Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Igyekszünk mindenféle stílusú zenekarnak lehetőséget biztosítani” – Interjú Rózsavölgyi Bencével, a Deeprecen szervezőjével



Debrecen kulturális életében 2022 szeptemberétől otthonra talált az underground rockzenei színtér. Rózsavölgyi Bence, a Ghost Toast zenekar gitárosa indította útjára a debreceni Művésztér Egyesület szárnyai alatt működő, underground zenei koncertsorozatot. Vele beszélgettünk az indulásról, és a közeljövő eseményeiről. 
 
Rockbook: A Deeprecen koncertsorozat a hazai underground zenekarok számára biztosít fellépési lehetőséget Debrecenben. Mi volt az apropója annak, hogy életre hívtátok ezt a kezdeményezést?
 
Rózsavölgyi Bence: 2020-ban, amikor elindultak a Coviddal kapcsolatos lezárások – és nálunk dobos csere is volt a Ghost Toastban - akkor mi úgy döntöttünk, hogy befejezzük a már folyamatban lévő lemezt, és meglátjuk, fogunk-e koncertezni, és mikor. Ahogy a lezárásoknak vége lett, és elkezdett szervezkedni az underground, több zenekar is megkeresett, hogy szeretnének jönni Debrecenbe, játszanának szívesen velünk, próbáljunk meg valamit közösen csinálni. Tulajdonképpen mindenkit le kellett lomboznom, el kellett mondanom, hogy hát mi most nem koncertezünk, meg nem is vagyunk koncertképesek, és próbáltam tovább irányítani őket azokhoz a debreceni szervezőkhöz, akik csinálnak koncerteket, de ahogy láttam nagyjából senkinek nem jött össze. 
 
Azt tudni kell, hogy van nálunk két nagyobb, rendszeresen működő klub a Nagyerdei Víztorony meg a Roncsbár. Ők egyrészt annál nagyobb koncerteket tartanak, mint amilyeneket mi szervezünk, másrészt jó előre be is vannak általában táblázva. 
 
Azok a kis helyek, amik ilyen kis underground koncerteket csináltak, azok vagy a Covid miatt, vagy már korábban bezártak, úgyhogy ilyen kis közösségi kezdeményezésekkel voltak koncertek, vagy ha a zenekarok szerveztek maguknak ilyen-olyan helyeken. Végül is a sokadik megkeresés után úgy döntöttem, hogy megpróbálok egy ilyen kezdeményezést. A Művésztér Egyesület elnökével, Szabó Krisztinával, akivel jó barátságban vagyunk, beszéltük, hogy próbáljunk meg ehhez egy helyszínt találni, kezdjünk el akár 20-30 fős koncerteket szervezni, hogy ide tudjunk hozni egyébként nagyon jó kis zenekarokat, akik máshogy nem tudnának eljutni Debrecenbe. 
 
Rózsavölgyi Bence
 
Rockbook: A meghívott zenekarok milyen stílust képviselnek? Az elnevezésből sejthető, hogy nem elsősorban a mainstream van túlsúlyban.
 
R.B.: Igen, ezek abszolút underground zenekarok, meg ilyen underground kis koncertek. Inkább nyilvános házibuliként szoktuk hívni. Ahol elkezdtük, és ahová vissza is fogunk térni, az a Desz24, a debreceni színháznak egy kis helye. Ez régen bár volt, nagyon hangulatos, téglafalak vannak benne. A debreceni színháznak van lent hang és fénytechnikája, amit ezúton is köszönünk, hogy a helyet, és mindezt használhatjuk. Ide kezdtünk el szervezni. Az első pár koncert az prog jellegű volt, mivel a Ghost Toast is hasonló stílusban tevékenykedik. Először azokat hívtam, akik egyébként is megkerestek minket, de nyitottak vagyunk minden másra is. Volt már azóta metál is, ami nem kifejezetten progos, lesz alternatív pop jellegű koncert is, úgyhogy igyekszünk mindenféle stílusú zenekarnak lehetőséget biztosítani, aki szívesen jönne. Van sok megkeresés szerencsére.
 
Rockbook: A helyi és környékbeli zenekarok hány százalékban képviseltetik magukat?
 
R.B.: Eddig főleg budapesti zenekarok jöttek, volt Szegedről is két zenekar, helyi még eddig csak egy volt. 
 
