Bejelentkezés

x
Search & Filters

50%-os kedvezmény zenekaroknak, előadóknak masteringre és egyéb stúdiós szolgáltatásokra



Az elismert nemzetközi szakemberekből álló The QUiK 50%-os kedvezményt biztosít azon zenekarok és előadók számára, akik a Rockbook Rockmagazinon keresztül választják mastering- vagy angol dalszövegek gondozásával foglalkozó szolgáltatásukat, és a sikeres együttműködés akár interjúlehetőséget is hozhat magával!
 
Az akció 2021. december 31-ig érvényes!
 
Rockbook: Mi a The QUiK mastering szolgáltatásának lényege? Miért érdemes foglalkozniuk ezzel a zenekaroknak?
 
The QUiK: Ha úgy tetszik, az előadó vagy a zenekar már elkészítette a tortáját egy házi- vagy egy profi stúdióban. A mastering erre teszi rá a cukormázat és a dekorációt, amitől igazán szép, vonzó és persze eladhatóbb lesz a sütemény. Értelemszerűen ez esetben nem látványról, hanem hangzásról beszélünk. Ugyanakkor azt fontos tudni, hogy a mastering nem hoz helyre egy rossz mixet, de valamennyit azért javít rajta. Például felerősítheti a basszust. A kiindulási alap azonban mindenképpen a meglévő mix lesz. A legegyszerűbben úgy lehet érzékeltetni a különbséget, ha az érdeklődők meghallgatják a weboldalon elérhető mintát, amelyben egymás után szerepel a mastering nélküli és az azzal kiegészített változat.
 
Az albumok és az EP-k esetén különösen fontos a mastering. Persze ilyenkor is külön-külön foglalkozunk minden dallal, de a végeredmény mégis egységes lesz, így nem éri sokkhatás a hallgatót, ha egyben hallgatja az anyagot, mivel nem lesznek extrém hangos, a többi számtól túlságosan elütő dalok. A mixing után ez még előfordulhat, a mastering azonban elsimítja ezeket a különbségeket, így egyértelmű lesz, hogy a nóták ugyanahhoz az albumhoz tartoznak, vagy a tortás hasonlathoz visszatérve, ugyanazokból az alapanyagokból készültek.
 
 
 
Rockbook: Milyen masteringet végeztek?
 
The QUiK: Alapvetően háromféle mastering létezik. Van az automatizált, online verzió, amely ugyan segít valamennyit a dal hangzásán, de igazából nem old meg semmi fontosat. A második a stúdiós körülmények közt, konkrét „kütyükkel” zajló analóg változat, a harmadik pedig az úgynevezett in the box mastering. Utóbbi kettő nem áll túl távol egymástól és elég hasonlóan is épül fel, hiszen mindkét esetben egy hangmérnök a kulcsfigura, aki pontosan tudja és érti, hogy mit szeretne az előadó, az automatával ellentétben. Ez a különbség főleg egy albumnál vagy egy EP-nél jelentkezik, mivel egy gép nem feltétlenül teremt egységes hangzást mondjuk hat dal esetén. Érdemes meghallgatni ismert előadók teljes lemezeit. Ezeknél egyértelműen érződik, hogy a dalok összetartoznak, de az persze elképzelhető, hogy a következő album hangzása már másmilyen.
 
Rockbook: Milyen egyéb szolgáltatásokat kínáltok?
 
The QUiK: A stúdiónk jelenleg is folyamatosan bővül, hiszen az a célunk, hogy minél több területtel foglalkozzunk, és idővel a mixinget is mi magunk végezhessük el. Azonban a már említett mastering mellett jelenleg is elérhető a dalszövegekkel és a podcastokkal kapcsolatos szolgáltatásunk. Utóbbi esetében vállaljuk intro-, outro- és háttérzene készítését és szerkesztését, valamint a hangfelvétel korrigálását, hogy ne legyenek benne felesleges szünetek, „őzések”, vagy bármi más, ami kizökkentené a hallgatót. Ez a szolgáltatásunk magyar és angol nyelvű podcastok esetében egyaránt igénybe vehető. Egyébként sokan nem tudják, de a podcastokat is masterelni kell, hiszen itt is fontos, hogy ne legyenek kiugróan hangos részek a beszélgetésben. Ilyen eltérést akár egyszerűen annyi is okozhat, hogy valaki egy kicsit közelebb ül a mikrofonhoz.
 
Rockbook: Hogyan kereshetnek fel titeket az érdeklődők?
 
The QUiK: Maga a folyamat nagyon egyszerű: e-mailben lehet velünk kapcsolatba lépni, és így lehet érvényesíteni a Rockbook olvasói számára elérhető kedvezményt biztosító ’RBQ2021’ kódot is. Csatoltan várjuk a mixet vagy mixeket, a weboldalunkon (https://tinyurl.com/5eup3rc8) megadott kritériumok és elnevezések szerint. Ha már történt valamilyen mastering, akkor ezeket az effekteket mindenképpen kapcsolják ki. Ugyanakkor, ha ezek az effektek illenek az elképzelésükhöz és hasonló eredményt szeretnének, küldjék el külön az effektekkel felvértezett változatot is. Ha egy albumról beszélünk, mindenképpen érdemes rögtön elküldeni minden dalt és nem egyesével „csepegtetni” azokat, hiszen fontos, hogy minél előbb megkapjuk a teljes képet.
 
