Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Azért zenélünk, hogy kikapcsolódjuk, felszabaduljunk és levezessük a mindennapok feszültségét" - Halftones interjúA Halftones zenekart 2014-ben alakult baráti zenélésekre, feszültségoldásra és főleg hobbi céllal. 2017 augusztusában beneveztek a We will rock you tehetségkutató versenyre, ahol végül közönségdíjasok lettek. Pálfy Miklós basszusgitárost és Gráber Zoltán dobost faggattuk.
 
Rockbook: - 2014 óta zenéltek együtt Halftones-ként. Hogy sikerült egymásra találnotok annak idején?
 
Pálfy Miklós: - Ez szerencsére elég egyszerűen ment. Jelenleg is a zenekar 4 tagja a BME-n dolgozik. Korábbi gitárosunknak Dávidnak volt az irodában egy gitárja, és egy akusztikus basszusgitárja. Vele kezdtünk el reggelente munka előtt egy kicsit zenélni. Elég hamar megformálódott az ötlet, hogy keressünk dobost, gitárost és énekest. A belső levelező listára küldtünk egy emailt, hogy érez e valaki affinitást részt venni a zenekarba. Erre a levélre egyedül Peti válaszolt, viszont ő rögtön a két posztra is jelentkezett. Ha gitáros jön ő lesz a dobos, ha dobos ő a gitáros. Ekkortájt került a BME-re Zoli, akiről hamar kiderült, hogy Pécsen korábban dobosként is működött egy zenekarban. Így Peti gitáros lett. Már csak az az szép feladatunk maradt, hogy meg kellett megtalálnunk a zenekar frontemberét. Az egyik kolleganőnk ajánlotta Krisztát, akivel együtt jártak énekórára. Eljött velünk próbálni, rögtön tudtuk, hogy megvan az összhang. 
 
Az idei évben Dávid kiszállt a zenekarból és egy szintén BME-s kollega személyében találtuk meg az új gitárosunkat. Geri csatlakozott a zenekarhoz, és szinte azonnal egy Érdi fellépéssel ugrottunk a vízbe.
 
Rockbook: - A We Will Rock You tehetségkutatón találkozhatott veletek a közönség. Miért jelentkeztetek a versenyre? Várható, hogy más, hasonló megmérettetéseken is felbukkantok?
 
Pálfy Miklós: - A tehetségkutató felhívása már nagyon régen pörgött az interneten, mikor mi észre vettük. Ha jól emlékszem pár nappal a leadási határidő előtt találtuk ki, hogy csak meg kellene próbálni összehozni addig egy felvételt, amivel nevezhetünk. Az leadási határidő napján rögzítettük a felvételt, amivel végül pályáztunk.
 
Nagyon jó élmény volt a We Will Rock You 3 a csapat minden tagjának. Ha lesz hasonló verseny, akkor szívesen megmérettetjük magunkat. Ezúton is köszönjük a lehetőséget, és a szervezést is a házigazdáknak. Nagyon pörgős este volt és minden rendkívül flottul ment.
 
Rockbook: - A tehetségkutató közönségdíjasai lettetek. Az elején számítottatok titkon valami hasonlóra?
 
Pálfy Miklós: - Már akkor nagyon meglepődtünk, amikor az egyik vasárnap este 9 után hívtak, hogy bekerültünk az élő döntőbe. Azonnal tettem ki a zenekaros zárt csoportba, hogy „Bent vagyunk az élő showban...” A közönségdíj pedig szerintünk az egyik legjobb díj, amit egy ilyen versenyen nyerni lehet. De még a döntő estéjén sem számítottunk rá, nagyon jó zenekarok voltak a mezőnyben, mindenki nagyon jó bulit csinált.
 
 
Rockbook: - A legkevésbé sem vagytok hagyományos tribute csapat, hiszen nem egy adott zenekar dalait játsszátok, hanem klasszikusokat a 80-as, 90-es, 2000-es évekből és napjainkból. Honnan jött az ötlet, hogy ezzel próbálkozzatok meg? 
 
Pálfy Miklós: - Különböző egyéniségek vagyunk és mindenki hozta a saját ízlésének megfelelő számokat. Aztán van, amit játszunk koncerteken és van, ami megmaradt csak saját örömünkre a próbákon.
 
Gráber Zoltán: - Szerintem ez nem tudatosan alakult így ki, mindenki bedobott pár számot az elején és elkezdtük őket megtanulni és a mai napig ez így működik. Mindenki olyan számokat dob be amiket szeretne játszani színpadon, egy nagy kedvenc egy örökzöld, vagy egy dobtéma/riff amit régóta el szeretnénk játszani.
 
Rockbook: - Sok előadó, akik a rockon belül mégis mind különbözőek, más-más stílust képviselnek. Nem egyszerű feladat mindent egyforma minőségben lehoznotok. Hogy látjátok? 
 
Gráber Zoltán: - Hát igazából több próbán keresztül gyakorlunk egy számot és minden szám két irányba mehet vagy eldobjuk, mert valami nem stimmel benne, vagy bevesszük a repertoárba. Szóval koncerten nem hallhattok tőlünk olyan számot koncerten, ami nem megy át a rostán. 
 