Igazából még nem annyira kaptak rá. Megmondom őszintén, én kiestem kicsit az utóbbi években az undergroundból Debrecenben. A fiatal zenekarokat kevésbé ismerem. Nem is én vadászom őket, mert elég sok a megkeresés, tehát először azokkal a zenekarokkal foglalkozom, akik megkeresnek és jönnének. Debreceni zenekarok az elején még nem kaptak rá, most már vannak jelentkezők és fognak is játszani, ha tudunk velük időpontot egyeztetni. Meg azért az egésznek az alapötlete is az volt, hogy olyan zenekarok jöjjenek főként, akik másként nem tudnak ide eljutni. Várom a debreceni zenekarok jelentkezését is, de mindig van valaki, akit hívunk.
 
RockBook: Milyenek az eddigi tapasztalok? Hogy fogadták a debreceniek az új kezdeményezést? 
 
R.B.: Nagyon jól! A legelső koncert rögtön három zenekarral indult volna: a Mad Robots Budapestről és az AuraLeak szintén Budapestről, illetve egy debreceni Faith No More tribute zenekar, akik kedves ismerőseim, viszont betegség miatt úgy alakult hogy csak a Mad Robots tudott eljönni. Ráadásul ők is elég későn értek ide, úgyhogy megvolt a veszély, hogy az első buli érdeklődés hiányában rosszul fog sikerülni, de nagyon kitartó volt a közönség, megvárta őket. Megérkezett a Mad Robots, és fergetegesen jó koncertet csináltak. Szerintem, aki ott volt, az nem fogja elfelejteni.
 
Ez egy nagyon fontos momentum volt, hogy az első az jó legyen. Sokan voltak - 40-50 emberre kell gondolni - de ez azon a helyen ez bőven teltház. Ez egy jó kis löketet adott. Aztán ez a létszám maradt a többi koncerten is. Azt tudom mondani, hogy ez így helyi viszonylatban kis underground, házibuli jellegű koncerteken nagyon jó, legalábbis én örülök neki.  
 
Azt is tudni kell, hogy ezek a bulik becsületkasszásak, bárki eljöhet, nem kell se előre jegyet venni, se ott a helyszínen. Szerencsére a zenekarok is partnerek ebben. Ez a módszer eddig működött, és szeretném is megtartani, mert az lenne a fontos az egész kezdeményezésnek, hogy állandó koncertre járó közösséget építsen ki, akik akkor is jönnek, ha nem ismerik az adott zenekart. 
 
 
Rockbook: Egy zenekart már említettünk. Kik voltak még az eddigi fellépők?
 
R.B.: A második bulin a Nular volt, ami egyszemélyes élőben ujjdobolós performansz. Ő élőben szólaltat meg virtuális hangszereket, nem csak dobot, gitárt is, ilyen csendesebb improvizatív dolgokat csinál. Közönségnek is nagyon tetszett. Nem tudtuk milyen lesz előre élőben, de tök jó volt. Utána a The Void volt Szegedről.
 
Aztán sikerült az Auraleak-et elhívni, akik korábban betegség miatt nem tudtak eljönni, és a nís, szintén Budapestről, aztán a Hyprocrites Breed és a Stabbed volt januárban. 
 
Januártól ideiglenesen más helyszínen vagyunk: a Malterben Debrecenben, de nagyon jó helyszín, nagyobb is, úgyhogy lehet, hogy felváltva fogunk a helyszínek között szervezni.
 
Ezután volt a Mudi Budapestről, meg az Endre nevű szegedi stoner zenekar, illetve a helyi Szakaszhatár.
 
Rockbook: Április 8-án már a hatodik Deeprecen kerül megrendezésre a Malterben. Kik lesznek a koncert résztvevői?
 
R.B.: Ez egy kicsit polgárpukkasztóbb rendezvény lesz, itt a humor fog dominálni: a NeFogAzz! lesz a főzenekar, és jön még velük a Komodo, meg Debrecen egyik legendás – önmagukat kergemarha core-ként aposztrofáló - zenekar, a Húsdaráló Projekt fog összeállni egy koncert erejéig. Facebook esemény itt!
 
 
Rockbook: Saját zenekaroddal, a Ghost Toasttal ti is felléptetek?
 
R.B.: Most kezdtünk újra koncertezni, március 17-én volt az első koncertünk a Dürer Kertben a Mad Robots, meg a Tengeri Püspök társaságában, ami szerencsére nagyon jól sikerült. Azóta a Made in Debrecen fesztiválon léptünk fel.
 
Itt egész nap koncertek vannak, minden zenekar 15-20 percet játszik, és több mint 160 zenekar és előadó lépett fel, ami 99%-ban debreceni volt. Volt meghívott vendég, mint például az Insane, bár a jelenlegi dobosuk nekik is debreceni, ő szervezője is volt ennek a fesztiválnak. Szerintem ez egy nagyon jó kezdeményezés, emiatt pl. márciusban nem is volt Deeprecen, mi is mondtuk mindenkinek, hogy menjen a Made in Debrecenre és nézzen meg minél több zenekart.
 
