Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ismét Hendrix-ünnepre készül a Muzikum! Interjú az est zenész szervezőjével, Tomor Barnabás basszusgitárossalEzen a rendhagyó zenei esten Jimi Hendrix 80. születésnapja előtt tiszteleg a Hendrix Project, amelynek apropójából az est zenész szervezőjével, Tomor Barnabás basszusgitárossal beszélgettünk. Az eseményre 2022. december 2-án kerül sor.
 
Rockbook: Immár 6 éves hagyomány a Hendrix-ünnep, melyet a Muzikumban tartotok meg. Mi adta az ötletet, és hogyan alakult ki a lehetőség?
 
Tomor Barnabás: 2013-ban kezdtünk el Hendrix-műsort játszani (Lamm Dáviddal és Molnár Dániellel), és ez volt a Hendrix Project megalakulásának éve. Főleg a belvárosi Lámpásban játszottunk, szezonban kb. két koncertet, de idővel mindenképpen szerettem volna valami ünnepi alkalmat is létrehozni. A trió is kezdett szépen összeállni, igen hamar elkaptuk az irányt. Közben engem elhívott Andris (A szerk.: Kőmíves „Stone” András) a Bluestone-ba játszani, így került a képbe a Muzikum, ahol Ő a programigazgató. 2016-ban indultunk a Hendrix 74 eseménnyel, ezt követte még három, a pandémia alatt kimaradt a 78/50 dupla megemlékezés és tavaly már simán lement a 79. Minden esetben az idén 10 éves Muzikum Klub & Bisztró adott otthont. Az évek alatt számos kiváló zenészt hívtunk maguk mellé ezekre a koncertekre. A teljesség igényével és időrendi sorrendben a következőket: Király Martinát, Szász Ferencet, Kardos Dánielt, Rónai Zsoltot, Keszei Krisztiánt, Tátrai Tibort, Csanyi Zoltánt, Mester Dánielt és Tóth János Rudolfot. Most itt tartunk ennél a kerek évfordulónál, ahova nagy szeretettel várunk mindenkit!
 
Tomor Barnabás
 
Rockbook: Elég rendhagyó módon, a jazzrock felől közelítve játsszátok Hendrix gyakorlatilag mindenki által ismert számait. Miért szakítottatok a megszokott Hendrix-vonallal?
 
T.B.: Mindhármunkon másképpen folyt keresztül Hendrix zenéje, de mégis egyértelmű közös nevezőt találtunk. Szerencsés találkozás… smiley Ezeket a lecsapódásokat, érzéseket összeadva alakult ki a megszólalásunk, tehát nem szakítottunk a „vonallal”, hanem csak csináljuk, ami jólesik. Ösztönösen nekilódulunk és próbáról-próbára érlelődnek, formálódnak a kiszemelt dalok. 
 
Rockbook: Véleményed szerint mi adja Hendrix máig tartó hatását? A gitározása? Éneklése? A kompozíciói?
 
T.B.: Ez a három. smiley Persze hozzájárult a származása, a sorsa, az ösztönössége és egyéni látásmódja is, ami egy új, egyedi hangzást, illetve gondolatvilágot eredményezett.
 
Rockbook: Kérlek, mutasd be a zenekart pár szóval!
 
T.B.: Mint már említettem 2013-ban kezdtünk el együtt „hendrikszelni”, úgyhogy jövőre lesz 10 éves a Hendrix Project, amit remélem, meg tudunk ünnepelni egy nagyobb eseménnyel, esetleg vendégekkel. A december 2-i Muzikumos koncerten Lamm Dávid fog gitározni és énekelni, Szumper Ákos dobolni és jómagam basszusgitározni. 
 
Lamm Dávid
 
Rockbook: A Hendrix 80 koncerten Molnár Dani nem játszik veletek. Ha publikus a válasz, megtudhatjuk, mi az oka?
 
T.B.: Daninak megszületett a második gyermeke (kislánya), ami most sokkal több családi feladatot ad neki,  ezért jobbnak láttuk, hogy a Hendrix 80-at beugrós dobossal oldjuk meg.
 
Rockbook: Innen is gratulálunk neki, és jó egészséget kívánunk az édesanyának és az újszülöttnek! A rendszeres koncertlátogatók tudják, hogy több lábon állsz, több zenekarban is szerepelsz. Melyek ezek, és milyen zenével találkozhat, aki ellátogat a fellépéseikre?
 
T.B.: A jelenlegi aktív formációkról ejtenék pár szót röviden. Az egyik a Bluestone, mellyel főleg blues örökzöldeket formálunk át megtartva a hagyományos kereteket, mivel fontos számunkra a „blues” népszerűsítése és életben tartása. (Tagok: Vasicsek János „Öcsi”, Kőmíves „Stone” András, Nemes Zoltán, Molnár Dániel) A másik zenekarom, ami talán a legközelebb áll hozzám az a jazz-rockos Tomor Barnabás Trió, amiben a saját ötleteimet tudom megvalósítani. (Tagok: Usztics Péter „Pepe”, Szumper Ádám Ákos) Bővebb információkat keresőknek ajánlom a www.barnabastomor.com weboldalamat.
 
Rockbook: Néhány éve szerzői albumod is megjelent, ezen több együttesed számai elérhetőek. A Hendrix project véleményem szerint évek óta érett egy hanghordozóra. Terveztek ilyesmit, vagy a HP koncertzenekar marad?
 
T.B.: Nem terveztünk semmit, de simán benne van, hogy a legjobban sikerült „hozzányúlásainkból” készül valamiféle felvétel.
 
Szumper Ákos
 
Rockbook: Szokványos kérdés, de nem mindig szokványos a válasz: mi Jimi Hendrix üzenete számodra? 
 
T.B.: Számomra folyamatos inspirációt jelent Hendrix Projecten kívül és belül.
 
Rockbook: És milyen üzenetet szeretne közvetíteni vele kapcsolatban a HP?
 
T.B.: Életben tartani az emlékét, a dalait, a szellemiségét.
 
Rockbook: Köszi az interjút!
 
Belépő: 3000 Ft (elővételben), 3500 Ft (a koncert napján)
 
Jegyek 2022. október 12-től kaphatók a helyszínen (hétköznapokon 15–21 óráig, fizetés kizárólag készpénzzel), a Tixa rendszerében.
 
Jegyek elővételi áron az adott koncert dátumát megelőző napig válthatók, a koncert napján lép életbe a teljes áras jegyvásárlási lehetőség.
 
Az esemény a Muzikum Klub & Bisztró koncerttermében valósul meg. A koncertterem elrendezése: állókoncert. Általában a pénteki és szombati koncerteknél nem áll módunkban – a várható telt ház miatt – ülőhelyek biztosítására. Kérjük a megértésüket! 
 
Dátum, helyszín:
2022.12.02. (péntek), 20.00
Muzikum Klub & Bisztró
1088 Budapest, Múzeum u. 7.
 
 
 
El Bandi