest keres. A hír hallatán egyből New Yorkba utazott, ahol 200 jelentkező közül esett rá a választás.

Mivel az együttesben két John volt (Petrucci és Myung), valamint már egy Kevin is (Moore), így LaBrie úgy határozott, hogy ezentúl James LaBrie néven fog szerepelni.

Az 1992-ben megjelenő Images and a Words óta minden albumon ő énekel. A komponálásban és a dalszövegírásban viszonylag kis szerepe van.

1994. december 29-én, miközben Kubában vakációzott, ételmérgezést szenvedett, és miközben hányt, hangszalagjai megrepedtek. Három torokspecialistához is elment, de mind azt mondták neki, hogy nem tehetnek érte semmit, az egyetlen megoldás az, hogy pihenteti a hangját, amennyire csak lehetséges. 1995. január 12-én az orvosok intelmei ellenére Japánban részt vett az Awake turnéján, ahol hangja nagyon messze volt a normálistól. Később elmondta, hogy körülbelül 1997-ig nem érezte magát tökéletesen hangilag. A 2000-es Scenes from a Memory-turné majdnem teljesen tönkretette a hangját. Elmondása alapján nagyon nehéz időket élt meg akkoriban énekesként. Depresszív hangulata volt, el akarta hagyni a Dream Theatert. Társai viszont kiálltak mellette és maradásra biztatták. A Six Degrees of Inner Turbulence turnéja után érezte, hogy hangja teljesen visszatért. James szerint az elmúlt 7 év alatti rendszeres gyakorlás segített a meggyógyulásában.

Zenei stílusára olyan különböző művészek vannak hatással, mint a Metallica, az Aerosmith, Eddie Van Halen, a Journey, a Judas Priest, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonio Vivaldi, Ludwig van Beethoven, Steve Parry, Freddie Mercury, Sting, Paul Rodgers vagy Nat King Cole. LaBrie elmondása szerint ezek a hatások leginkább az Octavarium című albumon figyelhetőek meg.

A Dream Theater énekeseként több alkalommal vendégzenészkedett más előadók mellett: szerepelt Trent Gardner Leonardo: The Absolute Man, az Ayreon The Human Equation, valamint a Shadow Gallery Tryanny című lemezén. Emellett tagja volt az Explorers Club nevű progresszív rock szupergrupnak, melynek megalapítása szintén Trent Gardner, illetve testvére, Wayne Gardner nevéhez fűződik.

Matt Guillory és Mike Mangini közreműködésével eddig három szólóalbumot adott ki különböző neveken (MullMuzzler, James LaBrie's MullMuzzler és James LaBrie simán). Legutóbbi szólólemeze, az Elements of Persuasion 2005 márciusában jelent meg, ám már készülnek az új album felvételei.

2004 óta dolgozik a True Symphonic Rockestra elnevezésű projekten, amelynek produceri munkálatait a Brainworx és a Marinsound végzi.

Az arrongáns doktor szerepét játssza Henning Pauly Babysteps című, 2006-ban kiadott lemezén.

James több régebbi interjújában beszélt arról, hogy keresztény, s rendszeresen gyakorolja vallását, azonban újabb nyilatkozataiban és egyes dalszövegeiben egy sokkal spirituálisabb, deista perspektívát mutat be, ami távol áll a szervezett vallástól.

 

 

 

Devin Townsend

 

Devin Garret Townsend (New Westminster, Brit Columbia, 1972. május 5. – ) kanadai zenész. Strapping Young Lad nevű kanadai együttes énekese, gitárosa és fő dalszerzője. Szintén ő énekelt Steve Vai 1993-as 'Sex And Religion' című albumán.

 


 
Címkék: 
Bill Ward
James LaBrie
devin townsend