Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ian Anderson: "butaság volt, hogy a Motörhead és a Mötley Crüe csak úgy umlautus betűket használt"



Áprilisban jelent meg a Jethro Tull új albuma, a RökFlöte, melynek kapcsán Ian Anderson már korábban is nyilatkozott az umlautos betűk használatáról (részletek itt), és most ismét erről beszélt, elsősorban a Motörhead-del és a Mötley Crüe-val kapcsolatban.
 
"A Motörhead-et alapvetően kedvelem, de visszatekintve kicsit érdekes, hogy Lemmy-t mennyire lenyűgözte az első és a második világháború. Tudom, hogy érdekelte a történelem, de szerintem túlságosan is beleásta magát és az is köztudott volt, hogy sokat foglalkozott a náci időszakkal. Azzal persze önmagában nincs semmi gond, ha valaki megpróbálja megismerni, megérteni és racionalizálni a történelmet. Az viszont már egész más, amikor az öltözködésével azt sugallja, hogy egy meglehetősen sötét korral szimpatizál. Az umlautos betűk használata azonban nem csak ebből fakadhat, ráadásul több nyelvben is vannak ilyenek, a német mellett például az izlandiban is. A Motörhead és a Mötley Crüe nevébe azonban csak azért kerültek be, mert ezzel is meg akarták mutatni, hogy milyen kemények. Legalábbis én nem találok rá más magyarázatot. Ez pedig az én meglátásom szerint minimum butaság.
 
 
 
Szerintem, ha már az ember ezekhez nyúl, akkor használja őket helyesen! Mi ezt tettük. A rök egy régi izlandi szó, és sorsot jelent, a flöte pedig a hangszerem neve németül. Mindkét szó teljesen helyes, pontosan ezzel az írásmóddal. Számítottam rá, hogy emiatt egy kalap alá vesznek majd az említett zenekarokkal, ezért is igyekszem mindenhol leszögezni, hogy esetükben butaság volt az umlautos betűk használata."