Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Azt hiszem 4 év alatt már így is egész messzire jutottunk, országos szinten is" - interjú Túri MónikávalA csongrádi Tisza Presszó a dél-alföldi régió egyik ékkövévé vált az utóbbi években, amely köszönhető az egykori „klasszikus kocsma” megújulásának és a változatos zenei programok megvalósításának. Túri Mónikával, a TP programszervezőjével beszélgettünk.
 
Rockbook: Az idei (2022-es) már a 4. TP-Kert Koncertsorozat lesz, mondhatjuk tehát, hogy rövid időn belül sikerült megvalósítani a tervet, köszönhetően többek között a minőségi, évről-évre remekül összeválogatott fellépőknek is, ezáltal feltéve a Tisza Presszót az ország „zenei térképére”. 
 
T.M.: Igen. smiley Amennyiben az a kérdés, hogy hogy is van ez, nagyon egyszerű a válasz. Rengeteg elképesztően jó zenekar van ma Magyarországon, csak volt egy időszak, amikor elöntötte kishazánkat a Kozsóművekből kiáradó pusztulat és sokáig a felszínen is maradtak. Nemcsak a falunapokra és a céges rendezvényekre ették be magukat, de a klubok is sokszor az egyszerűbb pénzkereseti lehetőséget választva éltették őket. Valahogy ez történhetett Csongrádon is, a Tisza Presszó előtt sajnos közel egy évtizeden át nem bővelkedtünk a minőségi könnyűzenében, pedig azt megelőzően voltak klubok a városban, ahol működött az underground és a rock, persze párhuzamosan ment a diszkó is, de megfértek egymással. Aztán valamikor a kétezres évek közepén ezek a klubok eltűntek és jött jó pár üres év. Innen nem volt nehéz nyerni, már ami a közönségszervezést illeti, mert igenis van igény az értékes produkciókra. 
 
Rockbook: Mekkora fába vágtad a fejszédet? Mennyi munkával jár egy ilyen koncertsorozat létrehozása? Van segítséged?
 
T.M.: Mindig azt hiszem, hogy simán leszervezek 17-18 bandát, hiszen a kertszínpadunkat csak  tavasztól őszig működtetjük, aztán rendszerint rájövök, hogy sokkal nagyobb dilemma az egész, mint azt elképzeltem. Melyik legyen az a 17-18 banda, hogy műfajilag és korosztályilag is széles spektrumon mozogjunk, próbálom időrendben is úgy összeállítani, hogy változatos legyen. Ehhez tedd hozzá, hogy a nyári fesztiválokhoz is igazodnunk kell, meg kell felelni az üzleti szempontoknak, és félre kell tennem sokszor az elfogultságomat is. Szerencsére ebben pont van segítségem, a drága üzletvezető kollégám mindig visszarángat a földre, ha már túl rózsaszínben látom a világot… smiley Viccet félretéve, jól működő csapat vagyunk, segítjük egymást.      
 
Rockbook: Milyen koncepció alapján szoktad összeállítani az éves repertoárt? 
 
T.M.: Idén az volt a terv, hogy a #4 TP-Kert Koncertsorozat keretében csak olyan zenekarokat kérek fel, akik még nem jártak nálunk. Ezt sikerült is összehozni, természetesen a csongrádi szupersztár bandákat nem vettem ebbe a kalapba, hiszen nélkülük mit sem érne a nyár. 
 
 
Rockbook: Mik a visszajelzések a fellépők és a koncertlátogatók részéről? Esetleg országos szinten…
 
T.M.: A zenekarok imádják a TP-t, és azt hiszem a koncertlátogatók is. Ez persze nem csak a színpadi programon múlik, hanem az egész klubon, a személyzeten, a vendéglátáson, a kertünk hangulatán is. Tudjuk, hogy mik azok a pontok, amiket szeretnénk még megvalósítani, de azt hiszem 4 év alatt már így is egész messzire jutottunk, országos szinten is.   
 
Rockbook: Az idei koncertsorozat április közepétől szeptember közepéig tart. Kikkel találkozhatunk 2022-ben?
 
T.M.: Túlzás nélkül mondhatom, hogy csupa nagyágyú. Érdemes végigböngészni a programlistánkat és a közösségi oldalunkat. 
 
 
Rockbook: Találkozhatunk idén valami újdonsággal? Volt fejlesztés a tavalyi évhez képest? 
 
T.M.: Persze, ahogy édesanyám mondaná: „Csak, hogy ne unatkozz kislányom…” Sikerült megint nagy fába vágni a fejszét, az a elképzelés ugyanis, hogy minden koncertet felveszünk képileg és hangilag is, majd ezekből az anyagokból kis doksi videókat mutatunk be hétről hétre, valamint a szezon végén talán egy egész estés TP film is összejön. A másik nagy terv, hogy megjelentetjük az első „Live at TP” vinyl-t, ami szintén egyfajta lenyomata lesz ennek a szezonnak. Emellett bevezetjük a repoharat, ami nekem már évek óta vesszőparipám, ami most megvalósultni látszik, így már az első koncerttől kezdve ebben mérjük az italokat. És bár nem nyári projekt, de nagyon örülök, hogy a benti kocsma részben is mertünk koncerteket tartani az elmúlt hónapokban. Bár kicsike a tér és a színapd is, mégsem maradtunk élőzene nélkül a téli hónapokban sem. 
 
Rockbook: Magáról a helyszínről mit kell tudniuk az odalátogatóknak? 
 
T.M.:  A Tisza-parthoz közel, Csongrád csodálatos belvárosában található a Tisza Presszó. Pompás kertünk van, melyben nem csak koncerteket tartunk, hanem lemezbörzét, kvízestet, kézműves és termelői piacot, a rangosabb sporteseményeket is közvetítjük. El kell jönni, ki kell próbálni! smiley
 
Rockbook: Mondhatjuk, hogy megvalósult egy álom? 
 
T.M.: Alakul. smiley
 
A csongrádi Tisza Presszó az alábbi programokkal várja látogatóit 2022-ben:
 
04.16. Ferenczi György és a Rackajam
04.23. Bohemian Betyars
04.29. Irie Maffia
05.07. Aron Andras & The Black Circle Orchestra
05.14. Elefánt (vendég: Analog Balaton)
05.21. Hiperkarma
05.27. The Idoru, The Southern Oracle
06.11. Esti Kornél
06.17. Parno Graszt
06.25. Balkán Brothers
07.09. Vad Fruttik
07.15. Ganxsta Zolee és a Kartel
07.29. KFT
08.12. Ivan & The Parazol
08.19. Open Puszi
08.27. Nagyúr
09.10. Hochspannung Lebensgefahr
 
 
A TP Facebook oldala itt elérhető.
 
BP
 
Fotók: Novák Attila