 
Rockbook: Mi a következő lépés?
 
The QUiK: Az új ügyfelek számára szinte egyedülálló módon ingyen biztosítunk egyfajta próbaszolgáltatást, ami azt jelenti, hogy a weboldalon elérhető mintához hasonló verziót kapnak, azaz felváltva lesz benne a mastering nélküli és az azzal kiegészített változat, hogy hallhassák a különbséget. Ha ez elnyeri a tetszésüket, és úgy döntenek, hogy szeretnék a teljes masteringet, belevágunk a konkrét megbízásba, melynek során nyitottak vagyunk az előadók esetleges időközben felmerülő igényeire és javaslataira, és ezek alapján még elvégezhetünk kisebb változtatásokat, de fontos megjegyeznünk, hogy a csapat minden tagja rendelkezik legalább egy aranylemezzel valamelyik országban, és mindannyian fontos és értékes nemzetközi tapasztalatokat szereztünk az Egyesült Királyságban, Japánban vagy éppen Amerikában, tehát pontosan tudjuk, hogy mit csinálunk.
 
Rockbook: Konkrétan mit jelent a korábban már említett dalszövegekkel kapcsolatos szolgáltatás?
 
The QUiK: A dalszövegeket érintő munka során különösen szoros együttműködésben dolgozunk az előadókkal. Fontos már most tisztáznunk, hogy nem az a célunk, hogy komplett dalokat írjunk meg mások helyett, hanem az, hogy segítsünk abban, hogy minél pontosabban és precízebben adhassák őt a mondanivalójukat. A folyamat itt is hasonlóan zajlik, mint a mastering esetében: szükségünk van a zenei alapja, mivel hallanunk kell a dallamot, hogy tudjuk, mihez igazodik az ének és a szöveg. Az az alapelvünk, hogy semmit sem szeretnénk elvenni a tartalomból. Csupán arra törekszünk, hogy az angol szöveg tényleg hibátlan legyen és úgy hangozzon, ahogyan kell. Ez a szolgáltatás minden esetben egyedi, hiszen elképzelhető, hogy csak átnézés és kisebb korrektúra szükséges, de az is lehet, hogy csupán néhány szót kapunk támpontként, és ez alapján kell nekünk megírnunk a szöveget, így a költség is mindig az adott munka mértékétől függ.
 
Manapság az előadók többsége globálisan gondolkozik, hogy a YouTube-nak, a Spotiy-nak és a hasonló streamszolgáltatásoknak köszönhetően a világ bármely részéről elérhetőek egy magyar zenekar dalai is mindössze néhány kattintás után, így különösen fontos, hogy a szövegben tényleg minden a helyén legyen. Fontos tudni, hogy azért, mert valaki tökéletesen vagy akár anyanyelvi szinten beszél angolul, még egyáltalán nem biztos, hogy dalt is tud írni ezen a nyelven. A dalszöveg lényegében egy vers, amit ugyanakkor nagyfokú alkotói szabadság jellemez, épp ezért az is előfordulhat, hogy időnként el kell térnünk a normál beszédben megszokott nyelvtani szabályoktól, mert különben olyan lesz a végeredmény, mintha egy gyerek írta volna.
 
Rockbook: A kedvezmény mellett számíthatnak azok a zenekarok és előadók, akik a Rockbookkal közös együttműködés keretében választanak titeket?
 
The QUiK: A The QUiK-nél nagy hangsúlyt fektetünk a tehetséges fiatal zenekarok felfedezésére, és bízunk benne, hogy sok ilyen banda jelentkezik a Rockbook-on keresztül. A szerkesztőséggel közösen kiválasztjuk a legjobbakat, akikkel aztán interjú készül, ami jó lehetőség a bemutatkozásra és a nagy közönség elérésére, ami mostanság különösen fontos, mivel a koronavírus hatásai még mindig érződnek a zeneiparban, így ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy szélesebb körben is megismerhessék ezeket a bandákat. Ehhez szeretnénk megadni a kezdő lépéseket. Egyébként is örülnénk, ha a zenekarok küldenének biográfiát, fényképeket és videókat, hogy még teljesebb képet kapjunk róluk, és akár ezen a téren is segítséget nyújtsunk és tanácsokat adjunk. Persze azért nem Sztárban sztár szintű beavatkozásokra kell gondolni! (nevet)
 
A The QUiK weboldala itt érhető el.
 
A csapattal a rockbookpromotion@gmail.com címen lehet kapcsolatba lépni, az 50%-os kedvezmény érvényesítéséhez pedig az RBQ2021 kódot kell használni.
 
 
Tóth Mátyás