Bejelentkezés

x
Search & Filters

„A hardcore ugyanolyan rétegzene, mint a 90-es években” – A.M.D. interjúAz 1987-ben alakult A.M.D. hamar kultikus zenekarrá vált, mostanra pedig már többgenerációs rajongótáborral rendelkeznek. A bandát hamarosan az orfűi Toxic Weekend fesztiválon láthatjuk majd (július 8-án, pénteken 18.30-kor), a velük készült interjúnkban pedig szóba került a csapat aranykora, a rendszerváltás hatásai, a hardcore jelenlegi helyzete és a meghatározó dalok is.
 
Rockbook: Miért a hardcore stílust választottátok anno?
 
Füleki: Igazából nem választottuk, durvább punk zenét akartunk csinálni, voltak kedvenceink /Bad Brains, Minor Threat, Government Issue/ aztán ahogy fejlődtünk, kicsit komplexebb dalok születtek, és inkább a hardcore stílus felé ment a zenekar. Legalábbis az emberek, akik hallgattak minket, azt mondták, hogy ez már nem punk.
 
Rockbook: A Tiltott zóna - hogy csak egy dalt említsek - mai napig sokak kedvence. Mi tesz egy dalt halhatatlanná?
 
Kiskovács: Ezt igazából az idő dönti el, ha sok ember szereti és kérik a koncerteken, egy idő múlva azzá válik. Sosem volt az a cél, hogy most slágert fogunk írni. De tény, hogy van pár dal, amiket már 35 éve játszunk és még mindig szeretik. Pulyka, Harcolj!, Jézuska….
 
Rockbook: A ti zenétek a lázadásról szólt. Ma mi ellen lázadtok?
 
Seza: Mindig van olyan dolog, ami nem tetszik, és véleményt kell, hogy formáljunk róla. Ahogy sohasem lesz olyan rendszer, ami mindenkinek megfelel, a pártokról nem is beszélve. Valamint mindig akad olyan történés, ami a hétköznapjainkat megkeseríti. Ezeknek hangot is adunk, szövegek formájában.
 
Rockbook: Ti abban a korban zenéltetek, ahol a skinheadek komoly problémát jelentettek. Mi volt a legdurvább összeütközésetek?
 
Kiskovács: Nekünk igazából nem nagyon volt. Szerencsére 1-2 bulin volt csak pár atrocitás, amit megoldottunk, de a nem kellett attól tartanunk, hogy ebből nagyobb baj lenne. Az is 1990 körül volt. Később egyáltalán nem volt ilyen, lehet, nem voltunk annyira fontosak számukra.
 
 
Rockbook: Hogyan került a banda külföldre?
 
Sík: Voltak kinti barátaink és ők segítettek a koncertek megszervezésében. Először csak Szlovéniában és Ausztriában volt pár bulink. Aztán később már hívtak minket Németországba és Franciaországba is, majd amikor megjelent a Háború borzalmai LP, komplett európai körutat is szerveztek nekünk, mert nagyon megtetszett egy francia kiadós srácnak.
 
Rockbook: A 90-es évek volt az A.M.D aranykora. Mi tette a bandát kreatívvá? 
 
Kiskovács: Mindig elég kreatív volt a zenekar, abban az időben rengeteget próbáltunk hetente 3-4-szer, és a jó koncertek, a külföldi turnék mindig adtak egy kis plusz erőt. Volt, hogy éppen turné közben születtek új dalok.
 
Rockbook: Ennyi év után az új számok tudnak mondani valami újat?
 
Seza: Ez mindig nézőpont kérdése, de azt hiszem, elég nehéz új dologgal előjönni. Bár a fiatalabb rajongóknak minden új, ami nekünk már régi.
 
Rockbook: Hogyan éltetek túl egy korszakot, ami főleg a drogozásról szólt?
 
Kiskovács: Azért ez egy merész kijelentés, hogy az a korszak főleg erről szólt, ez nem igaz, van, aki a rendszerváltásnak és a nagy szabadságnak ezt érezte fontosnak, de nem ez volt abban az időben a lényeg, hanem, hogy lehetett bárhol koncertezni és véleményt alkotni anélkül, hogy a karhatalom vagy felsőbb politikai erő beleszóljon. 
 
 
Rockbook: Milyen a hardcore helyzete ma? 
 
Füleki: Hasonló szerintem, mint régen, ugyanolyan rétegzene, mint a 90-es években. Vannak régebbi és új zenekarok, de az az összefogás, ami régen volt, már sokkal lazább, nem nagyon létezik.
 
Rockbook: A mai emberek már nem vesznek CD-t. Elégedettek vagytok az új stream megoldásokkal?
 
Bali: Általában igen, mást egyébként sem tudsz csinálni …kiadsz albumokat, koncertezel, nézed a megtekintéseket a YouTube-csatornádon, ezek a mostani trendek. Lassan már minden így működik.
 
Rockbook: Hol találkozhatunk veletek idén? Melyik koncertet várjátok a legjobban?
 
Bali: Lesz több koncertünk: Esztergomban, Szegeden, Miskolcon… Mondhatjuk mindegyik hasonlóan izgalmas…de az Orfűi feszt kicsit izgalmasabb a többi bulinál! Sok jó banda lesz és jó pár kedvenc külföldi bandánk is.
 
Rockbook: A Facebook szerint valami új dobásra készültök. Mit lehet tudni erről?
 
Bali: Őszre tervezünk egy jubileumi koncertet, idén 35 éves lesz a banda.
 
Rockbook: Köszi az interjút! Hajrá!
 
Az A.M.D. zenekar elérhetőségei: Honlap, Facebook
 
 
Toxic Weekend
2022. július 7-9.
Orfű - Panoráma Camping
 
Vigyázat, ahogy a rendezvény neve is mutatja, komoly buli várható!
 
Fellépő zenekarok:
 
Agnostic Front, The Exploited, Terror, Discharge, Cockney Rejects, Peter and The Test Tube Babies, A.M.D., Beerzebub, Böiler, Counter Clockwise, Don Gatto, Dirty Dawn, Fegyelmező Részleg, Francesco és a haverok, Hanoi, HétköznaPI CSAlódások, Kozmosz, Liberal Youth, Linx, Lopunk, Macskanadrág, nemecsek, PETOFI, Prosectura, QSS, Social Free Face, Stubborn, Tisztán a cél felé, Vodka For Kids
 
Jegyek:
 
3 napos bérlet - 19.990 Ft
napijegyek - 9.990 Ft
 
Jegyvásárlás a Tixa.hu honlapján. További infók itt!
 
 
A zenekar további 2022-es koncertjei:
 
06.23. - Esztergom
09.09. - Székesfehérvár
09.10. - Szeged
09.17. - Miskolc
10.15. - Szentes
10.23. - Budapest
 
 
 
BP