Pálfy Miklós: - Nagyon jó előadók számait játsszuk, így nehéz a feladat ezeket olyan minőségben játszani, hogy a közönség ne azt érezze, hogy ez csak majdnem olyan. Ezért nem is ezt tűztük ki célul, hanem ha tudunk, akkor mindig viszünk bele valamit a saját egyéniségünkből. Szerintem egyikünknek sem célja, hangról hangra játszani egy adott számot, hanem inkább egy kicsit formálni, magunkra szabni.
 
Rockbook: - A rockzenekarok nagy százalékban férfi énekessel állnak fel, nektek azonban Vida Krisztina személyében hölgy énekesetek van, amely még nehezít egy kicsit a történeten. Szerintetek?
 
Gráber Zoltán: - Igazából nem nehezít sőt néha könnyít, mivel mi - ahogy említve lett - nem hagyományos tribute vagyunk így sokszor könnyebb egy számot kicsit Halftonesosítani. 
 
Pálfy Miklós: - Kriszta hangja széles skálán mozog, így szerencsénkre mindenféle stílusú számot be tudunk emelni a repertoárba. De valóban, a rock zenekarok nagy százaléka férfi énekessel állnak fel, de rengeteg nagyon jó és sikeres zenekar van akik női énekesükről híresek, népszerűek. Itt említhetném Janis Joplint, a Roxettet, a Halestormot vagy a The Cranberriest. Szívesen játszunk tőlük dalokat, és úgy látjuk, hogy a közönség is szereti őket.
 
 
Rockbook: - Melyik zenekarok voltak rátok a legnagyobb hatással? Kik a személyes kedvenceitek?
 
Pálfy Miklós: - Hát ez egy jó kérdés. Eléggé vegyes ez is. A tagok többsége elég különböző zenét hallgat, és ez érződik is a koncert repertoárunkon. Geri és Peti például nagy Metallica fan, a Zoli viszont inkább a Kispál és a Borz mellett teszi le a voksát.
 
Rockbook: - Milyen dalok szerepelnek a repertoárotokban, és egyáltalán hogyan lehet leszűkíteni a listát 30-40 év dalaiból egy koncert anyagára? Szoktatok változtatni a koncertprogramon?
 
Pálfy Miklós: - Mindig igyekszünk valami újat, vagy akár csak egy kis viccet csempészni a koncert anyagába. Például a Cápali és Cápeti betétdalát többször is játszottuk úgy, hogy a végére White Stripes Seven Nation Army lett belőle.
 
Gráber Zoltán: - Azt a dalt játsszuk koncerten, ami átmegy a rostán és így alakítjuk ki a koncertprogramot, amit folyamatosan próbálunk/tudunk változtatni. Persze azok a számok mindig maradnak, amikre felrobban a közönség.
 
Rockbook: - Saját dalokat terveztek?
 
Pálfy Miklós: - Tervezni tervezzük már, csak neki kéne esni. 
 
Rockbook: - Hobbizenekar vagytok, esetleg vannak nagyratörő terveitek? 
 
Gráber Zoltán: - Hobbizenekar.
 
Pálfy Miklós: - Igen, szerintem is ez ennyire egyértelmű. A zenekart arra találtuk ki pár évvel ezelőtt, hogy kikapcsolódjuk, felszabaduljunk és levezessük a mindennapok feszültségét. Ezt szeretnénk, ha továbbra is így maradna. Nagyon jó érzés, mikor a próba végén mindenki fáradt egy kicsit, de széles mosollyal vigyorog és beszéljük meg a következő alkalmat. Ugyanezt az érzést próbáljuk átadni koncerten is. 
 
Ha azt nagyra törő terveknek tekintjük, hogy szeretnénk koncertezni és esetleg egy két saját számot írni, akkor a hobbi mellett vannak ilyen terveink.
 
Rockbook: - Mi a véleményetek a rockzene jelenlegi helyzetéről Magyarországon? 
 
Pálfy Miklós: - 10 évvel ezelőtt, még Budapesten is csak egy pár igazi Rock club működött, és egy pár olyan hely ahol voltak rock koncertek. Szerencsére ez nagyon sokat fejlődött. Igazi élmény, amikor az ember elmegy egy magyar rock zenekar koncertjére, és teltházas a buli. A közönségben pedig az egész fiataltól az öreg rockerig mindenki jelen van. Remélem az, hogy a rockzene megint menő így is marad még sokáig.
 
Rockbook: - Több jól ismert klubban játszottatok már, és a Facebook oldalatokról az is kiderül, hogy január 4-én az S8 Undergroundban indítjátok az évet. Ezen kívül milyen terveitek vannak még 2018-ra és a távolabbi jövőre nézve?
 
Pálfy Miklós: - Tavaly is az S8 Undergroundban nyitottuk az évet, sőt azon a S8 Fesztiválon is mi voltunk a nyitó zenekar. Remélem, ugyanolyan sokan leszünk és jó buli lesz, mint tavaly. Ha megnézitek a fellépőket, akkor mindenki találhat kedvére valót. A cél a jövő évre nézve, hogy több és több meghívást, koncert lehetőséget kapjunk és nagyon szeretnénk, ha elkészülne az első saját Halftones szám is.
 
 
Támogatónk a Hangfoglaló Program.
 
 
 
Tóth Mátyás