Bejelentkezés

x
Search & Filters

Blaze Bayley: "az Iron Maiden énekeseként az enyém volt a legjobb állás ebben a szakmában"



Blaze Bayley 1994-1999 között volt az Iron Maiden énekese, a Metal Planet Music-nak adott interjújában pedig felidézte, hogy milyen fogadtatásban volt része, amikor a zenekar tagja lett, mennyit változott a megítélése azóta és mit érez akkor, amikor manapság ad elő vele készült Maiden dalokat.
 
"Talán a barátnős párhuzam a legjobb erre a helyzetre. Nyilván senkinek sem esik jól, ha a csaja elhagyja őt valakiért, főleg ha az illető magasabb, érdekesebb és vonzóbb, mint mi. Az is hasonlóan kínos tud lenni, amikor a kedvenc bandánk énekesét veszítjük el. Persze van egy olyan része a rajongótábornak, akik velem ismerték meg a zenekart, így számukra én voltam az Iron Maiden igazi énekese, emiatt pedig örökre a szívükbe zártak. Aztán ott van az a réteg is, akik viszont szó szerint hallani sem akartak felőlem. A kedvenc frontemberük kiszállt, és úgy döntöttek, hogy még csak esélyt sem adnak az utódjának. Annak azonban nagyon örülök, hogy a Senjutsu (a Maiden 2021-ben megjelent legutóbbi albuma) miatt sokan elővették a régebbi lemezeket is, köztük a The X Factor-t, a Virtual XI-t, vagy éppen a Best Of The Beast válogatást, és most már sokkal jobb színben látták ezeket az albumokat, sőt, még annak is utánanéztek, hogy mit csinálok mostanában. Nos, majdnem 30 év telt már el azóta, hogy a Maiden tagja lettem, és mindössze öt évet töltöttem velük. Mióta nem vagyok a zenekar tagja, 11 nagylemezem jelent meg és a másik csapatom, a Wolfsbane is visszatért. Ami azt illeti, az újraegyesülésünk régebb óta tart, mint ameddig a Maiden-ben voltam.
 
 
Nagyon jólesik, hogy még mindig kíváncsiak rám az emberek, és nem kérdés, hogy rengeteget tanultam abban az öt évben. Aki meghallgatja a legutóbbi albumomat, a War Within Me-t, rögtön érezni fogja rajta az Iron Maiden hatását, amit egyáltalán nem is szégyellek. Miért ne használnám fel mindazt, amit akkoriban tanultam és szerettem meg? Ezenkívül persze az is tetten érhető ezekben a dalokban, hogy mennyit fejlődtem azóta előadóként.
 
 
Összegezve a dolgokat, sokan a mai napig szeretnek és nagyon kedvesek hozzám, de természetesen olyanok is szép számmal akadnak, akik még mindig utálnak. Ami engem illet, én imádom azokat a koncerteket, amelyeken a velem készült két albumról énekelhetek el olyan dalokat, amiket a Maiden sosem játszott élőben és nem is fog. Szóval, ha valaki szeretné hallani mondjuk a Como Estais Amigos-t, jöjjön el az egyik ilyen bulimra! Tavaly több német fesztiválon is ezt a programot játszottuk, az ezt követő Blaze Bayley turnén pedig rengeteg olyan visszajelzést kaptam, hogy a Maiden dalos fellépés miatt figyeltek fel rám, de aztán meghallgatták a War Within Me-t meg a többi lemezemet, és most itt vannak, az ilyesmit pedig mindig jó hallani.
 
Nagyon szerencsés vagyok, mert az Iron Maiden frontembereként az enyém volt a legjobb állás ebben a szakmában. Tényleg az volt a csúcsok csúcsa. Én egyszerűen csak heavy metal énekes akartam lenni, aztán sok szerencse és persze rengeteg segítség révén valahogy bekerültem a Maiden-be, aminél egyszerűen nincs feljebb. Fantasztikus érzés, hogy pont én kaptam meg ezt a lehetőséget és a világ legnagyobb koncerthelyszínein léphettem fel."