Bejelentkezés

x
Search & Filters

Feszes, dögös, sallangmentes rock and roll - AC/DC: Rock Or Bust (2014) lemezkritika

Az AC/DC nemrég megjelent ’Rock Or Bust’ a zenekar 17. nagylemeze, amely nem a legszerencsésebb körülmények között látott napvilágot. A dobos Phil Ruddot novemberben kábítószer birtoklásával és gyilkosságra való felbujtással vádolták meg. Végül a felbujtás vádját elengedték, de úgy tűnik, hogy mégsem egyszerű a szituáció.  Másrészt a ’Rock Or Bust’ az AC/DC első albuma Malcolm Young nélkül, de a zenekar eddig mindig jól jött ki a hasonló helyzetekből. A legjobb példa erre, hogy Bon Scott halála után - amikor felvették Brian Jonhson énekest a zenekarba – készítették el a Back In Black albumot, a zenekar mindmáig legnagyobb példányszámban eladott hard-rock lemezét.

A ’Rock Or Bust’ senkinek sem lehet csalódás, aki egy kicsit is szereti azt a hard rockot, amit az AC/DC általában játszik. A lemez azok számára is értékelhető, akiknek közük sincs a heavy metalhoz, tehát nem kell farmermellényes headbangernek lenni ahhoz, hogy bejöjjön ez a lemez. A gyakorlott léggitárosok örülhetnek a legjobban: a fülbemászó refrének mellett az albumon szenzációs riffek vannak, szóval zenehallgatás közben lesz mire gyakorolni.

 


A címadó dal egy fantasztikus gitárriffel indul, majd bejön a kissé hiányos nyelvtani ismereteket felvonultató versszak: „We be a guitar band / We play across the land.” A refrén is nagyon erős, és tényleg csak Brian Johnson énekhangja az, ami ’heavy metalnak’ mondható, miközben a zenekar hangszeres szekciója valahol a jól bevált rock and roll és a blues között félúton játszik egyfajta hibridet. Természetesen senki nem várt power balladákat a zenekartól, ahogyan valószínűleg annak is mindenki örül, hogy az AC/DC ezen az albumon sem kísérletezett se digitális dob hangmintákkal se a breakbeattel. Természetesen ez igaz a dubstep és a gangsta rap műfajára is.

Stílusparádé most sincs, helyette van viszont 11, nagyon erős riffek által dominált rock dal. A ’Play Ball’ egyszerűen egy tesztoszteron bomba, amit már az amerikai baseball bajnokság is felhasznált a trailerében. A ’Rock the Blues Away’ azt sugallja, hogy az ivás, a cigi és a billiárdozás a gyógymód az ellen, ha valaki maga alatt van. Igaz, valószínűleg nem ez a hosszú távú és hatékony megoldás az emberek személyes problémáira, de szinte biztosan segíthet abban, hogy pillanatnyilag a nihilista csüggedésből bárkit kiragadjon.

 


A ’Miss Adventure’ címéből úgy tűnik, hogy ez egy borzasztóan szexista dal lehet, de ez a műfaj sosem volt igazán érintett a politikailag korrektség kapcsán. Sőt… gondoljunk csak bele, hogy hol is tartana a rock and roll a tárgyiasítás, és a nőkre vigyorgó és nyáladzó dalszövegek nélkül. Ahogy szokták mondani, mindennek megvan a maga helye és az ideje, ezt a dalt pedig végighallgatva meg kell mondanom: különösebben nem találom erkölcstelennek a dalszövegét. A dalban egyébként nagyszerű gitár és énektéma van és nagyon feszes a tempója is.

A ’Rock the House’ úgy kezdődik, hogy Brian Johnson egy szeretőnek kiabál: „Mistress, Mistress, keep on coming!”, a közepes tempójú dal, végig nagyon dögös hangulatot áraszt, egy igazán erős riffel felvértezve. A ’Sweet Candy’ elsőre egy kicsit olyan, mintha Homer Simpson írta volna az édességek iránt érzett szerelméről, de az ’egész éjjel Candyvel’ sor már teljesen másra utal. Az ’Emission Control’ egy kemény és szívós dal, meglepő, de stílusában leginkább a Red Hot Chili Peppersre emlékeztet.

A dalok közül egy pár biztosan kész filmzenének íródott, pl. a ’Dogs of War’ a Soldiers of Fortune-hoz, a ’Got Some Rock & Roll Thunder’ és a ’Hard Times’ pedig egy hard rock életrajzi filmhez. A lemez összességében nem egy borzasztóan erős lemez, de nem is gyenge: pontosan azt a szinten hozza, amit az ember elvár az idén decemberben 41 éves AC/DC-től: feszes, dögös, sallangmentes rock and roll – pontosan úgy, mint eddig.

 

 

A Rock Or Bust dallistája:

 

01. Rock or Bust
02. Play Ball
03. Rock the Blues Away
04. Miss Adventure
05. Dogs of War
06. Got Some Rock & Roll Thunder
07. Hard Times
08. Baptism by Fire
09. Rock the House
10. Sweet Candy
11. Emission Control

 

Az album itt megvásárolható:

 

Bolt: CDpince, VII. ker. Erzsébet krt 37.  
A Blaha Lujza tér felől a jobb oldalon, A Wesselényi és a Dob u. között, utóbbihoz közelebb.
Telefon : 06-1-3519503
Email: cdpince@t-online.hu

 


 

Címkék: 
ac dc