A Deeprecen keretében várhatóan júniusban lesz fellépésünk.
 
 
Rockbook: Milyen a rendezvény és város viszonya? Itt nem feltétlen a vezetésre gondolok. Pl. a helyi média segíti a kezdeményezést? A lakosoktól kaptok akár pozitív akár negatív visszajelzést?
 
R.B.: A helyi médiára csak pozitív dolgokat tudok mondani; interjút adtam már a Campus Rádióban ezzel kapcsolatban. Volt egész más – debreceni zenei élettel kapcsolatos beszélgetés, ahol említésre került ez az egész, hogy jó hogy van. Volt rólunk már cikk és írott interjú is, úgyhogy nagyon pozitív. Sok esetben nem is mi indítványoztuk azt, hogy legyen velünk beszélgetés, hanem örültek, hogy van ilyen.
 
A lakosok szerintem azzal fejezik ki legjobban, hogy tetszik- e nekik ez a kezdeményezés vagy sem, ha eljönnek. Úgy gondolom, hogy eddig jó létszámokkal dolgoztunk. Az én elvárásaimat felülmúlták. Nem tettem magasra a lécet, azt mondtam, hogy 20-30 fővel már megéri ezt elkezdeni és folyamatosan csinálni, de ennél eddig mindig csak többen voltak.  
 
Rockbook: Meghatározott számú eseményt terveztetek az induláskor, vagy ameddig igény van rá, addig lesz Deeprecen?
 
R.B.: Én úgy gondoltam, hogy egy évig biztosan csináljuk, mondjuk 10 koncertet, az havonta 1 koncert. Júliusban biztos nem lesz, fesztiválszezonban, nyaralási szezonban. Nyilván ehhez az is kell, hogy én is ráérjek, meg mindenki más is. Szóval úgy számoltam, hogy egy év alatt 10 koncert, aztán meglátjuk. Ha nincs rá érdeklődés, akkor befejezzük, ha van és jó és megéri folytatni, akkor meg folytatjuk.
 
Ez a havi egy koncert nem akkora teher, még akkor sem, ha a saját zenekarommal is foglalkozok mellette, meg hát mindenkinek van más dolga – munka család stb... 
 
 
Rockbook: Van-e tervben, egy nagy összefoglaló esemény megrendezése (fesztiválnak is hívhatjuk), ahol az eddigi zenekarok tolnak egy nagy közös bulit?
 
R.B.: Ez egy kifejezett álmom nekem. Idén valószínűleg még nem lesz ilyen, de reményeim szerint jövőre össze tudunk hozni egy Deeprecen mini fesztivált, akár két napos formában. Nyilván ehhez az is kell, hogy legyen rá igény. Az már nagyobb rendezvény, ott már muszáj lesz azzal kalkulálni, hogy belépőt is kell szedni. De úgy gondolom, hogy működni fog, és nagyon szeretnék egy ilyet; visszahívni azokat, akik eddig felléptek és csinálni egy nagy közös bulit, ez nagyon jó lenne. 
 
Rockbook: Elképzelhető a jövőben a Deeprecen kibővítése, más művészeti ágakkal kiegészítve? Pl. képzőművészet, stb…
 
R.B.: Mindenre nyitottak vagyunk, maga az egyesület is sok mindennel foglalkozik: vannak pl. indiai táncot tanító és művelő tagok is. Debrecenben van egy könyvszekrény az Ady Endre gimnázium előtti parkban, azt is az egyesület üzemelteti, legalábbis a könyvek pótlásával, és a tartalom karbantartásával az egyesület foglalkozik.
 
Helyszínfüggő is; szívesen kombinálnám fotókiállítással ezt az egészet, de ahhoz a Desz24 kicsi, az abszolút koncerthelyszín. Malterban már inkább lehetne ilyesmi. Meglátjuk, nem vagyunk semmi ellen. Részünkről ez amúgy is egy ilyen kis kultúrmisszió, egy nonprofit kezdeményezés. Szeretjük a művészetet, szeretjük a zenét, és ha bárkinek tudunk ilyesmiben segíteni – nyilván ha nekünk is tetszik és értékesnek tartjuk, akkor miért ne. 
 
Facebook elérhetőségek: Deeprecen, Művésztér, Ghost Toast zenekar
 
 
Bonivárt Balázs
 
Fotók: Rózsavölgyi Bence, Jakkel Rudolf, Bobal Photography